17 Yıl Sonra Ayağa Kalktı

17 yıl önce bel fıtığı rahatsızlığı nedeniyle ameliyat olmasına rağmen yürüyemeyen Mübin Tokgöz, gerçekleştirilen operasyonla ayağa kalktı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 14 Kasım 2013 11:02
17 Yıl Sonra Ayağa Kalktı

Operasyonu gerçekleştiren Isparta Devlet Hastanesi Beyin Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Berkant Şahin, hastanın kendilerine sedye üzerinde geldiğini belirterek, "Mübin Tokgöz, 17 yıldır sağ bacakta kasıktan itibaren tutulma sol bacakta da kasılma, Ağrı şikayetiyle geldi. Bel fıtığından ameliyat olmuş ama şikayetleri geçmemiş. Boyun ve sırt MR'ı çektikten sonra sırt omurgasında kireçlenme ve fıtığa bağlı darlıktan ötürü bu şikayetlerin olduğunu gördük.

Daha sonra ameliyatı yaptık. Sırt bölgesindeki yüksek değerlerde kireçlenmeye bağlı olan darlığı açtık. Ameliyat sonrası sağ bacağında hareketler başladı. Fizik tedavisinin de katkısıyla kendi işini yapabilecek şekilde destekli olarak yürümeye başladı. Günden güne daha iyi oldu. Damarsal problemleri de mevcuttu. Onlara ilgili de kalp damar cerrahi desteği alındı. Komple bir tedaviyle başarı sağlandı" diye konuştu.

Bu tür ameliyatların erken dönemde yapılması gerektiğine dikkat çeken Op. Dr. Şahin, "Farklı bir yöntem değil ama ama bu tür vakalarda erken zamanda yapılması her zaman yüz güldürücü sonuçlar veriyor. Belirttiğimiz bölgeler, fıtık ve kireçlenmenin getirdiği yavaş yavaş gelişen, yürümede, idrarda sorunlar oluşturabilen bölgeler ama yapılan tetkiklerle sorunlar tespit edilip ameliyat yapılabiliyor" diye konuştu.

"TIKANAN DAMAR İLAÇLA AÇILDI"
Isparta Devlet Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Harun Düver ise, "Hastanın uzun süre yürümemesine bağlı olarak damarlarında tıkanma vardı. Ayak hareket etmeyince kan akımı yavaşlıyor. Hastada böyle bir durum vardı. Ameliyattan sonra ayaktaki şişlik inmedi. Damar tıkanıklığı tespit edilince ilaçla damarı açtık.

Yatağa bağlı olan hareket edemeyen hastalarda karşılaştığımız bir sorun. Evde yatalak hastalarda damar tıkanmaları olabiliyor. O nedenle bu tür hastaların kontrole gelmesi gerekiyor. Hasta şu an kendi başına yürüyebilecek halde. Yürümesi bizleri çok mutlu etti. Tıkalı damarı açık. Ayaklarına hareket geldi. 17 yılın getirdiği ızdıraplı dönemler bitti. Şimdi tek başına ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. Hastanın mutlu olması bizleri sevindiriyor. Biz daha çok ilaçlı tedavi uyguladık. Damarın açılması için yeni bir teknik uyguladık. Erken dönemde başarı sağlansa da geç dönemde de uygulanabiliyor" ifadelerini kullandı.

17 yıl sonra yeniden yürümenin mutluluğunu yaşayan Mübin Tokgöz ise, "Belimden rahatsızdım. Tam 17 yıl sağ ayağım tutmadı. Hiç yürüyemedim. Çocuklar gibi emekledim. Şimdi doktorlarım sayesinde ayağa kalktım. Başımı bile döndüremiyordum. Şimdi çok iyiyim. Yürüyebiliyorum. Merdivenden bile inip çıkabiliyorum. Doktorlarıma kurban olayım" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.