15 Bin Ton Üretimle Söz Sahibiyiz!

15 Bin Ton Üretimle Söz Sahibiyiz!

Yayınlanma:
Güncelleme: 21 Şubat 2021 14:27
15 Bin Ton Üretimle Söz Sahibiyiz!

2006 yılında Eğirdir’e bağlı Serpil Köyü’nde 13 aile başlayan Kültür Mantarı Üreticiliği, zaman içerisinde yaygınlaşarak ilçenin tüm köylerine hatta farklı ilçelere yayıldı. Isparta bugün yıllık 15 bin tonun üzerinde Kültür Mantarı üretimi yapan bir merkez haline geldi.

Tarımsal üretimde ‘Beyaz Altın’ olarak anılmaya başlayan Kültür Mantarı, önce bir köyün, sonra onlarca köyün ve toplamına bakıldığı zaman da bir kentin ekonomik kaderini değiştirdi.

Bugün Eğirdir Belediye Başkanı olan Veli Gök’ün 2006 yılında İl Genel Meclisi Üyesi iken yoğun çabalarıyla başlayan kültür mantarı üreticiliği bugün yıllık 15 bin ton üretimle deyim yerindeyse bölgenin beyaz altını oldu.

VALİ SEYMENOĞLU TALİMAT VERDİ
Isparta Valisi Ömer Seymenoğlu’nun talimatları ile İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mahmut Zadeoğlu’nun görevlendirdiği teknik heyet kompost tesislerinde ve mantar üretim odalarında incelemelerde bulundu.
Hatırlanacağı üzere Isparta’da ilk defa dönemin İl Genel Meclisi Üyesi ve şimdi Eğirdir Belediye Başkanı Veli Gök’ün önergesi ile 150 haneli Serpil Köyünde 13 aile ile Kültür mantarcılığı İl Özel İdaresi tarafından desteklenmiş ve başarı elde edilmişti. Bu başarıdan sonra Elmacılığa ek olarak başlatılan bu proje daha sonra Eğirdir Sarıidris’te 250 aile tarafından yapılmış, daha sonra Kültür Mantarcılığı Eğirdir ve Isparta’nın tüm köylerinde ve ilçelerinde üretilmeye başlanmıştı.

TEKNİK HEYET RAPOR HAZIRLAYACAK
Önceki gün Vali Ömer Seymenoğlu’nun talimatları ile İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mahmut Zadeoğlu’nun görevlendirdiği teknik heyet mantarcılığı Eğirdir ve Isparta’ya kazandıran Eğirdir Belediye Başkanı Veli Gök’ünde katılımı ile ilk defa kültür mantarcılığının başlatıldığı ve desteklendiği Serpil Köyünde incelemelerde bulundular. Serpil Köyü Muhtarı Yaşar Demirbaş ve Mantar üreticilerini dinleyen teknik heyet mantar üretiminde kompost ve torf (örtü toprağı), hammadde tedariği, depolama, pazarlama ve diğer sorunlar hakkında bilgiler alarak mantar odalarında incelemelerde bulundular. Kültür Mantarcılığı konusunda sıkıntıları çözmek için neler yapılabilir hususunda incelemelerini tamamlayan ve etüt çalışmalarına başlayan teknik heyet neler yapılabileceği konusunda rapor hazırlayacak. Teknik heyet geçtiğimiz haftada bir başka ilde inceleme yaparak kompost fabrikaları ve mantar üretim odalarını inceleme gezisi yapmıştı.

GİRDİ MALİYETLERİNİN YÜKSEK OLMASI BÜYÜK SORUN
Serpil Köyü Muhtarı Yaşar Demirbaş; ‘Kültür mantarı üreticiliği köyümüzde 2006 yılında bugüne süregelmektedir. Bu sayede yaklaşık 55 ailemiz şu kış gününde işgücünün olmadığı bir ortamda üretim yaparak kendilerine istihdam sağlamaktadırlar. Bu sayede yapılan çalışmalar aile işletmeciliği olduğu için hem köyün kendi ailelerine bir işgücü ve ekonomi sağlamakta, hem de bölgemize fayda getirmektedir. Kültür mantarı üretimi ilk defa burada Serpil Köyümüzde uygulandı sağ olsun Belediye Başkanımız Veli Gök sayesinde o zamanlar bu kültür mantarının bilgileri üretim alt yapısı o zamanlar hazırlandı. Bölgede pilot bir uygulama yapıldı. Onun sayesinde bir çok konuda başarı sağlandı. Kendisine çok teşekkür ediyoruz. Bundan sonra kültür mantarı ile ilgili yapılacak çalışmalarda da gerek başkanımızın gerek devletimizin desteğini bekliyoruz. Özellikle kompostla ilgili olan girdilerin çok pahalı olması uzakta olması her an ulaşıyor olmamız bizi mağdur etmektedir. Özellikle kompost üretimi ile ilgili gerek yerel idareden gerek mülki amirlerimizden bunun yapılmasını talep ediyoruz.’ ifadelerini kullandı.

KOMPOST VE HAMMEDDE SIKINTISI VAR
Serpil Köyünden mantar üreticisi Mehmet Çetin ise; ‘Mantar üreticisiyim bu işe 2014 yılında başladım. Ailemle birlikte bu işi yapıyorum. Allah bin bereket versin yaptığımız süreçte memnunuz. Bu işi yapmak isteyen arkadaşlara sürekli tavsiye ediyoruz. Bir sıkıntımız yok Allah’a şükür, kendi halimizde üretimimizi yapıyoruz, sadece bir sıkıntımız var kompost ve hammadde sıkıntımız var, pazarda herhangi bir sıkıntımız yok, alıcısı hazır. Dediğimiz gibi üretimde kompost ve hammadde sıkıntımız var, bu konuda devletimizin ve yatırımcılarımızın desteğini bekliyoruz’ dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.