1984’lere Geri Döneceğiz

BAKA ile Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü arasında imzalanan protokolle Türkiye’nin ilk kerevit kuluçkahanesi Eğirdir’de kurulacak. Proje 1 milyon 300 bin liraya mal olacak.

Yayınlanma:
1984’lere Geri Döneceğiz

Eğirdir'de kurulacak Türkiye'nin ilk kerevit kuluçkahanesi için Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü ile Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) arasında protokol imzalandı.

Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürü Yılmaz Emre, BAKA'da gerçekleştirilen törende yaptığı konuşmada, su ürünlerinin hem dünyada hem de Türkiye'de önemli bir sektör haline geldiğini söyledi. Yetiştiriciliğin ülkede önem kazandığını dile getiren Emre, Türkiye'nin alabalık üretiminde Avrupa'da birinci sırada olduğunu, Avrupa sofralarındaki her 4 balıktan birinin Türkiye'den gittiğini belirtti.

Kerevit üretimine önem verdiklerini, kerevitin 1984 yılına kadar Türkiye'nin önemli ihracat ürünlerinden biri olduğuna dikkati çeken Emre, o yıllarda çıkan bir mantar hastalığı nedeniyle kerevit üretiminde sıkıntı yaşandığını kaydetti. 1984 öncesi 8 bin ton olan üretim miktarının hastalık nedeniyle üretimin 200 tonlara kadar düştüğünü vurgulayan Emre, bu durumdan kerevit avcısından pazarlayana kadar geniş bir kitlenin ekonomik anlamda olumsuz etkilendiğini kaydetti.

Emre, hastalığın tam anlamıyla etkisini yitirmediğini belirterek, bunun için kerevit üretiminin hastalıktan korunaklı ve temiz alanlarda yapılması gerektiğini anlattı. Bu kapsamda müdürlük olarak "Kerevit Üretimi ve İşlenmesinde Yeni Teknolojiler" adı ile proje hazırladıklarına dikkati çeken Emre, proje dahilinde müdürlük bünyesinde bir kerevit kuluçkahanesinin kurulmasının planlandığını, burada da hastalıktan korunmuş kerevit yavrularının yetiştirilerek göllere salınacağını söyledi.

Eğirdir'de yapılacak merkez tamamlandığında, Türkiye'deki ilk ve tek kerevit kuluçkahanesi olacağını bildiren Emre, projenin maliyetinin yaklaşık 1 milyon 300 bin lira olduğunu, bunun 334 bin lirasının BAKA, 600 bin lirasının ise Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından karşılanacağını kaydetti.

Emre, kuluçkahaneyi 9 ayda bitirmeyi planladıklarını sözlerine ekledi.

BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin de Isparta'nın yıllardır kerevit ile anıldığını ancak göllerde görülen hastalığın kerevit miktarını büyük oranda azalttığını anlattı. Gerçekleştirilecek proje kapsamında kapalı sistemle kerevit kuluçkahanesinin kurulacağını söyleyen Engin, uzun vadede kuluçkahanenin ekonomiye büyük katkısının olacağına inandığını belirtti.

Konuşmaların ardından Engin ile Emre tarafından BAKA'nın 334 bin liralık desteğini öngören protokol imzalandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum