20 Dekarda Başlayan Çilek Üretimi 200 Dekara Ulaştı

20 Dekarda Başlayan Çilek Üretimi 200 Dekara Ulaştı

Yayınlanma:
Güncelleme: 09 Ekim 2020 17:21
20 Dekarda Başlayan Çilek Üretimi 200 Dekara Ulaştı

Aksu İlçesi’nde 2016 yılında 20 dekarlık alanda başlayan yayla çileği üretimi her geçen gün biraz daha yaygınlaşıyor. Aksu’da bugün 200 dekara ulaşan yayla çileği, Pazar sorunu olmaması sebebiyle de gözde bir ürün haline geldi.

Aksu İlçesinde çilek yetiştiriciliği yaklaşık 6 yıl önce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve İlçe Müdürlüğü’nün yapmış olduğu eğitim ve saha çalışmaları sonucunda başlamış ve ilçede çilek önemli bir tarım ürünü haline gelmişti. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından, Aksu İlçesi ve köylerinde uygulanmak üzere hazırlanan proje kapsamında, 2016 yılında 20 dekarlık alanda İl Özel İdaresinin fidan desteğiyle çilek üretimine başlanmıştı.

İlçenin coğrafi ve iklim yapısının çilek yetiştiriciliğine uygun olması ve yetiştiriciliği yapılan Albion çeşidinin bölgeye uyum sağlaması, kalite, koku, aroma, raf ömrü ve veriminin yüksek olması sebebiyle çiftçilerden ilgi gördü.

Isparta Valisi Ömer Seymenoğlu’nun talimatları doğrultusunda, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü küçük ölçekli tarım arazilerinin değerlendirilmesi, birim alandan daha fazla gelir elde edilmesi ve kırsal alanda istihdam sağlanması amacı ile pazar sorunu olmayan çilek üretiminin yaygınlaştırılması için 2020 yılında konuyla ilgili çeşitli projeler geliştirdi.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan Çilek Yetiştiriciliği Projesi ile İl Özel İdaresi ve Aksu Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından 61 dekar alana dikimi yapılması için çilek fidesi desteği sağlandı.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personeli tarafından her hafta yapılan saha ve eğitim çalışmalarının sonucunda; Aksu İlçesi Yılanlı Köyünde 10 dekar alanda ve Merkez Yakaören Köyünde 5 dekar alanda örtü altı çilek üretimi yapılarak, 15 Mayıs’ta başlayan üretim, yaklaşık 1 ay öne çekildi ve hasat dönemi Kasım ayına kadar uzatıldı.

Gelinen süreçte ise Aksu İlçesinde çilek üretim alanı 200 dekara ulaştı ve tüketici tarafından pazarlarda ve manavlarda ısrarla aranılan çilek çeşidi olarak “Aksu Yayla Çileği” bir marka haline geldi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.