10 Bin Koruma Memuru Alınacak

İçişleri Bakanı, stat güvenliğine özel "koruma memurluğu" adı altında bir sınıf oluşturulduğunu ve ilk etapta 10 bin kişinin alınacağını duyurdu.

Yayınlanma:
Güncelleme: 04 Ekim 2013 13:09
10 Bin Koruma Memuru Alınacak

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Güler, polislerin tekrardan statlarda görev almasıyla ilgili olarak, "Genel olarak ağırlıklı şekilde stat içlerinde özel güvenlik kullanıyorduk, eski polisleri az miktarda kullanıyorduk. Ama görüldü ki özel güvenlik maalesef bu 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Şiddetin Önlenmesine dair kanun öngörülen ihlalleri önlemede yetersiz kaldı.

O nedenle biz özellikle derbi maçlarda polisi daha güçlü şekilde stat içlerinde ve dışında kullanacağız. Ama UEFA'nın öngördüğü yerlerde özel güvenlik polis nezaretinde statlarda bulunmaya devam edecek. Yeni emniyet sınıfı içinde yeni bir emniyet görevi, koruma memurluğu adı altında ihdas ediyoruz" ifadelerini kullandı.
KORUMA MEMURLARININ ÖZELLİKLERİ

Koruma memurlarının üniversite ve statlarda görev alabileceğini söyleyen Güler, "Adı koruma memuru olacak. Sınıfı emniyet hizmetleri olacak. En az lise mezunu belli beden ve fiziki yapıda olacak. Silah taşımayacak. Ama önleyici zabıta olarak polise yakın görev yapacak. 6 yılı başarıyla geçirenler polisliğe geçebilecek. Önleyici tedbirler için silah dışındaki araçları kullanabilecek." şeklinde konuştu.

İLK AŞAMADA 10 BİN KİŞİ ALINACAK

Türkiye'de 30 bin polisin stat, bina korumasında görevli olduğunu belirten Güler, "Polis görevini yapsın, hatta karakolun kapısını bile beklemesin. Karakolun kapısını koruma memuru beklesin. Bu kanunu çıkarırsak 30 bin polis memurundan tasarruf etmiş olacağız. İlk planda 10 bin kişiyi almayı planlıyoruz. Altı ay iki devre halinde onları yetiştireceğiz." diye konuştu.

"SAHAYA GİREN 502 KİŞİ TESPİT EDİLDİ"

Taraftar gruplarının gözaltına alınmasıyla ilgili olarak da Bakan Güler, 109 kişiyle ilgili bir yıl müsabakalardan men cezası verildiğini hatırlatarak, 2'si hakkında da tutuklanmak üzere mahkemeye sevk edildiğini belirtti. Güler, "Sahaya giren 502 kişi tespit edildi. 502 kinin 120 kişisi tespit edildi. Bu tespitler devam ediyor. Geçen Cuma başlayan operasyonda 86 kişi gözaltına alındı. Onlar hakkında soruşturma bitti. Bazılarını savcılık serbest bıraktı. 5 kişi tutuklanmak üzere ve 21 kişide adli kontrol için mahkemeye sevk edildi. Mahkemenin en son verdiği karar 23 kişi adli kontrolle serbest bırakıldı, 3 kişi de tutuklandı." ifadelerini kullandı.

Bakan Güler, temiz spor için çalışmalar yaptıklarını söyleyerek, e-bilet, yüksek çözünürlüklü kamera ve yüz taramalı sistemli kamera istediklerini ifade etti.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.