2000 Yıllık Çare Andık’ta

2000 Yıllık Çare Andık’ta

Yayınlanma:
Güncelleme: 17 Nisan 2015 10:47
2000 Yıllık Çare Andık’ta

Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın, şehrin içme suyu ihtiyacının bir bölümünü karşılayan ve Akdağ’dan gelen kaynak sularının daha verimli kullanılabilmesi amacıyla Andık Deresi’ne öncelikle bir, daha sonra ikinci bir barajın yapılmasının gerektiğini söyledi.

Günaydın, ayrıca Darıderesi Göleti’ne de ikinci barajın yanı sıra üçüncü barajında yapılmasının şart olduğunu söyledi. Bunların yapılması halinde 500 bin nüfusa kadar şehrin herhangi bir içme suyu sıkıntısı yaşamayacağını aktaran Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, barajları yapma yetkisinin kanun gereği devlete ait olduğunu ve bu barajların bir an evvel yapılarak belediyeye teslim edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın’ın bir önceki başkanlığı döneminde Andık Deresi’ne 8 km’lik hat çekilmiş, iki maslak yapılmış ve toplanan suların depolara nakli gerçekleştirilmişti. Andık’da belediye yeni bir çalışma daha başlattı. Belediye bu sefer yağış çokluğundan dolayı açığa çıkan sularında kaynağından toplanarak mevcut şebekeye aktarılması amacıyla 500 metre uzunluğunda yeni bir çalışma başlattı.

Andık Deresi’nde Isparta Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürlüğü’nce yapılan çalışmaları yerinde inceleyen Başkan Günaydın, 2 bin yıldan buyana Isparta’nın içme suyunun Andık’tan alındığını, kod farkı nedeniyle suyun cazibe ile depolara nakledildiğini söyledi. Andık Deresi’nden aldıkları su ile ciddi bir enerji tasarrufu da gerçekleştirdiklerini anlatan Günaydın, “Andık Deresi’nden aldığımız su pırıl pırıl ve kaliteli. Yoğun yağışlar dolayısıyla açığa çıkan suların boşa akmaması amacıyla burada yeni bir çalışma başlattık. 300-400 bin TL tutarında olacağını düşündüğümüz açığa çıkan suyun boşa akmamasını istiyoruz” dedi.



Belediye olarak içme suyu konusunda yaptıkları çalışmalar neticesinde Eğirdir Gölü’nden daha önce alınan su miktarını yarı yarıya düşürdüklerini dile getiren Başkan Günaydın, göldeki su kalitesinin her geçen gün kötüye gittiğini ve bundan dolayı da Darıderesi Göleti’ne yeni barajlar yapılmasının gerektiğini aktardı. Gölete ikinci barajın yanı sıra üçüncüsünün hatta 4.’sünün de yapılması gerektiğini anlatan Günaydın, bu barajları yapma yetkisinin yasalar gereği devlete ait olduğunu ve belediyeye tesliminin gerektiğini ifade etti. Siyasi bir il başkanının ‘bizim vazifemiz değil’ şeklinde söylemlerde bulunduğunu dile getiren Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, “Yasa gereği barajları devlet yapar ve belediyeye teslim eder. Meğer kanunlardan haberi yok, üstelik kendi de bir avukat. Bu yasalardan haberi yok, bize bu şekilde ithamlarda bulunuyor ” şeklinde cevap verdi.

Bu yatırımların yapılması halinde 500 bin kişilik nüfusa kadar şehrin içme suyu sıkıntısı yaşamayacağına dikkat çeken Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, bu barajların yapılması halinde de Eğirdir’den su alınmasının önüne geçilebileceğini dile getirirken, yine ciddi anlamda kod farklarından dolayı enerji tasarrufu sağlanacağını kaydetti. Günaydın, “2000 yıllık çare Andık’ta. Hiçbir enerji sarfiyatı da olmayacak. Biz yıllık 9 milyon liralık enerji bedeli ödüyoruz. Yasalar uygulansın. Belediye olarak ülkemizin değerlerini santim santim değerlendirme çabasındayız. Andık’tan 700 bin liralık yatırımla suları getirdik. Buraya bir barajın yapılması yine, 6 yıldır yapılacak denen Darıderesi Barajlarının yapılması gerekiyor. DSİ’ye bunun dilekçelerini her yıl verdik. Isparta Belediyesi bunu hatırlatıyor. Belediyemizin ödediği bir yıllık elektrik parasıyla bu baraj yapılabilir. Biz Isparta’nın menfaatini, kazancını santim santim ölçerek hız alarak ilerlemek istiyoruz. Bilmeden konuşanlar bunlarla vakit kaybetmesin, ‘kendi işidir, kendi yapacak’ diyen ve kendinin yasalar ve mevzuattan haberi olmayan bir il başkanının zaman oyalamasına gerek yok. Şu anki yaptığımız çalışmaları dahi devletimizin yapması lazım ama biz yapıyoruz.
Barajları kurmak için hem teknik hem ihale bakımından bizim branşımıza girmiyor. Yasa devletin yapıp bize teslim etmesi gerektiğini söylüyor.
Bunun da yapılmadığını görüyoruz. İnşallah devletimiz burada duyarlılığını ön plana çıkarır. Temiz sular kaçırılmamalı. Buralar altından daha değerli bir kaynak. Yazık değil mi bu devletin milletin parasına. İnşallah bu çalışmalar en kısa zamanda ciddiyete bürünür ve bu büyük değer kayıplarını önlemiş oluruz. Bizim de şu anda yapmış olduğumuz bu çalışmalarında halkımıza hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum