19 Yıldır Sanat İçin Direniyor

19 Yıldır Sanat İçin Direniyor

Yayınlanma:
Güncelleme: 17 Ocak 2020 16:06
19 Yıldır Sanat İçin Direniyor

Isparta’da 13 yıl önce bir ilke imza atan Nataliya Gorelova Bale Sanat Merkezi, minik öğrencilerini büyük hayallere hazırlıyor.

Nataliya Gorelova Bale Sanat Merkezi kurucusu Nataliya Gorelova, Türkiye ve Isparta’daki sanat anlayışını değerlendirdi. Nataliya hoca Türkiye’de ağır akademik sanatların önünde engeller olduğunu kaydederek “Ben sanat için direniyorum” dedi.

Nataliya hoca; “Beni rahatsız eden bazı şeyler var. Türkiye’de ağır akademik sanatların önünde engeller var. Daha basit düşünülüyor ne yazık ki. Yurt dışında her yerde, her zaman akademik sıfatları alanlar iş yapıyorlar. Ama burada, insanlar kafasına göre kendilerine sıfat koyuyorlar. En acısı da bunun bir yaptırımı yok. Velilerde bu konuda oldukça bilinçsiz. Örneğin birisi kafasına göre çıkıp ben yönetmenim diyebilir mi? Elbette diyemez. Bunun kıstasları var. O kıstasları yerine getirmek zorunda. Akademik olarak da, pratik olarak da bu kıstasları yerine getirebilenler ancak ben yönetmenim diyebilir.



Ben koreografım. Önce bale okudum, ardından koreografi okudum. Sonra pedagoji… Bunun eğitimi bambaşka bir şey. Bale yapmak farklı, bale eğitimi vermek farklı. İzlediğin bir dansı kağıda dökebilmen lazım. Bu tıpkı müzikteki notalar gibi” diye konuştu.

Bale eğitiminde her çocuğun farklı eğilimleri olduğunu da belirten Nataliya Gorelova “Her çocukta özel yaklaşımlar olmalı. Çünkü, çocukların anatomileri farklı. Sıradan kişilerin yetiştirmeye çalıştıkları çocuklar ne yazık ki boşuna vakit kaybediyorlar. Türkiye genelinde bu işi akademik düzeyde yapan dokuz kişiden biriyim ben. Ailelerin bu anlamda bilinçlenmesi lazım” diye konuştu.

İkinci dönem kayıtlarının başladığını da belirten Nataliya hoca, “İkinci dönem kayıtlarımızı alıyoruz. Eğer çocuklarına gerçekten akademik anlamda bale eğitimi düşünen aileler varsa, çocuklarını eğitimsiz ellere teslim etmesinler. Bütün dansların temelinde bale var” dedi.

Öte yandan Nataliya Gorelova, yaz ayına doğru büyük bir gösteri planladıklarını ve Uluslararası Antalya Devlet Bale Festivali’ne katılacaklarını da sözlerine ekledi.








HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.