2013'te 25 İntihar Ölümle Sonuçlandı

Türkiye İstatistik Kurumu 2013 yılında meydana gelen ve ölümle sonuçlanan intihar istatistiklerini açıkladı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 20 Haziran 2014 17:38
2013'te 25 İntihar Ölümle Sonuçlandı

TÜİK Antalya Bölge Müdürü Abdi Öncel 2013 Yılı İntihar İstatistikleri Antalya, Isparta ve Burdur sonuçlarını açıkladı.

Öncel, “Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) intihar olaylarına ilişkin bilgileri, 1962 yılından itibaren tüm yerleşim yerlerinden derlemeye başlamıştır. Adalet İstatistikleri Yıllığı içinde kısa bilgiler halinde yayımlanan intihar istatistikleri, 1974 yılından itibaren ayrı bir yayın olarak yayımlanmaya başlanmıştır.

İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) ile Türkiye İstatistik Kurumu arasında 15 Nisan 2004 tarihinde veri değişimine ilişkin bir protokol yapılmıştır. Bu protokol çerçevesinde, 2008 yılından itibaren polis teşkilatının sorumlu olduğu yerleşim yerlerine ilişkin intihar verileri EGM’den manyetik ortamda alınmaya başlanmıştır.

Jandarma Genel Komutanlığı (JGNK) ile Türkiye İstatistik Kurumu arasında da 31 Temmuz 2006 tarihinde veri değişimine ilişkin bir protokol yapılmıştır. Bu protokol çerçevesinde, 2009 yılından itibaren jandarma teşkilatının sorumlu olduğu yerleşim yerlerine ilişkin intihar verileri JGNK’dan manyetik ortamda alınmaya başlanmıştır.

Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı kayıtlarından 2012 yılına kadar derlenen intihar olayları, 2012 yılından itibaren ölüm belgelerinden elde edilen kayıtlar ile Adalet Bakanlığı, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü kayıtları da dahil edilerek açıklanmaktadır. Böylece intihar istatistiklerinin kapsamı genişletilmiştir. İntihar verileri kurumların idari kayıtlarından elde edilmekte olup kurumlardan geçmiş yıllara ait yeni gönderilen verilerle intihar istatistikleri güncellenmektedir.
İntihar istatistiklerinin amacı, ülke genelinde intihar edenlerin niteliklerine ilişkin bilgi derlemektir” dedi.

Ülkemizde ölümle sonuçlanan intihar sayısı, 2013 yılında 3 bin 189 oldu. İntihar edenlerin %72,7’sini erkekler, %27,3’ünü kadınlar oluşturdu. Yüz bin nüfus başına düşen intihar sayısını ifade eden kaba intihar hızı, 2013 yılında yüz binde 4,19 oldu. Diğer bir ifade ile her yüz bin kişiden dördü intihar etti.

Antalya’da ölümle sonuçlanan intihar sayısı, 2013 yılında 100 oldu. Yüz bin nüfus başına düşen intihar sayısını ifade eden kaba intihar hızı, 2013 yılında yüz binde 4,72 oldu. Diğer bir ifade ile her yüz bin kişiden beşi intihar etti.

Isparta’da ölümle sonuçlanan intihar sayısı, 2013 yılında 25 oldu. Yüz bin nüfus başına düşen intihar sayısını ifade eden kaba intihar hızı, 2013 yılında yüz binde 5,99 oldu. Diğer bir ifade ile her yüz bin kişiden altısı intihar etti.

Burdur’da ölümle sonuçlanan intihar sayısı, 2013 yılında 17 oldu. Yüz bin nüfus başına düşen intihar sayısını ifade eden kaba intihar hızı, 2013 yılında yüz binde 6,67 oldu. Diğer bir ifade ile her yüz bin kişiden yedisi intihar etti. Burdur kaba intihar hızının en yüksek olduğu iller arasında yer aldı.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.