Hayaller 3 TL Hayatlar 1,5 TL

Kiraz’dan sonra vişne de üreticiyi üzdü

Yayınlanma:
Güncelleme: 04 Ağustos 2018 10:28
Hayaller 3 TL   Hayatlar 1,5 TL

Isparta’da Kiraz’ın ardından Vişne de üreticisini üzdü. Üretici, vişnesine kilogramda 3 lira fiyat beklerken, 1 lira 40 kuruşla karşılaşınca hayal kırıklığına uğradı. Fiyatlar karşısında morali bozulan üretici, işçi tutup vişnesini bile toplatmaktan vazgeçti. 

Ziraat Odası Başkanı Müslehattin Can Selçuk, üreticinin bir yıl boyunca çocuğu gibi bakıp büyüttüğü ve ileriye dönük hesaplar yaptığı kirazdan sonra vişnenin de fiyatıyla üreticisini üzdüğünü söyledi. Emsallerine göre üstün özellikleri sayesinde Isparta vişnesinin kilosunun en az 3 veya 4 TL'yi hak ettiğini belirten Selçuk, üreticilerin bu yıl da fiyat konusunda mağdur olduklarını söyledi. 

TOPTANCILARA SESLENDİ 

Gerek Vişneleri toptan alan firmalara gerekse Vişne Alım Merkezi sahiplerine de seslenen Başkan Selçuk; “Gelin birçok konuda üstün özelliklere sahip vişnemize hep birlikte sahip çıkalım. İyi fiyat vererek hem siz, hem de üretici kazansın. Eskisi gibi yüzler gülsün’ dedi. Isparta’da bu yıl 6 bin ton civarında vişne rekoltesi beklendiği, ürünün büyük bir bölümünün meyve suyu ve konsantresi yapılmak üzere Meyve Suyu Fabrikalarına bir kısmının ise ihraç edildiği belirtildi. 

“İŞÇİ ÜCRETLERİNİ KARŞILAMIYOR”

Vişne Alım Merkezi Sahibi ve Yetkilisi Fikri İpekçi, bu yıl vişne üreticisinin hava şartları nedeniyle büyük zararla karşılaştığını ifade ederek; “İşçi tutup toplatmaya kalksak işin içinden çıkamayacağız. Fabrikalar sanayi tipi vişne için 1 lira gibi bir taban fiyatı biçiyorlar. Bir işçinin maliyeti ise günlük 50 lira civarında. Aynı işçinin ortalama topladığı vişne 50- 60 kilo arasında değişiyor. Böyle bakınca bir işçinin toplamış olduğu vişne, kendi ücretini bile çıkarmıyor. Biz de işçi tutup toplatmak yerine sırıkla hasat etmeye başladık. Bu yöntemle hasat etmenin vişneye çok büyük zararlar verdiğini biliyoruz, ancak elimizden başka bir şey gelmiyor. Alın terimiz heba olup gidiyor. Bizim yerimize aracılar kazanıyor” şeklinde konuştu.

 

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.