2. El Araç Alırken Dolandırılmayın

ITSO’nun otomotiv sektörü ile ilgili faaliyet gösteren meslek komitesi geçtiğimiz günlerde yaptığı toplantıda, önemli kararlara imza attılar.

Yayınlanma:
Güncelleme: 28 Aralık 2011 17:01
2. El Araç Alırken Dolandırılmayın

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası’nın otomotiv sektörü ile ilgili faaliyet gösteren 10. Grup Meslek Komite toplantısı geçtiğimiz günlerde yapıldı.

Yönetim Kurulu Üyesi Salih Sarıkaya başkanlığında yapılan toplantıya komite üyeleri katıldı. Sektörel anlamda önemli kararların alındığı toplantıda ikinci el araç alacak vatandaşlar da bazı konularda uyarıldı.

Her ay düzenli olarak yapılan toplantıda öncelikle, Mesleki eğitim konularına değinildi. Ara eleman yetiştirilmesinde belirli standartların uygulanmasıyla ilgili Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne öneride bulunulması , Oto özel servis ve oto galericilerin açık ve kapalı alan işyerlerinin belirli metrekarelerde olması ve sıhhi şartları taşıması için gerekli girişimlerde bulunulması, Galericilerin muhakkak bir odaya kayıtlı olmasıyla ilgili çalışmalara başlanması, Bazı yetkili servislerin araç alım satımlarında gereksiz masrafları göstererek, ticareti engellememesi için görüşmeler yapılması Yeni galeri açacaklara ve açmış olanlara belirli bir sermaye şartı konulması ve kanunen de ikinci el otomobil satıcılarının tanınması için çalışmalar yapılması, şeklinde kararlar alındı.

ARAÇ ALIRKEN DİKKAT
Meslek Komite toplantısının en önemli gündem maddelerinden biri de 2. el otomobil satışlarında yaşanan sıkıntılar idi. Otomotiv Sektörü Temsilcisi ve Yönetim Kurulu Üyesi Salih Sarıkaya, mesleki sorunların en başında internetten yapılan alım satımların geldiğini belirtti.

2. el araçların belli bir kontrol mekanizması olmadığından dolayı vatandaşların kolayca dolandırılabileceğine dikkat çeken Sarıkaya, internetten yapılan araç alım satımlarında en belirgin dolandırıcılığı kilometre üzerinde oynanması ve kaparo alınması olarak belirtti.

İnternetten araç alımı yapılırken çok dikkatli olunmasının altını çizen Sarıkaya, vatandaşları şu konularda uyardı:
“Araçlar iyi araştırmalıdırlar. Son günlerde internet üzerinden yapılan satışlardan dolayı çok şikayet alıyoruz. İnternet üzerinden kapora gönderiliyor. Sonra araçları almaya gittiklerinde satıcının telefonuna ulaşılamıyor. Ya da masrafsız diye aldıkları aracın masrafları ile karşı karşıya kalıyorlar. Bunların yanı sıra örneğin 250 bin kilometrede olan bir aracın kilometresi ile oynanıyor ve 70 bin kilometreye düşürülüyor vatandaşlar bunu anlayamayabiliyor. Bu da araç fiyatlarını yüzde 90 oranında etkiliyor. Vatandaşlar bu konuda dolandırılmamak için çok dikkatli olmalı. Böyle bir durumla karşılaşan vatandaşlarda aracı anında iade etmeli, bu mümkün olmuyor ise durumu hemen emniyet birimlerine bildirerek şikayetçi olmalı. Bilindiği üzere araçların kilometresinin düşürülmesi gibi konular nitelikli dolandırıcılık suçlarına girmektedir. Bunu yaparak insanları dolandırmaya çalışanlar 2 yıl ile 7 yıl arasında hapis cezası ile cezalandırılıyorlar. Bu durumların oluşmaması için araç alacak vatandaşların çok dikkatli olması ve mümkün oldukça yetkili, kayıtlı ve yerleşik oto galerilerden alışveriş yapmalarını öneriyoruz."

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.