14 Üretici Sertifikasını Aldı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından başlatılan İyi Tarım Uygulamaları kapsamında Gelendost Esinyurt Köyünden 14 elma üreticisi bireysel sertifikalarını aldı.

Yayınlanma:
14 Üretici Sertifikasını Aldı

2014 yılı sonuna kadar devam edecek olan projenin 2013 yılı faaliyetleri 30 Ocak’ta başlatıldı. Projeye katılmak isteyenlerin 15 Şubat’a kadar köy muhtarlığına başvurmaları gerektiği bildirildi.

Bu yıl uygulanacak olan projenin geçen yıldan farklı olduğunu belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileri, bu yıl projenin toprak ve su analizleri ile arazi donatılarını çiftçilerin yapacaklarını söyledi.

Yapılan çalışmaların İl Müdürlüğü İTU birimince takip edileceğini söyleyen yetkililer projenin başlangıcı ve bitişi hakkında bilgiler verdi. Yapılan açıklamada, “Bakanlığımız tarafından finanse edilen ve toplam proje bedeli 120.000TL olan, 2012 yılında ilimizin de içinde bulunduğu 12 ilde başlatılan “İTU Kapsamında Meyve ve Sebze Üretimini Geliştirme ve Yaygınlaştırma Demonstrasyon Projesi” kapsamında Gelendost / Esinyurt köyü İTU Elma Yetiştiriciliği Demonstrasyon Projesinin 2012 yılı çalışmaları tamamlandı.

2012 yılı çalışmalarında; Gelendost İlçemize bağlı Esinyurt köyündeki 14 üreticiye ait toplam 152.5 da alanda üretilen 471 ton elma; Ecas Belgelendirme ve Denetim şirketi tarafından yapılan gerekli kontrol ve denetimleri başarı ile geçerek “ İyi Tarım Uygulamaları Bireysel Sertifikası” ile sertifikalandırılmış oldu. Proje uygulaması 2014 yılı sonuna kadar devam edecek.

Projenin tüm eğitim çalışmaları ile bitkisel üretim tabanlı ve alan bazlı çalışmalarının tamamı İl Müdürlüğümüz İTU birimince gerçekleştirildi. Ayrıca bölgede “Yedi Renkli Göle Yedi Renkli Hayat” adlı proje uygulayan Türkiye Doğal Hayatı Koruma Vakfınca da bölge çiftçisine hizmet verecek “Bilgisayarlı Tahmin Erken Uyarı Sistemi” ile “İlaç Hazırlama Platformu yapıldı. Tahmin ve Uyarı sistemi İl Müdürlüğümüz Bilgisayarlı Erken Uyarı ve Tahmin veri ağına bağlanarak hizmet vermeye başladı. İlaç hazırlama platformu ise 2013 vejetasyon döneminde kullanılmaya başlanacak.

Projenin 2013 yılı startı da; 30 Ocak Çarşamba gecesi köy okulunda gerçekleştirilen “Proje uygulama ve değerlendirme toplantısı” ile verildi. Geçen yıldan farklı olarak bu yıl projenin toprak ve su analizleri ile arazi donatılarını çiftçilerin kendileri yapacak. Diğer çalışmalar İl Müdürlüğü İTU birimince takip edilecek. Bu arada bu yıl projeden faydalanmak isteyen üreticilerimiz 15 Şubat tarihine kadar Köy Muhtarlığı kanalıyla talepte bulunabilecekler” denildi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.