25 Bin Kişi Bedava Biniyor

Halk Otobüsleri ücretsiz binen vatandaşlar nedeniyle büyük sıkıntı yaşıyor. 200 bin nüfuslu Isparta merkezde en az 25 bin vatandaş otobüsleri ücretsiz biniyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 02 Temmuz 2014 17:21
25 Bin Kişi Bedava Biniyor

Özel Halk Otobüsleri Kooperatifi son dönemde artan ücretsiz binişler nedeniyle adeta çıkmaza girdi. Özellikle yaz aylarında ciddi anlamda ekonomik zorluklar yaşayan halk otobüsü işletmecilerinin en büyük sorunu ise otobüslere ücretsiz binişler.

Isparta merkezin nüfusu 200. Halk otobüslerine ücretsiz binme hakkına sahip olanların sayısı ise 25 binin üzerinde. Yani yaşayan nüfusun % 13'ü otobüslere ücretsiz biniyor. Hal böyle olunca otobüs işletmecileri büyük sıkıntı yaşıyor.

Isparta’da 16 binin üzerinde 65 yaş ve üzeri vatandaş yaşıyor. Yeni yasa ile 65 yaş ve üzerinde olan vatandaşların toplu taşıma araçlarına ücretsiz binme haklan getirildi. Otobüslere çeşitli nedenlerle ücretsiz biniş kartı verilen vatandaş sayısı ise 6000. Bu sayıya güvenlik güçleri, gaziler, şehir ve gazi yakınlarını eklediğiniz takdirde Isparta’da halk otobüslerine ücretsiz binme hakkına sahip vatandaş sayısı 25 bini geçiyor.

Ücretsiz binişler nedeniyle halk otobüsü işletmeleri ciddi ekonomik sorunlar yaşıyor. Özel Halk Otobüsleri Kooperatifi Başkanı Mehmet Yavuz, otobüsleri yenilemek için ciddi yatırım da yaptıklarını da belirterek: "Yeni yatırım yaptık, birde ücretsiz binişler artınca işin içinde çıkamaz noktaya geldik. Bir de içinde bulunduğumuz dönem işlerin en az olduğu dönem. Öğrenciler gitti, işler iyice azaldı" şeklinde konuştu.

Özel Halk Otobüsü Kooperatifi yöneticilerinin ücretsiz biniş kartlarına çözüm aradığı belirtiliyor. Geçtiğimiz günlerde bir halk otobüsü işletmecisinin istatistiği ise dikkat çekti. Otobüse binen 16 yolcunun sadece 2'sinin ücret ödediğini belirten işletmeci:"Durumun bu derece net olduğunu" söyledi. Halk otobüsü işletmecileri, 65 yaş ve üzeri vatandaşların toplu taşıma araçlarına ücretsiz binme kararının ardından, canı sıkılan yaşlı vatandaşların Isparta’yı gezdiklerini belirtiyorlar.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
26 Yorum