42 Aileye 168 İnek

Birtakım incelemerde bulunmak için Gelendost’a giden Vali Memduh Oğuz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca gerçekleştirilen 42 aileye 168 adet süt ineği dağıtım törenine katıldı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 05 Aralık 2012 11:02
42 Aileye 168 İnek

Vali Memduh Oğuz, beraberinde Isparta Jandarma Alay Komutanı Jandarma Albay Ömer Uyan, İl Müftüsü Mehmet Emin Avcı ve İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sıdık İpek ile birlikte Gelendost İlçesine çalışma ziyaretinde bulundu.

Çalışma ziyareti kapsamında ilk olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı katkıları ile yapılan 1500 ton kapasiteli Veysel Soğuk Hava Deposu’nun açılışını gerçekleştiren Vali Oğuz, ardından Avşar Köyünde yine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca gerçekleştirilen 42 aileye 168 adet süt ineği dağıtım törenine katıldı.
Gelendost protokolü başta olmak üzere vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği soğuk hava deposu açılışı ve süt ineği dağıtım töreninde Vali Oğuz, Gelendost halkının çalışkanlığı ve devlete bağlılığında övgüyle bahsetti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından % 50 hibe desteği ile yapılan Veysel Soğuk Hava Deposu açılışında konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Aydostlu, Gelendost İlçesine böyle bir tesisi kazandırmaktan dolayı mutlu olduğunu ifade etti.
Gelendost İlçesinde 4 soğuk hava deposuna hibe desteği sağladıklarını belirten İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sıddık İpek, bakanlık olarak hibe desteklerinin devam edeceğini belirtti.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İpek; “Sayın Valim bu proje Gelendost İlçesinde uyguladığımız 5. projedir. Kırsal alanda sosyal destek projesi kapsamında proje ortağı 42 kişinin ahırlarında projeye uygun tadilatları tamamlanmıştır. Proje kapsamında S.S. Afşar Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifine 42 aileye 4’er baş süt holstain ırkı gebe düve olmak üzere toplam 168 adet süt sığırı, 5 ton kapasiteli süt toplama ve soğutma tankı, 1 adet silaj makinesi, 1 adet yem ezme makinesi, 42 adet süt sağım makinesi, 1 adet süt süzme kabı, 2 adet süt pompası, 2 adet süt ölçüm kabı ve 1 adet jeneratör alınmıştır. Projemiz toplam 1.121.335 liraya mal olmuş olup, ilk 2 yılı ödemesiz olmak üzere 6 yılda faizsiz olarak geri ödenecektir.

Sayın Valim bu projenin uygulanması ile Afşar Köyünde kayıtlı süt üretimi aylık 15 ton’dan 116 tona çıkacaktır. Artan 100 tonluk sütün parasal değeri 86 bin liradır. Buda her kooperatif ortağının cebine ayda 2 bin liranın üzerinde para girişi olacaktır” dedi.

Afşar Köyünde 127 çiftçiye ait 4 bin dekar elma bahçesinde yaklaşık 18 bin ton elma üretiminin yapıldığını belirten Gelendost Kaymakamı Ferhat Peşin; “Sayın Valim açılışını yaptığımız soğuk hava deposu ilçemizde 28. depo olmaktadır. Bu depoların toplam 136 bin tonluk kapasitelerine baktığımızda ilçemizde hala soğuk hava deposu ihtiyacı olduğunu görmekteyiz.

Efendim biz ilçemizde elmacılığın yanı sıra hayvancılığında gelişmesi yönünde çalışmalarımız devam etmektedir. Amacımız vatandaşımızın gelir düzeyini yükseltmek, istihdamı arttırmak ve ekonomiyi çeşitlendirmektir. Bu proje ile birlikte Afşar Köyündeki büyükbaş hayvan sayısı 380’e ulaşmış olacaktır. Buda köyümüze alternatif bir gelir kaynağı olacaktır.
Sayın Valim 922 nüfuslu köyümüzün soğuk hava deposu ve düğün salonu yapımı olmak üzere iki önemli ihtiyacı vardır. Bu ihtiyaçların köyümüze kısa sürede kazandırılması temennisiyle saygılar sunarım” dedi.

Isparta elma üretiminin 1/3’nün Gelendost İlçesinde üretildiğini belirten Vali Memduh Oğuz, ilçe halkının çalışkan, vergisini ödeyen ve yasalara bağlı olduğunu belirtti.
Isparta’da asıl ekonomik girdinin elma ile olduğunu ifade eden Vali Oğuz; “Gelendost bütün yönleriyle yüksek ilgiye ve yüksek bir desteğe layık ilçemizdir. Halkı çalışkan, devletine bağlı, vergisini ödeyen, anayasal görevlerini eksiksiz yerine getiren çok seçkin kardeşlerimizin bulunduğu bir ilçedir.

Bizimde gönlümüz sizinle beraber, ilçemizin Isparta ile birlikte bir bütün halinde kalkınması, yücelmesi hepimizi memnun eder. Bugün burada açılışını yapacağımız soğuk hava deposunun ve köyümüzde dağıtacağımız 168 adet büyük baş süt sığırı bu arz ettiğim yolda birer adımdır.

Elbette ilimizdeki elma ve gül üretimi başta olmak üzere bütün tarımsal girdiler bizim için önemli. Ancak hayvancılığa verilen desteklerle alternatif bir girdinin daha temin edilmiş olması bizi çok memnun etmektedir.
Siz burada insanlık adına hem meyve hem de süt üretimi yapıyorsunuz. İnşallah bu projeler artarak devam eder ve Gelendostlu hemşerilerimizin sofralarındaki rızk biraz daha artar. Bütün emeği geçen kardeşlerimizi tebrik ediyorum.

Muhtarımızın ve kaymakamımızın Afşar Köyü için söylediği soğuk hava deposu ve düğün salonu konusunda gereğinin yapılacağını söylemek istiyorum. Tekrar Gelendost Yaka’da açılışını yaptığımız 1500 tonluk soğuk hava deposunun ve Afşar Köyünde dağıttığımız 168 adet süt sığırının üretici kardeşlerimize hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum” dedi.
Konuşmalardan sonra kura çekimiyle devam eden program, plaket takdimiyle sona erdi. Ardından Vali Oğuz, ilgililere teşekkür ederek ilçeden ayrıldı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.