4 Milyon Kişiye Af Müjdesi

Yakında Meclis'e gelecek Genel Sağlık Sigortası affı 4 milyon kişinin yüzünü güldürecek. Vatandaşın 8 milyar liralık borcunun önemli bir bölümü silinecek. Silinmeyenler taksitlendirilecek.

Yayınlanma:
Güncelleme: 22 Nisan 2014 11:04
4 Milyon Kişiye Af Müjdesi

Devlet ve üniversite hastanelerinden ücretsiz, özel hastanelerden ise fark ödeyerek yararlanmak için 2012 yılında uygulamaya giren Genel Sağlık Sigortası (GSS) sistemi kapsamında primlerini ödemeyenlere af için düğmeye basıldı.

18 yaşını dolduran; çalışmayan ve öğrenci olmayanların sağlık hizmetlerinden yararlanması için ödemesi gereken GSS prim borçlarına af düzenlemesi, önümüzdeki günlerde Meclis'e gelecek. GSS prim borcu olan 4 milyon kişiye büyük kolaylık sağlanacak. Devletin 8 milyar liralık alacağının önemli bir bölümü silinecek.

BORCU SİLME İMKANI

Takvim'in haberine göre; gelir testine girmeyenlere belirli bir süre tanınacak. Bu kişilerin gelir testine göre ödemesi gereken tutar belirlenecek. Mevcut sistemde aile içinde kişi başına geliri brüt asgari ücretin 3'te 1'inden az olanların, yani 357 liranın altında olanların primini devlet ödüyor. Teste girmeyenlere de en yüksek prim olan aylık 257.04 liradan borç çıkarılıyor. Af ile sağlanacak imkan doğrultusunda test sonucunda kişi başına gelir 357 liranın altında ise borçlar silinecek. 357 liranın üzerindeyse gelire göre prim ödenecek. Böylece en yüksek limitten çıkarılan prim borcundan kurtulmak mümkün olacak, faiz borcu silinecek ve 1 yıl taksitlendirme imkanı getirilecek. Gelir testine girdiği halde borcunu ödemeyen kişilere de kolaylık sağlanacak. Bu kişilerin faiz borcu silinecek. Borçlulara anaparayı taksitlerle ödeme imkanı sağlanacak.

BAĞ-KUR BORCU OLAN DA SEVİNECEK

Önümüzdeki günlerde Meclis'e gelecek torba yasa tasarısıyla bir af da Bağ-Kur prim borcu olanlara geliyor. Edinilen bilgiye göre; Bağ- Kur'a 24 ay ve daha fazla prim borcu olanlar, ister bu borçları yapılandıracak, ister hizmet süresiyle birlikte sildirecek. Borcu hizmet süresiyle birlikte silinenler, daha sonradan emeklilik için prim gün sayısına ihtiyaç duydukları takdirde, silinen süreden dilediği kadarını canlandırıp ödeyebilecek. 24 ay ve daha fazla prim borcu olanlar bunları yapılandırmak istediğinde, belli bir başvuru süresi verilecek.

TAKSİTLE ÖDEME

Yasanın çıkmasının ardından belirlenen süre içerisinde başvuranlar, prim borcunu taksitle ödeyebilecek. Böylece borcu nedeniyle sağlık hizmeti alamayan Bağ- Kur'lulara hastane kapıları da açılmış olacak.

ÖĞRENCİYE KOLAYLIK

GSS'de özellikle öğrenciler sorun yaşanıyor. Pek çok öğrenciye prim borcu çıkarılıyor. Üniversite öğrencileri, belgelerini ibraz etmeleri halinde bu borçlardan kurtulacak. GSS'ye göre üniversiteye gidiyorsa 25 yaşını, liseye gidiyorsa 20 yaşını geçmeyenler prim ödemeyecek.

GELİR TESTİ SONUCU KİM, NE ÖDÜYOR?

1.071 liralık brüt asgari ücret dikkate alındığında, 3 Kişi başına düşen ortalama gelir asgari ücretin 3'te 1'inin altında olanların (357 lira) GSS primini devlet ödüyor. 3 Kişi başına düşen aylık gelir 357 lira ile 1.071 lira arasında ise aylık 42.84 lira, 3 Kişi başına düşen aylık gelir 1.071 lira ile 2.142 lira arasında ise aylık 128.52 lira, 3 Kişi başına düşen aylık gelir 2.142 liradan fazla ise 257.04 lira GSS primi ödeniyor.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.