4 Ayda 435 Esnaf Battı

Isparta’da 2013 yılının Ocak - Nisan ayları arasında ITSO ve ESOB’a üye toplam 435 esnaf iflas ederek iş yerini kapattı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 07 Haziran 2013 10:44
4 Ayda 435 Esnaf Battı

Başta ekonomik nedenlerden ötürü ayakta duramayan 435 Ispartalı şirket sahibi yada esnaf, iş yerine kilit vurmak zorunda kaldı.

Büyük umutlarla iş yeri sahibi olan girişimciler, ekonomik nedeni gerekçe göstererek iş yerlerine kilit vuruyor. Isparta’da 2013 yılının ilk 5 ayında 692 girişimci iş yeri açarken, 435 mükellef de ITSO ve ESOB’a olan kaydını sildirdi. İş yerini kapatanların geçmiş yıllardan da maliye kayıtlarını sildirdikleri öğrenildi.

Ocak ve Mayıs ayları arasında çeşitli sektörlere atılanların sayısının yüksek olması da ekonomik durumun iyiye gittiğini göstergesi oldu. ITSO ve ESOB üyesi olan ancak kaydını bu yıl içerisinde sildirenlerin, geçmiş yıllarda kepenk vurdukları da belirtildi.

Ekonomik durumun en önemli göstergelerinden birisi olan işyerlerinin açılma ve kapanma oranı verileri çarpıcı sonuçlar ortaya çıkardı. Isparta Ticaret ve Sanayi Odası ve Isparta Esnaf Odaları Birlik Başkanlığı’nın verilerine göre, şehrin ekonomik durumu sanıldığı kadar kötü değil. 2013 yılının ilk 5 ayında, ITSO’ya şirket açmak için başvuranların sayısı 144 olurken, maliyeden ve SGK’dan kaydını sildirenler ve tekrar üyeliğinin düşmesi için odaya başvuranların sayısı 61 oldu.

ITSO yetkilileri ilk 5 ayda kapanan şirketlerin yeni kurulan şirketlerle alakasının olmadığını belirttiler. Yetkililer, 61 rakamının geçmiş yıllarda şirketlerini kapatan yada maliye kaydını sildiren kişilerin de olduklarını vurguladılar. Dünya ekonomisinin yavaşlaması, memur maaşlarının satın alma gücündeki azalma, Çin faktörü, SSK prim yükü, kredi geri ödemelerindeki sıkıntıların da aralarında bulunduğu nedenlerle sıkıntı yaşayan işletmeler, geleceğe ilişkin umudunu da yitirince çareyi kapıya kilit vurmakta buldu.

Isparta Esnaf Odaları Birlik Başkanlığı kayıtlarına göre ise 2013 yılının ilk 5 ayında 548 esnaf, iş yeri açmak için başvuruda bulundu. Yine ESOB’a 347 esnafta iş yerine kepenk vurdu. Yetkililer kapanan iş yerleri rakamlarının geçmiş yıllarda iflas eden yada iş yerini kapatan esnafın, kendilerine sonradan bilgi verdikleri için ortaya çıktığını söyledi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum