1, 5 Yaşında Organ Nakliyle Tanıştı

3 aylıkken gelişme geriliği tespit edilen ve yaşaması için tek çare karaciğer nakli olan 1. 5 yaşındaki Nisanur Çelik'e, babasının karaciğerinin bir parçası nakledildi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 07 Ağustos 2011 12:59
1, 5 Yaşında Organ Nakliyle Tanıştı

Isparta'da yaşayan inşaat işçisi İsmail Çelik (36) ve ev kadını eşi Elvan Çelik'in üçüncü çocukları olarak dünyaya gelen Nisanur, 3 aylıkken, nadir rastlanan kalıtımsal bir çocuk hastalığı olan, Byler Sendromu olarak da bilinen PFIC Tip 1 Sendromu'na yakalandı.

Doktorlar, hastalık nedeniyle vücudunda gelişme geriliği bulunan ve ciddi kaşıntılar yaşayan minik Nisanur'un yaşaması için tek çarenin karaciğer nakli olduğunu belirttiler.

Anne ve babanın gönüllü verici olacağını belirtmesine rağmen doktorlar, naklin sağlıklı bir şekildegerçekleşmesi için minik Nisanur'un 10 kiloya çıkmasını bekledi. Annenin karaciğerinde yağlanma bulunması nedeniyle, nakilin babadan yapılmasına karar verildi.

Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü'nde Genel Cerrahi Sorumlusu Doç. Dr. Ayhan Dinçkan ve Prof. Dr. Okan Erdoğan tarafından gerçekleştirilen operasyonla, babadan alınan 250 gram ağırlığındaki karaciğer parçası Nisanur'a nakledildi.

Ameliyatı gerçekleştiren Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, minik Nisanur'un sağlık durumunun iyi olduğunu söyledi. Nisanur'un karaciğer nakli ile hastalığından kurtulduğunu belirten Dinçkan, bu tür hastalıklara yakalanan çocukların, genellikle 10 yaşına varmadan hayatlarını kaybettiklerini kaydetti.

Baba İsmail Çelik de kızının 18 aydır kaşıntıdan geceleri uyumadığını anlatarak, "Artık hiç kaşınmayacağı için çok mutluyum. Kızıma sağlığını geri veren doktorlara çok teşekkür ediyorum" dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.