17 Bin 772 Başvuru

17 Bin 772 Başvuru

Yayınlanma:
Güncelleme: 16 Ekim 2018 10:50
17 Bin 772 Başvuru

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Abdullah Borca, imar barışı başvurularında şuana kadar 17 bin 772 kişinin başvurduğunu belirterek; “9 bin 728  adet ‘Yapı Kayıt Belgesi’ alındı ve bu kapsamda 28,5 milyon TL tahsilat yapıldı” dedi. 

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Abdullah Borca, İmar Barışı’na yapılan başvuru sayısının her geçen gün artarak devam ettiğini vurgulayarak, başvuruların 17 bini geçtiğini ve bu konudaki son başvuru tarihinin ise 31 Ekim 2018 olduğunu söyledi. 

Isparta’da hemen hemen herkesin, bulunduğu bölgede, binasında, konutunda mutlaka bir problem yaşadığını kaydederek, il genelinde bulunan yaklaşık 125 bin konuttan en az 50 bininin imar sorunu bulunduğunun düşündüklerini ifade eden Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Abdullah Borca, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “İşte, konutlarda yaşanan bu imar sorununun kamuoyunda ‘İmar Barışı’ olarak bilinen, sorunlu konutların imar ve iskan sorununu çözmesi hedeflenen düzenleme kapsamında Yapı Kayıt Belgesi için başvuruların e-Devlet üzerinden 8 Haziran'da alınmaya başlanmıştır.

“BAŞVURULAR 17 BİN 772’YE ÇIKTI” 

İlimizde imar barışına vatandaşımızın ilgisinin yoğun olduğu görülmektedir. Başvuruların başlamasından bu yana aradan geçen sürede İmar Barışı'na yapılan başvuru sayısı şuana kadar 17 bin 772’ye çıkmıştır. Günde ortalama 80 – 150 civarında kayıt yapılıyor. Ancak sistemin tıklanma sayısı, sisteme giriş sayısı daha fazla. Şu anda 200 binin üzerinde İmar Barışı için sisteme giriş var. Başvuruların kaç metrekare, kaç bağımsız bölüm için yapıldığına dair henüz tam rapor hazırlamadık. Onları başvurular bittikten sonra netleştireceğiz. 

“İMAR BARIŞINDAN ŞUANA KADAR  28,5 MİLYON LİRA GELİR ELDE EDİLDİ” 

Ayrıca, Isparta’da yapılan bu başvurulardan tüm işlemleri tamamlanmış olanlar 9 bin 728 adet ‘Yapı Kayıt Belgesi’ aldı ve bu kapsamda 28,5 milyon TL’nin yatırıldığı görülmektedir. Başvuruların % 69’nun merkezde olduğu, % 6’sının Yalvaç, % 6’sını Eğirdir oluşturmaktadır. İbadethanelerin ve kamu kurumlarının başvurularında bir ücret tahakkuk ettirilmemektedir.

“160 YAPIYA İLİŞKİN İŞLEM YAPTIK” 

Yine bu çerçevede; İmar Barışı başvuruları 31 Aralık 2017’den önce yapılmış yapıları kapsadığından 2018 yılında yapılan yapıları kesinlikle kapsamamaktadır. Bu konuda şikayetler değerlendirilmekte ve denetimler yapılarak gerekli işlemler yürütülmektedir. Şu ana kadar 160 adet yapıya ilişkin işlem yapılmıştır. 

“ORTALAMA RAKAM 2 BİN 500 LİRA ÇIKIYOR” 

Şu anda basit yapıların daha çok müracaat ettiğini gözlemliyoruz. Halihazırda bağımsız bölüm için ortalama ödenecek rakam olarak 2 bin 500 lira dolayında çıkıyor. Ancak bu rakamın ilerleyen dönemde ortalama 5 bin liraya yükseleceğini düşünüyoruz. 

“TARİH UZATILMAYACAK” 

İmar Barışı'nda tarih uzatılmayacak ve taksit olmayacak. Zaten ödemeler yıl sonuna kadar yapılabilecek. 31 Aralık'a kadar daha 3 ay var. İmar Barışı için müracaatlar çok basit bir şekilde yapılabiliyor. Hiçbir evraka gerek duymadan sadece bina ve kişisel bilgileri içeren bir yazılım üzerinden başvuru yapılıyor. e-Devlet üzerinden yapılabilen başvuru son derece basit. Herkes başvurabilir. Buna rağmen biz İl Müdürlüğü olarak Müdürlüğümüzde İmar Barışı Danışma Merkezi oluşturduk. Bu merkezimiz başvuruların başlamasından buyana gelen vatandaşlarımıza yardımcı oluyorlar. Vatandaş il müdürlüklerimizin ilgili noktalarına, bilgilendirme noktalarına gelerek orada hangi bilgiler lazımsa öğrenebiliyor. Gerektiğinde biz de bizzat bilgi veriyoruz” dedi. 

“BAŞVURUDA SON TARİH 31 EKİM”

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Abdullah Borca, Yapı Kayıt Belgesi için başvuru karşılığında konutlarda yüzde 3, ticari kullanımlarda yüzde 5 ödeme yapıldığını belirterek, karma kullanımlarda da kullanım oranına göre sistemin otomatik hesaplandığını söyledi. Müdür Borca; “Metrekare başına ödenen rakamların tarımsal amaçlı basit binalar, 1-2 katlı binalar ve basit sanayi yapıları, 3-7 katlı binalar ve entegre sanayi yapıları, 8 ve daha yüksek katlı binalar, lüks binalar, villa, alışveriş kompleksi, hastane, otel ve benzeri yapılar için değişmekte olup, farklılık göstermektedir. Bu alanda metrekare başına hesaplama yapılan tutarın 600 lira ile 2 bin lira arasında değişmektedir. Başvurular 31 Ekim'e kadar devam edecek. Son ödeme tarihi ise 31 Aralık olarak belirlenmiştir. Başvurular e-Devlet sistemi üzerinden kabul edildiğinden dolayı süreç de buradan takip edilebilecektir” dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.