12 Bin 500 Kişiye Kadro Müjdesi

12 Bin 500 Kişiye Kadro Müjdesi

Yayınlanma:
Güncelleme: 28 Aralık 2015 11:30
12 Bin 500 Kişiye Kadro Müjdesi

BMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edildi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Komisyon Başkanı AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç başkanlığında toplandı. Komisyonda Konya Milletvekili Halil Etyemez ile 13 Milletvekilinin 'Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşüldü. Maddelerin geneli üzerinde yapılan görüşmelerin ardından hükümet adına Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz kısa bir konuşma yaptı.

Resmi Gazetede yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek teklifte, Milli Eğitim Bakanlığı'na 12 bin 500 kadro tahsisinden öğretim üyelerinin emeklilik yaşının 72'ye çıkarılmasına öngörüldü.Uygulamaya konacak yasayla31 Aralık 2015 tarihinde sona erecek olan "Öğretim üyeleri için öngörülen emeklilik yaşı, devlet üniversitelerinde görev almaları şartıyla 72 yaşını doldurulduğu tarihtir" uygulaması 31 Aralık 2016'ya kadar uzatılacak.Bunun yanı sıra komisyonda teklife askeri öğrenciler ve er ve erbaşların harçlıklarının yüzde 100 arttırılması maddesi eklendi. Bu maddelerin kabul edilmesiyle birlikte erleri verilen harçlıklar 38 liradan 78 liraya, onbaşılara verilen harçlık 43 liradan 86 liraya ve çavuşların maaşları 49 liradan 97 liraya çıkarıldı. Kabul edilen maddeler Meclis Genel Kurulu'na sunulacak.

Komisyonda konuyla ilgili bir açıklama yapan İsmet Yılmaz; kanun teklifinde 7 yasanın bulunduğunu ve herbirinin ayrı ayrı önemli olduğuna işaret eden Yılmaz; ilk maddede yer alan öğretim üyelriyle ilgili maddenin önemine dikkat çekti.Anadolu'da bulunan belli üniversitelerde öğretim üyesi eksiği olduğuna değinen İsmet Yılmaz, "Bir şekilde burada emeklilik zamanı gelmiş kişileri ola ki çalışır diyerekten Anadolu'da teşvik için üniversitelerde çalışma imkanı vermek doğru bir karar." diye konuştu.
Tasarı da sözleşmeli er-erbaşla ilgili yapılan bir düzenleme olduğunu bildiren Yılmaz,yapılan düzenlemenin askeriyenin disiplin sistemini bozmayacak şekilde gerçekleştirildiğini kaydetti. Askeri personelin aldıkları maaaş ve harçlıklarrda düzenleme yapılma nedeninin asgari ücretin 1300 TL'ye çıkması olduğunu belirten Yılmaz, asgari ücretin 1300TL'ye çıkmasıyla astsubayla sözleşmeli erbaş asker maaşlarında yaşanan dengesizliği gidermek için böyle bir yasa çıkararak askeri hiyerarşiyi korumak istediklerini ifade etti.

Bakan Yılmaz'ın konuşmasının ardından maddeler üzerinde oylamaya geçildi. Maddeler oylanırken AK Parti Adana Milletvekili Mehmet Şükrü Erdinç'in askeri öğrencilerin, er ve erbaşlara verilen harçlıklarla ilgili bir teklif verdi. Erdinç'in verdiği tekliflerde askeri öğrenciler ve er ve erbaşların harçlıklarının hesaplanmasında esas alınan ve halen uygulanmakta olan gösterge rakamların yüzde 100 oranında arttırılmasını talep etti. Madde teklife eklenerek oylandı ve kabul edildi. Yapılan düzenlemenin ardından erleri verilen harçlıklar 38 liradan 78 liraya, onbaşılara verilen harçlık 43 liradan 86 liraya ve çavuşların maaşları 49 liradan 97 liraya çıkarıldı.

Düzenlemenin askeri öğrencilerin harçlıkları ile ilgili bölümünde yapılan değişlik ile bu öğrencilerin harçlıkları şu şekilde değiştirildi: "Harp Okulu 1. Sınıfların 136 liradan 271 liraya, 2. Sınıf 149 liradan 298 liraya, 3. Sınıf 163 liradan 325 liraya, 4. Sınıf 176 liradan 453 liraya çıkarıldı. Yedek subay harçlıkları 136 liradan 271 liraya çıkarıldı. Askeri liselerde ise 9. Sınıflar 81 liradan 163 liraya, 10. Sınıflar 95 liradan 190 liraya, 11. Sınıflar 109 liradan 217 liraya, 12. Sınıflar ise 122 liradan 244 liraya çıkarıldı. Astsubay Hazırlık okulunda 1. Sınıfların harçlıkları 89 liradan 178 liraya ve 2. Sınıfların harçlıkları 95 liradan 189 liraya çıkarıldı."

Uygulamaya konması planlanan bir başka tasarıyla yaş haddi devlet üniversitelerinde görev alan öğretim üyeleri açısından 31 Aralık 2015 tarihine kadar 72 yaşın doldurduğu tarih olarak belirlendi. Madde ile kapsama dahil üniversitelerde öğretim üyeleri 72 yaşına kadar olarak devam edebilecek.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nde (TSK) sözleşmeli olarak istihdam edilen erbaş ve erlerin brüt asgari ücret esas alınarak belirlenen maaşları, subay, astsubay ve uzman erbaşlar dahil TSK'daki kamu görevlileri gibi memur aylık katsayısı esas alınarak belirlenecek.

Teklifte yer alan diğer bir maddeye göre de sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları, yükseköğrenim öğrencilerine burs verilebilmesi amacıyla 31 Aralık 2020 tarihine kadar bağış alabilecek. Düzenleme ile Milli Eğitim Bakanlığına 12 bin 500 öğretmen kadrosu tahsis edilecek.Kamu İhale Kanunu'nun, hizmet alımlarında ihale öncesi ilgili kurumlardan uygun görüş alınması ve personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarıyla ilgili sözleşmelerin uygulanması sürecinde yer alan görevlilerin sorumlulukları ve bunlar hakkındaki idari yaptırımları düzenleyen maddesinin ilgili fıkrasının bu yıl sonunda dolacak olan yürürlük tarihi, 30 Haziran 2016'ya kadar uzatılacak.

Teklifte Sayıştay Kanunu'nun 4. Maddesine ilişkin bir değişiklik öngörülüyordu. Komisyonda bu madde üzerine komisyon üyeleri arasında tartışmalar yaşandı. Teklif, Anayasa Mahkemesi'nin Sayıştay Kanunu'nun 4. maddesine ilişkin olarak verdiği iptal kararı doğrultusunda düzenleme yapılıyordu. Buna göre, kamu payı yüzde 50'den az olan ve Borsa İstanbul'da işlem gören şirketlere ilişkin, ilgili mevzuat uyarınca düzenlenen bağımsız denetim raporları Sayıştay'a gönderilecek. Sayıştay, kendisine sunulan bu raporları esas alarak hazırlayacağı raporu TBMM'ye sunacak. Madde üzerinde yaşanan tartışmalar nedeniyle madde tekliften çıkarıldı.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.