30 Bin Gizli İşsiz

Isparta’da istihdam nüfusu kapsamına dahil edilen 30 bin kişinin aslında ücret almadan ailesinin ekonomik faaliyetine yardım etmekle yetinen gizli işsizler olduğu ortaya çıktı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 11 Şubat 2013 13:26
30 Bin Gizli İşsiz

Yine o araştırma istihdamda 42 bin olarak gösterilen nüfusun işinin patronu olduğunu da gözler önüne serdi.

Isparta’nın temel iş gücü araştırması çok ilginç sonuçları ortaya koydu. Araştırmaya göre ilimizde her 100 kişiden 7’1’nin işsiz olduğu belirtildi. 2011 yılı baz alınarak yapılan araştırmada Isparta’da çalışma çağındaki nüfus 327 bin olarak açıklandı.

Bu nüfusun 163 bini işgücünü oluştururken. İstihdam edilen nüfus 152 bin olarak açıklandı. Isparta’nın işsiz nüfusu ise 12 bin. Çalışma çağındaki toplam nüfusa göre her 100 kişiden yarısı işgücüne katılmış durumda. Yine çalışma çağındaki nüfusun yüzde 46’4’ü istihdam edilmiş durumda.

İYİKİ VARSIN HİZMET SEKTÖRÜ
Araştırmaya göre Isparta’nın istihdamında en çok paya sahip sektör hizmet sektörü. İlde istihdam edilen 152 bin kişiden 68 bini hizmet (yüzde 44,5) sektöründe çalışıyor. Bunu 62 bin nüfusla tarım (yüzde 40.8) izliyor. İstihdamda sadece 22 bin çalışan (yüzde 14,7) sanayi sektöründe iş bulabilmiş.

GİZLİ İŞSİZLER
Ancak o veriler Isparta’da istihdam nüfusu kapsamına dahil edilen 30 bin kişinin (yüzde 20) aslında ücret almadan ailesinin ekonomik faaliyetine yardım etmekle yetinen gizli işsizler olduğunu ortay koydu.

Isparta’da bu nüfus hanehalkı fertlerinden biri veya birkaçı tarafından, yürütülen bir ekonomik faaliyete, yardım etmek amacıyla, ücret almaksızın, işgücüne katkıda bulunuyor. Büyük bölümü kırsal kesimde yaşayan ve çoğu bir mesleki formasyonu ya da iş bulma umudu olmadığı için iş aramak yerine ailesine yardım etmekle yetinen kişilerden oluşuyor. Yani bu 30 bin kişi aslında gizli işsiz konumunda. Bu sayıda eklendiğinde ilde asıl işsizlik sayısının 42 bin olduğu görülüyor.

İŞTE PATRON NÜFUSU
Bir başka çarpıcı gerçekte istihdamın yüzde 27.5’ini patron nüfusunun oluşturması. Veriler istihdamda 42 bin kişinin patron olarak yer aldığını ortaya koyuyor. Bir ücret, yevmiye veya aylık karşılığı çalışan nüfus 80 bin (yüzde52.5)

EVDE İŞLER AĞIR BASIYOR
Isparta’da işgücüne dahil olmayan 164 bin nüfustan 72 bini ev işleriyle meşgul olan büyük bölümünü ev hanımlarının oluşturduğu nüfus olarak karşımıza çıkıyor. 37 bin nüfus eğitim öğretim nedeniyle işgücü nüfusunda yer almıyor.

29 bin kişi emekli olduğu için, 21 bin kişi hasta özürlü ve iş göremez durumda olduğundan ötürü işgücüne katılmıyor. Kira, faiz vb. geliri olduğu için iş aramayanlar ile iş aramış ancak çalışmaya hazır olmayanların nüfusu ise 2 bin.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.