2 bin 800 Esnafa Nefes

Isparta'da 2 bin 800 Esnafa Nefes

Yayınlanma:
Güncelleme: 02 Mart 2017 10:32
2 bin 800 Esnafa Nefes

DEMOKRAT GAZETESİ'NİN HABERİ

KOSGEB İl Müdürü Yurdun Yıldırım, Aralık ayında ilki gerçekleştirilen 50 bin TL faizsiz kredi imkanının ikincisinin de tamamlandığını belirterek, “İlimizde yaklaşık 2 bin 800 KOBİ’ye 140 milyon liralık kredi verilecek” dedi.

Binlerce kişinin merakla beklediği ve başvurduğu sıfır faizli KOSGEB kredi sonuçları açıklandı. Program kapsamında ülke genelinde 461 bin 167 girişimci KOBİ'ye toplamda verilecek olan 11 milyar liralık kredi sağlanacak. Program çerçevesinde Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) esnafa faizsiz 50 bin TL'lik kredi verecek. Isparta’da ise bu imkandan yararlanacak KOBİ sayısının yaklaşık 2 bin 800 dolayında olduğu öğrenildi.

ISPARTALI ESNAFA
İKİNCİ NEFES KREDİSİ
Bilindiği gibi; geçtiğimiz Aralık ayında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) ve ona bağlı oda ve borsaların öncülüğü ve finansal katkısıyla, Kredi Garanti Fonu’nun teminatıyla ‘Nefes Kredisi’ başvuruları başları alınmış ve KOBİ’ler, üye oldukları oda ve borsadan alacakları üyelik belgesiyle, Ziraat Bankası ve Denizbank şubelerinden kredi kullanabilme imkanına kavuşmuşlardı. Ancak, bu durum, uygulamadan az sayıda KOBİ’nin faydalanması, diğer bir deyişle çok sayıda KOBİ’nin faydalanamaması nedeniyle eleştirilere neden olmuştu.

ISPARTA’DA İLK
BAŞVURANLARIN
TAMAMI ALACAK
Söz konusu ilk kredi uygulamasına da Isparta’dan 2 bin 695 başvuru olmuş ancak, bunun sadece 78’ine kredi verilmişti. Ancak, ikinci kredi imkanından faydalanan sayısı yaklaşık 2 bin 800’e çıkarıldığı için ilk başvuran 2 bin 695 KOBİ bu imkandan faydalanacak. Ayrıca, yeni müracaat edenlerden de yaklaşık 120 KOBİ de yararlanacak.

KOBİ’LERE İKİNCİ NEFES KREDİSİ
Bunun üzerine hükümet, Aralık ayındaki uygulamayı genişleterek Şubat ayında aynı uygulamayı tekrar başlattı. Bu konuda 1 Şubat’ta başlatılan başvurular 20 Şubat günü saat 23.59’da sona erdi. Konu ile ilgili olarak bir açıklama yapan KOSGEB İl Müdürü Yurdun Yıldırım, Isparta’da yaklaşık 2 bin 800 KOBİ’ye ortalama 140 milyon TL kredi kullandırmayı planladıklarını belirterek, şunları söyledi; “Bilindiği gibi KOSGEB olarak KOBİ’lere kullandıracağımız 50 bin TL faizsiz kredi başvurusu geçtiğimiz günlerde sona ermişti.

“ISPARTA EKONOMİSİ İÇİN
ÖNEMLİ BİR GİRDİ SAĞLAYACAK”
Geçtiğimiz yıl sonu gerçekleştirilen ilk başvuru döneminde 2 bin 695 başvuru gerçekleşmiş ve bu imkandan sadece 78 işletme sahibi faydalanmıştı. 2017 yılında açılan ikinci başvuru döneminde ise KOSGEB olarak 50 bin TL sıfır faizli krediden hemen hemen herkesin yararlanabileceği imkanı geldi. İşletme sahiplerine can suyu olarak verilmesi planlanan bu destekten yararlanamayan çok sayıda işletme olmasına gönlümüz razı olmadı. Bu nedenle sayın Başbakan'ımızın da talimatıyla 2017 yılında bu desteği devam ettirmeye karar verdik. Bu yıl, 2,5 milyar lira bütçeyle kredi faiz desteği uygulamasını yeniden başlatıyoruz. Mikro işletmelere öncelik vererek KOBİ’lere üst sınırı 50 bin lira olacak şekilde faizsiz kredi vereceğiz. Daha doğrusu, kredinin faizini işletmelerimiz yerine KOSGEB karşılayacak” dedi.

