Ömer Elitok: 'Isparta’da Volkanik Tehlike Yok'

SDÜ Jeotermal Enerji, Yeraltısuyu ve Mineral Kaynakları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ömer Elitok, bir süredir Isparta ve ülke basınında yer alan Gölcük volkanizmasıyla ilgili haberleri değerlendirmek ve bilgi aktarmak amacıyla bir ba

Yayınlanma:
Güncelleme: 11 Eylül 2012 19:06
Ömer Elitok: 'Isparta’da Volkanik Tehlike Yok'

Isparta’daki volkanik aktivitelerin 4-5 milyon yıl önce başladığını belirten Elitok, Gölcük volkanının 22 bin yıldır suskun olduğunu söyledi. Konuyla ilgili 1970’li yıllardan günümüze 30’un üzerinde bilimsel çalışma yapıldığını kaydeden Elitok, son zamanlarda sonuç ve verileri üzeriden yorumların aktarıldığı son çalışmanın 2008 yılında yapıldığını söyledi.

Bilimsel veriler dikkate alındığında Gölcük volkanının aktif hale gelmesinin sadece bir olasılık olduğunu ve günümüzde herhangi bir aktivite imaresinin olmadığını kaydeden Elitok, “Isparta ve civarında Gölcük kaynaklı sıcak su ya da gaz çıkışına rastlanmamıştır. Gölcük uyuyan bir volkanizma; geçmişine bakılırsa uyanması sadece bir ihtimal ve buna dair bir süre vermek kesinlikle mümkün değil ” dedi. Isparta’da volkan patlamasına yönelik yakın geçmişte yapılan haberlerin geçerliliği olmadığını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Ömer Elitok; bir üniversite, öğrenci ve turizm şehri olan Isparta’da huzursuz olunacak bir durum olmadığını belirterek “Halkımız rahat olsun” dedi.

SDÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şakir Şahin de, 2007’den günümüze Isparta’nın ve bölgenin deprem aktivite kayıtlarına değinerek, gerçekleşen depremlerin Gölcük volkanizması kaynaklı olmadığını söyledi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.