40 Yamalı Halı Projesi

ITSO, İş-Kur işbirliğinde halıcılıkla ilgili geliştirdiği 40 Yamalı Halı (Patchwork Halı) Projesi kapsamında, eski Isparta halılarını değerlendirmeyi ve çok sayıda istihdam sağlamayı hedefliyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 24 Eylül 2013 13:48
40 Yamalı Halı Projesi

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şükrü Başdeğirmen’in desteği ve 16. Meslek Komitesi (Konaklama Yerleri Danışmanlık ve Turizm) Koordinatörlüğünde, Isparta halısını değerlendirecek ve önemli ölçüde istihdam sağlayacak bir projeye imza atılıyor.

İş-Kur ile ortaklaşa yapılacak 40 Yamalı Halı (Patchwork Halı) Projesi kapsamında eski Isparta halıları değerlendirilerek modernleşip pazarlanacak, çok sayıda kişiye istihdam sağlanacak. ITSO Başkan Yardımcısı Metin Çelik, 16. Meslek Komitesi Başkanı Müjgan Cingöz, İş-Kur Müdürü Hüseyin Ergin, ITSO Genel Sekreteri Erkan Ayan ve halıcıların katıldığı toplantıda projenin detayları konuşuldu.

ITSO 16. Meslek Komitesi Başkan Müjgan Cingöz proje hakkında şu bilgileri verdi:

“Isparta halısının adını yaşatmak ve farklı sektörlerde adımızı dünyaya duyurmak amacıyla çeşitli projeler geliştiriyoruz. Bunlardan biri de Patchwork halı (40 yamalı halı). Başkanımız Şükrü Başdeğirmen’in desteğiyle geliştirdiğimiz proje çerçevesinde, modernizasyonla, klasiği bir araya getiren bir halı türü üretimi yapılacak, istihdama katkı sağlanacak.
İş-kur’un da katkılarıyla altyapımızı oluşturup, çalışmalara başlayacağız. Halıcı İsmail Zengi Bey fiziki mekan konusunda destek verecek. İşgücünü ise İş-Kur’a kayıtlı olan ve ilgili konularda kurslara katılmış kişilerden oluşturacağız.

Bu halının üretiminde hammadde olarak eski Isparta halıları kullanılabiliyor. Öncelikle eski Isparta halılarını değerlendirerek üretime başlayacağız. Patent, markalaşma ve uluslararası açılımın dışında Isparta halılarını ön plana çıkaracağız. Böylece hem Isparta halımızın adını yaşatacağız hem de istihdama katkı sağlayacağız.”

DÜNYA PAZARINDA YAYGIN BİR HALI TÜRÜ
Halıcı İsmail Zengi’de projeye destek vereceğini belirterek, şunları söyledi:

“Bu halı türü, Dünya Pazarında yaygınlaştı, kaliteli yapıldıktan sonra neden Isparta için bir fırsat olmasın. Yeni bir uygulama ve ilgi görmesi bizim için fırsat olabilir. Isparta halısını piyasalara farklı formatta sunmak yeni pazarlara açılmamızı sağlar. Bizim için bu yeniliktir. Yeni üretim formatıyla hedef pazarlarda satış çok iyi olur ve kazançta fazla olur. Patchwork halı üretiminde eski Isparta halıları temizlenip hammadde olarak kullanılıyor. Fiziki mekan olarak fabrikamız kullanılabilir. Üretim bir atölye kurulup da yapılabilir. Bu projenin hayata geçirilmesi ve devamlılığının sağlanması Isparta için bir yenilik olacak nitelikte.”

BU FIRSATI DEĞERLENDİRMELİYİZ
ITSO Başkan Yardımcısı Metin Çelik, ise projenin Isparta halısına değer katacağı gibi çok sayıda işsiz vatandaşa da istihdam olanağı sağlayacağını bildirdi. Başkan Yardımcısı Çelik, “Yeni bir sektör oluşturup projemiz geliştirilirse Ispartamız adına çok güzel olur. Biz Ticaret ve Sanayi Odası olarak bu tür çalışmaları her zaman yapacağız. Yaptığımız çalışmaları da sonuna kadar takip edeceğiz.

Isparta halımızın sadece adı kaldı, bu durum bizler gibi kökeni halıcılıktan gelen ailelerin çocukları için çok üzücü. Ancak imkanların yetersizliği, bilinçsizlik, maliyetler ve daha birçok nedenden dolayı artık halıcık eskisi gibi değil. Bizde modern bir şekilde Ispartalı halısının adını yaşatmak istiyoruz. Isparta halısından üretilen Patchwork halı çeşidi bizim için bir dönüm noktası olabilir. Yeni bir sektör ve pazar alanı geniş. Bunu Isparta’da yayıp dünyaya pazarlarsak halıcılıkta eski gücümüzü kazanmış oluruz. Projemizi en kısa zamanda hayata geçirip çalışmalara başlayacağız.”diye konuştu.

İŞKUR MÜDÜRÜ DESTEK VERECEK
Toplantıda bulunan İş Kur Müdürü Hüseyin Ergin’de projenin çok anlamlı ve bir o kadar da önemli olduğunu söyledi. İş-Kur olarak elinden gelen desteği vereceğini belirten Ergin, “Sistemimde 135 sertifikalı halı dokuyucu işçi var.

Bunun yanı sıra proje kapsamında sadece halı dokumayı bilen değil başka alanlarda da işçiye ihtiyaç olacak. Bu çok güzel bir şey. Projenin büyüklüğü kadar istihdam oranı da artar. İş-Kur olarak elimizden gelen desteği vermeye hazırız.”dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.