Öğrencilerin Hayal Gücü "Akıllı Ev" Üretti

Isparta Endüstri Meslek Lisesi Elektrik Bölümü öğrencileri, deprem esnasında doğalgaz, elektrik sistemlerini devre dışı bırakan, yağmur suyunu depolayan, tüm aydınlatma sistemini güneş enerjisinden sağlayan teknolojinin kullanıldığı "Akıllı Ev" projesini

Yayınlanma:
Güncelleme: 28 Mayıs 2011 16:02
Öğrencilerin Hayal Gücü "Akıllı Ev" Üretti

Isparta Endüstri Meslek Lisesi Elektrik Bölümü öğrencileri, deprem esnasında doğalgaz, elektrik sistemlerini devre dışı bırakan, yağmur suyunu depolayan, tüm aydınlatma sistemini güneş enerjisinden sağlayan teknolojinin kullanıldığı "Akıllı Ev" projesini üretti.

Öğrencilerden Faden Şahin, Aa muhabirine yaptığı açıklamada, meslek lisesi oldukları için sürekli proje ürettiklerini kaydetti. Bir insan için en güvenli ve rahat yerin evi olduğunu belirten Şahin, önce çok amaçlı kullanılabilen, rahat bir ev üretmek için hayal kurduklarını söyledi. Kendilerine "Nasıl bir evde rahat edebilirim, yaşam kalitemi nasıl yükseltebilirim?" diye sorduklarını anlatan Şahin, insan hayatını kolaylaştıracak, bunu yaparken de tasarruf sağlayacak bir ev yapmak için kolları sıvadıklarını anlattı.

Arkadaşı Yasin Yıldız ile önce hayal ettikleri evin projesini çizdiklerini ve sonra maketini yaptıklarını belirten Şahin, evin özellikleri hakkında şu bilgileri verdi:

"Doğanın bize sunduğu güneş enerjisi evimizin ayrılmaz bir parçası. Güneş enerjisi panelleri ile evin, garajın ve bahçenin aydınlatılmasını sağladık. Evin oluklarında her yağ5ışta su birikiyor. Su oluklarını boş yere akıtmak yerine bir depo oluşturduk. Depodan pompalar yardımıyla bahçede ya da ihtiyaç olan alanlarda bu suyun kullanılmasını sağladık. Evde sese duyarlı çalışan koruma sistemi oluşturduk. Deprem esnasında doğalgaz ve elektrik sistemlerini devre dışı bırakarak olası bir tehlikenin önüne geçmiş olduk. "

Evde lazer bantlı güvenlik duvarı oluşturduklarını da ifade eden Şahin, bu şekilde evin hırsızlara karşı da korunabildiğini aktardı. Yapılan bu çalışmaların tasarruf amaçlı olduğunu dile getiren Şahin, evde konfora yönelik etkinlikler de gerçekleştirdiklerini bildirdi. Uzaktan kumandalı bahçe kapısı yaptıklarını söyleyen Şahin, Oyuncak arabada bulunan kumanda sisteminin bir benzerini eve monte ettiklerini ve bu şekilde kapının otomatik açılıp kapanmasını sağladıklarını belirtti. Şahin, garaj kapısını da aynı sistemle uzaktan kumandalı işler hale getirdiklerini vurguladı.

Bahçenin aydınlatılmasında sensörlü sistemi uyguladıklarını ifade eden Şahin, "Hava kararınca bahçe lambaları otomatik yanıyor. Bu da eve ayrı renk katıyor. Bu sistem de butonlama uygulamasıyla yapılabiliyor" dedi.

Yasin Yıldız da, evin hem konfora hem de tasarrufa dayalı projelendirildiğini, kullanılan sistemlerle güvenli bir ortam sağlayarak insan yaşamını huzurlu kılacak bir ev yapmak istediklerini, uygulanabilir bir proje olduğunu ve isteyen herkesin kendi evini bu şekle dönüştürebileceğini belirtti.

Proje Danışman Öğretmeni Tahir Topçu da, öğrencilerin hayallerindeki evi gerçeğe dönüştürdüklerini söyledi. Uygulamanın çok da maliyetli olmadığını belirten Topçu, tasarruf uygulamaları hayata geçtiği takdirde ev sahibinin eve yaptığı masrafın karşılığını çok daha rahat alabildiğini kaydetti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum