50 Milyon Dolarlık Türk Tavuğu Irak Sınırında Bekliyor

Kanatlı Ürünleri Tanıtım Grubu Başkanı Şahin Aydemir, "Türkiye'nin gönderdiği 50 milyon dolarlık Türk pilici Irak sınırda bekliyor." dedi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 30 Kasım 2013 14:46
50 Milyon Dolarlık Türk Tavuğu Irak Sınırında Bekliyor

Kanatlı Ürünleri Tanıtım Grubu Başkanı Şahin Aydemir, Türkiye’nin Habur Kapısı üzerinden Irak’a yapılan ihracat ürünlerinde son günlerde sorunlar yaşandığını belirterek, “Her yıl Irak’a 200 bin ton beyaz et ve 275 bin ton yumurta ihracatı yapan Türkiye’nin gönderdiği 50 milyon dolarlık Türk pilici sınırda bekliyor.” dedi.

"EN KALİTELİ ÜRETİCİYİZ"
Irak sınırındaki gelişmeleri değerlendiren KTG Başkanı Şahin Aydemir, Türk kanatlı sektörünün dünyada 55 ülkeye ihracat yaptığını ve bu ihracat pazarlarının arasında Irak’a verilen önemi vurguladı. Aydemir, yaptığı açıklamada, “Türk kanatlı sektörü, ihracat gücüyle dünyanın en kaliteli, en sağlıklı ve en taze kanatlı ürünleri üreticisi durumundadır. Geçtiğimiz hafta düzenlenen Irak Agrofood Fuarı'na Kanatlı Tanıtım Grubu yönetim kurulu ve sektör ile güçlü bir şekilde katılmış, Irak halkının büyük ilgisi ile karşılaşmıştık. Son gelişmelerin bu fuarın hemen ardından yaşanması ise hem Iraklı müşterilerimizi hem de sektörümüzü derinden üzmektedir.

"ÜLKE EKONOMİSİNE ZARAR VERİYOR"
Ülkemizden Irak’a haftalık olarak 250 ile 300 araç arasında piliç ve piliç ürünleri ihracatı gerçekleştiriliyor. Ancak son haftada gerçekleştirilen yüklemelerde, Halil İbrahim Gümrük Kapısı’ndan TIR'larımızın geçişine izin verilmemektedir. Bu durum, ihracatçılarımızı zor duruma sokmasının yanı sıra fiyatları da olumsuz etkileyerek, ülke ekonomisini ciddi bir zararla karşı karşıya bırakmaktadır.” diye ifade etti.

"IRAK, TÜRKİYE İÇİN ÖNEMLİ BİR PAZAR"
Türkiye’nin, yumurta ihracatının yüzde 90’ını, beyaz et ihracatının ise yüzde 80’ini yaptığı Irak’ın son derece önemli bir pazar olduğuna işaret eden Aydemir, şunları ifade etti: “Bizler Kanatlı Tanıtım Grubu olarak kurulduğumuz günden bugüne Irak’a yapılan ihracatı desteklemek amacıyla Türk kanatlı sektörünün kalitesi ve üretim koşullarının güvenilirliğini, helal kesim ve hijyen özelliklerini Irak’ta yaptığımız çalışmalarda düzenli olarak anlatıyoruz.

İkili görüşmeler ile alıcı ve satıcıları bir araya getirerek yeni iş fırsatları yaratıyoruz. Eş zamanlı olarak pazarın geliştirilmesini sağlamak amacıyla Irak’ta dengeli beslenme alışkanlığında beyaz et ve yumurtanın önemini anlatan çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Bu çalışmalarımızın sonucu olarak da tavuk Eti ihracatı yüzde 254’lük artışla 32 milyon 632 bin dolara ulaştı. En fazla tavuk Eti ihracatı da yüzde 16 bin 597’lik artış ile 19 milyon 87 bin dolar ile Irak’a yapıldı. Dost ve kardeş ülkemiz Irak ve ülkemizle ilgili kurumların soruna acilen bir çözüm bulacağına inancımız sonsuzdur.”

TÜRKİYE’NİN KANATLI SEKTÖRÜ
Türkiye, bugün piliç Eti üretiminde dünyadaki 20 ülke arasında 7, yumurta üretiminde 11. sırada bulunuyor. İhracat sıralamasında ise piliç etinde 10, yumurta ihracatında 2. sırada bulan Türkiye’de 2012 yılında 1 milyon 707 bin tonu piliç Eti, 43 bin tonu hindi Eti olmak üzere toplamda 1 milyon 830 bin tonluk kanatlı Etiüretimi gerçekleştirdi. Kanatlı ürünleri sektörü, üretiminin 326 bin tonunu ihraç ederek 893 milyon dolarlık ihracat yapıyor.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.