“SON DERECE SEVİNDİRİCİ BİR DURUM”
Başbakan Binali Yıldırım tarafından önceki gün grup toplantısında ülke genelinde 461 bin 167 girişimci KOBİ'ye toplamda 11 milyar liralık kredi sağlanacağının açıklandığını vurgulayan İl Müdürü Yurdun Yıldırım, bu durumun gerek ülke gerek Isparta’daki KOBİ’ler açısından son derece sevindirici bir durum olduğunu vurguladı.

“EKK ARACILIĞI İLE KREDİ ALMIŞ OLANLAR
BU İMKANDAN YARARLANAMAYACAK”
Ancak, henüz kendilerine kredi izni verildiğini gösterir SMS gönderilen KOBİ sayısının bildirilmediğini ve bu sayının sisteme düşmediğini ifade eden Yıldırım; “Bilindiği gibi sıfır faizli kredi başvuruları 10 - 20 Şubat tarihleri arasında gerçekleşmişti. Başbakanımız rakamı önceki gün açıkladı ve 461 bin 167 KOBİ'ye kredi faiz desteği verileceğini bildirdi” dedi. Yıldırım, KOSGEB'in ‘Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği’ne yapılan başvuruların değerlendirme sonuçlarına ilişkin de açıklamada bulunarak; “Çoğunluğu esnaf ve sanatkar olmak üzere, mikro ve küçük ölçekli, yıllık net satış hasılatı 1 milyon 345 bin liranın altında olan işletmelerin, yıllık net satış hasılatına göre 20 bin lira ile 50 bin lira arasında kredi faiz desteğinden yararlanabilecekler. Yapılan başvuruların incelenmesi sonucunda güvenlik kriterlerini geçemeyenler, mükerrer başvurular, tabela şirketleri, Bakanlar Kurulu kararıyla esnaf ve sanatkara kullandırılan sıfır faizli 30 bin lira krediden faydalananların başvuruları geçersiz olacak.

“1 YIL ÖDEMESİZ, 2 YIL İÇİNDE
TAKSİTLERLE ÖDEYECEKLER”
Söz konusu krediden ağırlıklı olarak ihtiyaç sahibi mikro işletmelerin faydalanması öngörülmektedir. Kredinin ilk 1 yılı geri ödemesiz olacak. Kalanının da 2 yıl içinde üçer aylık eşit taksitlerle ödenecek. Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği ödemeleri kapsamında 15 - 20 gün içinde piyasaya yaklaşık ülke bazında 11 milyar lira, Isparta bazında ise 140 milyon lira sıcak para girişi olacağını düşünüyoruz. Kullandırılacak kredi için geçerli olacak 2,5 milyar lira faiz gideri KOSGEB tarafından bütçe içinden karşılanacak. Bu uygulamayla amacımız, büyüklüklerine göre ihtiyacı olan ve şartları sağlayan tüm işletmelerimizin bu krediden faydalanmasını sağlamak” dedi.

“KREDİ BAŞVURU
ÇIKTISINI BİZ
ONAYLIYORUZ”
Kredi almaya hak kazanan işletmelerin izleyeceği yolu da anlatan İl Müdürü Yıldırım; “KOSGEB'in 2017 Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteğine hak kazanan işletmelerin, başvuru aşamasında sisteme girmiş oldukları e-posta adreslerine e-posta, cep telefon numaralarına da SMS olarak bilgi notu gönderilmeye başlandı. Ancak, bu sayı henüz sisteme düşmediği için, biz de Isparta’daki sayıyı net olarak bilmiyoruz. İşletmeler ayrıca başvuru yaptıkları ‘sifirfaiz2017.kosgeb.gov.tr’ web adresinden giriş yaparak başvuru sonuçlarını ve kullanabilecekleri kredi miktarını öğrenebilecek. Kredi başvurusu onaylanan işletmeler, söz konusu web adresinden giriş yaparak başvuru sonucuna ilişkin çıktı alıp KOSGEB ile protokol imzalayan bankalardan (Akbank, Denizbank, QNB Finansbank, Garanti Bankası, Halk Bankası, İş Bankası, Vakıflar Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, Ziraat Bankası) herhangi birisine giderek kredi işlemlerini başlatabileceklerdir” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.