27 İlin Yöresel Ürünü Isparta’da Buluştu

Isparta’da düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı, Süleyman Demirel Kongre ve Sergi Sarayı’nda açıldı. 27 ilin yöresel ürünlerinin sergilendiği fuar 1 Haziran’a kadar gezilebilecek.

Yayınlanma:
Güncelleme: 28 Mayıs 2014 17:55
27 İlin Yöresel Ürünü Isparta’da Buluştu

Süleyman Demirel Kongre ve Sergi Sarayı’nda açılışı gerçekleştirilen Yöresel Ürünler Fuarı’na Vali Vahdettin Özkan, Isparta Belediye Başkan Yardımcısı Aydın Şanlıtürk, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) Başkanı Şükrü Başdeğirmen, BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, Isparta Emniyet Müdürü Caner Tayfur, YÖREDER Başkanı Sedat Kolcuoğlu ve çok sayıda davetli katıldı.

Açılış konuşmalarını yapan Vali Vahdettin Özkan, SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu ve YÖRDER Başkanı Sedat Kolcuoğlu, Isparta’da yapılan Yöresel Ürünler Fuarı’nın Isparta ve Türkiye için önemli olduğunu belirterek, yapılan bu fuarla yöresel ürünleri dünyaya tanıtmak istediklerini söylediler.

ULUSAL VE KALKINMA PLANLARIMIZ VAR
Vali Vahdettin Özkan, açılış konuşmasında, Isparta’da böyle fuarların açılmasıyla Isparta’nın adının daha iyi şekilde duyulacağını belirterek, bu tür projelerle ulusal ve kalkınma planlarının olduğunu söyledi.

Vali Özkan, “Yöresel ürünler en helalinden, hak edilenden bize ait olan demektir. Annelerimizin ve atalarımızın, damak tadımızın oluştuğu alan demektir. Onların ekonomiye ve markaya kavuşturulması önemli. Biz ulusal kırsal kalkınma planımız var. bu bir bakanlar kurulu tasarrufu. Bunların illerdeki izdüşümü ilk olarak Isparta ilimizde. Isparta İli Kırsal Kalkınma Planını yaptık. Yakında faaliyete geçirilecek. Burada da yöresel ürünlerle ilgili kırsal alanda özellikle yaşam kalitesinin artırılması, aile ekonomisinin geliştirilmesi özellikle yöresel ürünlerin ortaya konulmasıyla ilgili çalışmalar ortaya koyulacak. Önümüzdeki ay içerisinde bunu üreteceğiz” dedi.

 

YÖRESEL ÜRÜNLERİN ÖNÜNE TEKNOLOJİ GEÇİYOR
Isparta Belediye Başkan Yardımcısı Aydın Şanlıtürk, yöresel ürünlerin gelişen teknolojiyle gerilediğini belirterek, “Yöresel ürünler yörenin karakteri, yörenin örfü ve adeti demektir. Yöresel ürünlerimiz maalesef gelişen teknolojinin gerisinde kaldığı zaman yok olmaya mahkum oluyor. Bu nedenle bizler yöresel ürün üreten küçük işletmelerimizin çağın şartlarını yakalayarak, markalaşarak gelecek nesillere ulaşmasının sağlanması açısında bu tür tanıtım etkinliklere önem veriyoruz. Yapılabilmesi açısında katkılar sağlıyoruz. Belediye olarak bu etkinlikte emeği geçenlere teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.

MARKALAŞMA DA KÜÇÜK ESNAF ÖNEMLİ
SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, Türkiye’de bulunan işletmelerin yüzde 93’ü küçük işletmelerden oluştuğunu belirterek, markalaşma konusunda küçük işletmelerin önemli olduğunu söyledi.

Rektör İbicioğlu, “Dünya ve Türkiye ölçeğinde incelediğinde Türkiye’de işletmelerin yüzde 93’ünün küçük işletmelerden olduğuna dair istatistiksel bir bulgu var. Ancak küçük işletmelerin en büyük problemlerinden birisi ürettikleri ürünleri bir türlü markaya dönüştürememeleri. Markaya dönüşebilmesi için bir takım teknik imkanların olması çok önemli. Kısaca elimizdeki un, yağ ve tuzdan oluşan bu ortamda bir çorbanın meydana gelmesinde bir organizasyon gerekiyor. Bunun yıllarca yapılması ancak amacına ulaşamaması gibi bir sorun vardı. Türkiye’nin markalaşacak ürünleri var.

 

Çok farklı kültürlerden oluşan yapımız olması ve Anadolu’nun da farklı kültürleri barındırdığını düşündüğümüzde Türkiye’de yöresel ürünlerin markalaşmasında oldukça zengin imkanlara sahip olduğunu görüyoruz. Bu zengin imkanların hayata geçirilebilmesi bir kıvılcım ve organizasyon bekliyor. Markalaşma için de küçük işletmecilerin teknik yönden yardım alması gerekiyor. Yöresel ürünler fuarında bizim umut ettiğimiz beklentilerden birisi de bizde saklı olan otantik, farklı, taklit edilmesi zor ve imkansız örtülü bilgiyi açık bilgiye çevirmedir” dedi.

YÖRESEL ÜRÜNLER ULUSAL ÇAPTA TANITILIYOR
BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, yapılan bu tür fuarların yöresel ürünlerimiz ulusal çapta tanıtacağını belirterek, 27 ilin ürünlerinin Yöresel Ürünler Fuarı’nda halka sunulacağını söyledi.

Genel Sekreter Engin, “Yöresel ürünlerimizin ulusal çapta tanınmasına vesile olacak tanıtım günlerinin ilki gerçekleşiyor. Daha önce de tanıyorum Sedat Bey, yenilikçi fikirleri ve anlayışıyla Antalya, Eğirdir ve Şarkikaraağaç’ta bir takım organizasyonlara imza attı.
27 ilin katılmasını çok önemli görüyorum. 27 kardeş, dost, partner, nasıl dersek diyelim. İşbirliği yapacağımız karşılıklı kazanacağımız arkadaşlar. Bundan dolayı çok mutluyum. Ekonomide çok güzel bir söz var; yerel düşün küresel davran. Biz yerel değerlerimizi öne çıkaracağız. Ama bunu tanıtmak için de evrensel ekonomi ve işletmecilik ilkelerine uygun hareket etmemiz gerekiyor. Bunun en önemli ayağı tanıtım, markalaşma, pazarlama, e ticaret ve dünyayla entegrasyon. Ayrıca Halk Eğitim Merkezi yılsonu sergisiyle birleştirildi. Bu da işbirliği ve daha güçlü ses vermek açısından önemli. Emeği geçenlere gönülden teşekkür ediyorum.

 

Daha sonra kurdele kesiminin ardından tüm katılanlar fuarı gezerek yöresel ürünler hakkında bilgiler aldı. Fuar 1 Haziran tarihine kadar ziyaret edilebilecek.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum