50 Hileli Boşanma Dosyası Var

50 Hileli Boşanma Dosyası Var

Yayınlanma:
Güncelleme: 08 Haziran 2016 14:15
50 Hileli Boşanma Dosyası Var

Türkiye’de son yıllarda giderek artan bir konu anlaşmalı boşanma. Toplumda bazı vatandaşlar ölen anne ve babasının maaşını alabilmek için eşiyle anlaşmalı boşanıyor. Boşanmasına rağmen eşiyle yaşamaya devam edenlerle ilgili suiistimallerle ilgili SGK’da mücadelesini sürdürüyor.
ŞİKAYETLERLE TESPİT EDİLİYOR
Anlaşmalı boşanmaların bizzat vatandaşların ihbarlarıyla ortaya çıktığını belirten SGK İl Müdürü Mustafa Durgut, kurumun yaptığı denetmeler sonucunda hileli boşanma tespit edildiği takdirde vatandaşların aldıkları maaşların tümünün geri alındığını ifade etti. Durgut, “5510 sayılı kanunun 56’ıncı maddesinde maaşların nasıl kesileceği ayrıntılı olarak yazıyor. Muvazaalı boşanmayı bizim tespit etmemiz mümkün değil. Alo 170, BİMER VE Cumhurbaşkanlığı İletişim Birimi olan CİMER’den yapılan şikayetler ya da vatandaşların Valilik, diğer kurumlar ile bizzat bize gelerek şikayette bulunması durumunda değerlendirme yapıyoruz. Bu değerlendirmeyi yaparken gerçekten hassas davranıyoruz. İlk önce nüfus müdürlüğüne yazarak, bunların boşanma tarihini öğreniyoruz. Bu boşanmadan sonra bir evlilik, boşanma var mı, yok mu, boşanmadan sonra kişiler arasında herhangi bir hukuki bağ var mı bunları araştırıyoruz. İlgili mahalle muhtarına soruyoruz. Sağlık kuruluşlarına başvuruyoruz. Komşularına da soruyoruz. 15-20 kriteri değerlendirdikten sonra aylığın kesilip, kesilmeyeceğine karar veriyoruz. Eğer yapılan şikayettin doğruluğu yoksa aylığına devam ediyoruz. Ama doğruluğunu tespit ettiğimiz anda başlangıçtan günümüze kadar ödenen aylıkları geri alıyoruz. Bu da vatandaşlara sıkıntı yaratıyor. Ama kanunun verdiği yetkiler neyse bunu kullanmak durumundayız” dedi.
ŞUANDA 50 HİLELİ BOŞANMA DOSYASI VAR
Öte yandan Isparta’da 2015 yılı sonu itibariyle 200 muvzaalı boşanma sonuçlandırıldığını belirten Durgut, “yılında elimizde 50 Muvazaalı boşanma şikayeti var. Onları da inşallah 1-2 aya kadar sonuçlandıracağız. Örneğin 1 Ocak 2011’de boşanmış ama birliktelikleri devam ediyor. 2011’den günümüze kadar bizden kaç para aylık almış onu hesaplayarak, yasal faizi ile geri alıyoruz” dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.