2011'de 54 Kişi'de Verem Vakası Görüldü

Isparta Sağlık il Müdür Vekili Dr. Mehmet Karakaya, Isparta'da 2011 yılında 54 kişinin verem hastası olarak kayıtlara geçtiğini söyledi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 31 Aralık 2011 15:05
2011'de 54 Kişi'de Verem Vakası Görüldü

 

Yıl içerisinde 190 kişiye verem hastalığından koruma amaçlı ilaç başlanıldığını belirten Karakaya, Verem Savaşı Dispanseri tarafından yıl içinde 5 bin 976 verem taraması ve 776 balgam incelemesi yapıldığım söyledi.

Karakaya, Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası etkinlikleri kapsamında yaptığı açıklamada, verem hastalığı ile ilgili toplumu bilinçlendirmek amacıyla yılın ilk haftasının Verem Haftası olarak kutlandığını bildirdi.

Karakaya, yaptığı yazılı açıklamada şu görüşlere yer verdi; "Verem Hastalığı (Tüberküloz), insanlık tarafından bilinen en eski, dünyada her yıl milyonlarca insanı tehdit eden, acil hareket planı gerektiren, ölümcül ancak tedavi edilebilir bulaşıcı bir hastalıktır.

Verem, mycobacterium tuberculosis mikrobunun bulaşması ile oluşan, genellikle akciğerlere yerleşen ancak lenf bezleri, kemikler, böbrekler ve beyin zarlarında da görülebilen ve hava yoluyla yayılan öldürücü bir hastalıktır. Hastalığı, sadece akciğer veremi olan kişiler yayabilir. Hastanın öksürmesi, hapşırması ve tükürmesi ile saatlerce asılı kalabildikleri havaya atılan akciğerlerdeki basiller; hava yolu ile bulaşarak daha çok aile üyelerini ve çalışma arkadaşlarını tehdit eder. Çatal. kaşık gibi malzemelerle bulaşma olmaz.

Tüberkülozun hastalığı aniden ortaya çıkmaz. Sinsi ve yavaş ilerler. Hastalar genellikle aylardır devam ede gelen halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı. hafif ateş. geceleri terleme gibi yakınmalarla hekime başvururlar. Zamanla bunlara öksürük ve balgam çıkarma da eklenir. Balgamda kan da gelebilir. Ağrıya pek rastlanmaz. Akciğer dışı organ tüberkülozlarında tutulan organla ilişkili yakınmalar bulunabilir. Sayılan belirtiler görülünce tüberküloz teşhisi kesindir denilemez. Çünkü bu belirtilerin hiç birisi tüberküloza özgü olmayıp diğer bir çok hastalıkta da rastlanabildi şikayetlerdir.

Bu nedenle bu tür şikayetleri olan hastaların mutlaka konunun uzmanı bir hekim tarafından değerlendirilip, göğüs röntgeninin çekilip araştırılması gerekir. Kişinin tüberküloz olduğu ancak vücut örneklerinde (balgam, idrar, mide açlık sıvısı, beyin omirilik sıvısı, plevra-periton sıvısı, lenf bezi aspirasyonu vb.) tüberküloz mikrobunun görülmesi ve üretilmesiyle söylenebilir. Bazen alınan doku biyopsilerinde tüberküloza özgü değişikliklerin izlenmesiyle de tanı konabilir. Verem hastalığında, kombine ilaç tedavisi uygulanmakta olup tedavi uzun (en az 6 ay) sürmektedir. Hastanın yapması gerekenler; ilaçları düzenli olarak kullanmak, şikayetler azalsa bile ilaç kullanmayı kesmemek ve yakın temasta olan insanlara mikrobun bulaşmasını Önleyici tedbirleri almaktır. Tedavinin yarıda kesilmesi halinde, basiller direnç kazanmakta ve tedavi güçleşmektedir. Önerilen biçimde ilaçların kullanılması tedavi olma şansını %95 arttırmaktadır. Hastalığın gelişmesini; AİDS. şeker ve böbrek hastalığı, bazı kanser türleri, ilaç ve alkol bağımlılığı ve sigara kullanımı gibi direnç kırıcılar etkilemektedir. Ayrıca verem hastalarının dinlenmeleri, özel beslenmeleri, uygun iklimde stresten uzak yaşamaları tedavinin seyrini olumlu etkileyen faktörlerdir. Bulaşıcı bir verem hastasını tedavi etmek. Hastalığın başkalarına yayılmasını önleyecek en iyi yoldur. Hastalığın iyileşmesinin sağlanması; toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesi açısından son derece hassas ve önemli bir süreçtir.

Dünya nüfusunun yaklaşık üçte biri tüberküloz mikrobu ile enfekte olup, bu insanların %10'u yaşamlarının bir döneminde vereme yakalanmaktadır. Veremden her yıl 1,6 milyon insan ölmekte, bunların çoğu Asya, Afrika ve Latin Amerika'dadır. 

Ocak ayının ilk haftası Bakanlar Kurulu kararıyla 1947 yılından bu yana "Verem Eğitim ve Propaganda Haftası" olarak kabul edilmektedir. Ancak hastalığın yaygınlığı ve kurulan derneklerin "veremle savaş" adını taşıması, daha çok "Veremle Savaş Haftası" olarak anılmasına yol açmıştır. Hafta içinde toplum sağlığını tehdit eden bu hastalıkla ilgili çeşitli bilgilendirme ve duyarhlaştırma etkinlikleri yapılmakta olup. İlimizde de halka ve sağlık personellerine yönelik eğitimler yapılacaktır. Ayrıca verem hastalığı hakkında detaylı bilgiye Müdürlüğümüz www.ispartasm.gov.tr adresinden ulaşılabilir" dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.