Kent Turizmi Renk Değiştiriyor

Gülün Pembesi Lavantanın Moru

Yayınlanma:
Güncelleme: 07 Temmuz 2018 11:34
Kent Turizmi Renk Değiştiriyor

Türkiye'de lavanta üretiminin yüzde 80'ini karşılayan Isparta'daki Kuyucak köyü, mora boyanan tarlalarıyla turizmin de gözdesi oldu. Gül çiçeğinde hasat döneminin sona ermesinin ardından turizmin rengi pembeden mora döndü.  

Dünya gül yağı üretiminin yüzde 65'inin gerçekleştirildiği Isparta, son yıllarda artan yetiştirme alanları ve miktarıyla lavanta üretiminin de üssü oldu. Genellikle temmuz ayının hemen başında açmaya başlayan lavanta, en fazla Keçiborlu ilçesine bağlı Kuyucak köyünde üretiliyor.

Bitki, köyde yaşayanlara sağladığı ekonomik getirinin yanında yaklaşık iki ay süren ve hasada kadar devam eden süreçte binlerce yerli ve yabancı turisti de köye çekiyor.

Türkiye'nin dört bir yanından köye gelenler, lavanta bahçelerini gezip fotoğraf çekiyor, dondurmadan bala kadar birçok alanda lavantadan üretilen ürünleri tadıyor.

GÜLDEN SONRA EN FAZLA ZİYARETÇİYİ LAVANTA ÇEKİYOR

Isparta Kültür Turizm Müdürü Osman Çot, Isparta'da gülden sonra en fazla ziyaretçi çeken aromatik bitkinin lavanta olduğunu söyledi.

Lavantanın son yıllarda özellikle gerçekleştirilen projeler ve çalıştaylarla artırılmaya çalışıldığını aktaran Çot, bu şekilde 4-5  yıl öncesine kadar 5 bin olan turist sayısının 80 bini aştığını anlattı.

Isparta'nın lavanta turizminde her geçen yıl daha iyiye gittiğini ifade eden Çot, "Binlerce insan sadece lavantayı görmek için Kuyucak'a geliyor. Özellikle fotoğraf sanatçıları açısından burası doğal bir stüdyo konumunda. Köyde ziyaretçilerin daha fazla vakit geçirebilmesi için çeşitli mekanlar ve pansiyonlar da yapıldı." dedi.

DOĞAL FOTOĞRAF STÜDYOSU

Isparta Sanat ve Fotoğraf Derneği Başkanı Mahmut Toprak, lavantaları turizm açısından Türkiye'ye tanıtan ilk gruplardan olduklarını dile getirdi.

Farklı illerden çok kişinin lavantaları fotoğraflamak için Kuyucak'a geldiğine işaret eden Toprak, "Türkiye'deki fotoğraf sanatçıları bizlerle temasa geçiyor. Nerede konaklayacakları konusunda yardımcı oluyoruz. Lavanta fotoğrafçılara çok güzel bir fırsat sunuyor." dedi.

Van'da öğretmenlik yapan Özkan Çörek hobi olarak fotoğraf sanatıyla ilgilendiğini belirtti. İznini lavanta sezonuna denk getirdiğine işaret eden Çörek, son iki yıldır oldukça meşhur olan yere çok sayıda fotoğrafçı ve ziyaretçinin akın ettiğini vurguladı.

Afyonkarahisarlı Hakan Şen ise Kuyucak'a ilk kez geldiğini, lavanta görüntüsünün kendisini çok etkilediğini anlattı.

Ispartalı Gonca Pektaş da ilk kez geldiği Kuyucak'taki lavantaların kendisini büyülediğini anlatarak lavantanın mor renginin kendisini rahatlattığını, Burdur Gölü'nün de lavantayla harika bir manzara sunduğunu kaydetti.

 

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum