3 Yılda 13 Bin Analiz Yapıldı

Isparta’daki yoğun hava kirliliğini önleme adına alınan radikal kararların olumlu sonuçları ortaya çıkmaya başladı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 02 Şubat 2013 18:00
3 Yılda 13 Bin Analiz Yapıldı

Yıllar önce kirliliğin giderilmesi için her türlü fikir ortaya atılıp, sorunlar masaya yatırılmıştı. Sonrasında doğalgaz kullanımının teşviki ve Kömür Analiz Laboratuar’ının kurulmasıyla yıllar sonra rahat bir nefes aldık.

Zabıtadan sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Altan Uğurlu, Kömür Analiz Laboratuarı’nın Isparta’ya katkılarını anlattı. Şu andan Türkiye’de sadece birkaç ilde bulunan bu laboratuar hava kirliliğimizi azaltmada en büyüt etkenler arasında gösteriliyor. Doğalgaz kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte laboratuarın analizleri ve zabıta ekiplerinin kaçak kömüre geçit vermemeleri bugün rahat nefes almamızı sağlıyor.

3 YILDA 13 BİN ANALİZ YAPILDI
Uğurlu, laboratuarda 3 yılda 13 bin kömür analizi yapıldığını ve bununda ciddi bir rakam olduğunu ortaya çıkardı. Hatta Denizli Belediyesi’nin analiz sonuçlarına baktıklarında bir yılda sadece 500 analiz yapıldığını gördüklerinde çok şaşırdıklarını ifade eden Uğurlu, “Biz yıllar önce bu yola baş koymuştuk.

Hava kirliliğini azaltmak için elimizden geleni yapacağız. Bugün analizlerimiz 13 bin olur yarın 23 bin olur. Önemli olan rahat nefes alabilmek” dedi. Mahalli Çevre Kurulu (MÇK) toplantılarında da sık sık görüş ve tavsiyelerde bulunduklarını belirten Uğurlu, Isparta’da hava kalitesindeki olumlu gelişmeleri şu şekilde açıkladı: “Kömür Analiz Laboratuvarımız iyi ki var.

Çünkü bugün hava kalitesi arttıysa bunu laboratuarımıza ve doğalgaza borçluyuz. Isparta’nın coğrafi yapısı itibariyle kirliliği gidermek için çok fazla şey yapılamayacaktı. Sadece bu önlemler alındı ve bugün başarıya ulaşmak için önemli gelişmeler kaydedildi. Hava kirliğimiz son raporlara göre doğalgaz kullanımının da artmasıyla yarı yarıya azalmış durumda. Bu bizi son derece sevindirdi. İnşallah ilerleyen yıllarda doğalgaz kullanımı artıp, kaliteli kömürlerin ilimize girmesiyle hava kalitemiz daha da artacaktır.

KALORİFER ATEŞÇİLERİ ETKENLERDEN BİRİ
Bugün hava kirliliğinin oluşmasında aslında önemli bir etken var. O da kalorifer ateşçileri. Bazı ateşçiler kazanla yeterince ilgilenmiyor. Daha açık konuşmak gerekirse yanan kömürün üzerine kömür ilave edip fanı açıyor ve oradan ayrılıyor.

Bu da bacadan zararlı gazların yayılmasına sebep oluyor. Hatta görüntüde bile kara duman çıkıyor. Ateşçilerimiz daha duyarlı olsalar, yanan kömürün üzerine kömür ilave etmeseler yanan koysalar yavaş yavaş yanmasını sağlasalar bunlar olmayacak.

STOKER KAZAN DA BİR ÇÖZÜM
Amacımız doğalgaz kullanımını artırmak her yerde doğalgaz kullanılmasını sağlamak. Ancak mecburen kömür kullananlar varsa onların da stoker dediğimiz kazanları kullanmalarını istiyoruz. Çünkü bu kazanlar, küçük kömür yakıyor ve belli aralıklarla kömürü kendisi üzerine ekliyor. Yani kömür içeride yanıyor yarım saat sonra az bir kömürü hazneden alıp kendisi üzerine ilave ediyor. Böylelikle zehirli gazlar ortaya çıkmamış kömür tamamen yanmış oluyor.

ELBİRLİĞİYLE GAYRET ETMELİYİZ
Bu il bizim hepimiz burada yaşıyoruz. Kaliteli bir yaşam istiyorsak herkes üzerine düşen görevi yerine getirmelidir. Birkaç yıl öncesine kadar Isparta’da böyle bir hava var mıydı? Yoktu. Bugün havamız daha güzelse duyarlı vatandaşların yapılan uyarıları dikkate almasına borçluyuz.”

KÖMÜR MUTEMETLERİNE AĞIR CEZA
Öte yandan vatandaşlarımız artık çok duyarlı. Hemen bir duman gördü mü ekiplerimize ulaşıyor ve şikâyet ediyor. Biz de olay yerine geliyoruz ve sorun varsa cezai müeyyideleri uyguluyoruz. Şu an daire başı 500 TL ceza yazıyoruz. Bir sitede 20 daire varsa bu 10 bin TL yapıyor.

Vatandaşlarımız kömür kullanımına dikkat etsinler, belirtilen kömürleri alsınlar. Ayrıca ilimize kaçak kömür sokmak isteyen kömür mutemetlerimizin cezası çok ağır. Yakın zamanda aldığım bir bilgiye göre bir kömür mutemedine 162 bin TL para cezası kesildiğini öğrendim. Bunlar bizi üzüyor. Amacımız ceza yazmak değil zaten. Ama alınan kararlara uysunlar.”

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.