500 Milyarlık Meyve Çıkacak

Bu yılki logosu bereketin sembolü 'portakal ağacı' olan 13. MÜSİAD Uluslararası Fuarı, özellikle zengin Arap yatırımcıların akınına uğradı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 12 Ekim 2010 01:12
500 Milyarlık Meyve Çıkacak

Bu yılki logosu bereketin sembolü 'portakal ağacı' olan 13. MÜSİAD Uluslararası Fuarı, özellikle zengin Arap yatırımcıların akınına uğradı. Yapılan ikili görüşmelerde milyar dolarlık işbirliklerinin temeli atıldı

İSEDAK, IBF ve MÜSİAD fuarı için İstanbul'a gelen 65 ülkeden 3 bin 500'e yakın işadamı, milyar dolarlık yatırımların tohumlarını ekti. Bu yılki logosu bereketin sembolü 'portakal ağacı' olan 13. MÜSİAD Uluslararası Fuarı, özellikle zengin Arap yatırımcıların akınına uğradı. Yapılan ikili görüşmelerde milyar dolarlık işbirliklerinin temeli atıldı. Büyük kısmı yatırım için gelen yabancı işadamları önce fuarı gezdiler, ardından da Türk işadamlarıyla ikili ticari görüşmeler gerçekleştirdiler.

BÜYÜK YATIRIM FONLARI
MÜSİAD'ın Arap dünyasındaki en tanınmış isimlerinden Yüksek İstişare Heyeti Üyesi Gazi Mısırlı, "Çok büyük bir yatırım fonu var. Arabistan'ın, Mısır'ın, Ürdün'ün diğer ülkelerin ticaret odalarının başkanları ve İslam ülkelerinin en büyük işadamları bu fuardalar" dedi. Bu yılki fuarın, önceki fuara oranla çok daha geniş katılımlı ve hareketli geçtiğini belirten Mısırlı, konjonktürün de Türkiye'nin lehine olduğunu belirterek, "O yüzden Arap dünyasından İslam dünyasından işadamları yoğun ilgi gösteriyor. Türkiye'yle iş yapmak istiyorlar" dedi.

500 MİLYAR $'LIK DAVET
Gelen yatırımcıların portföyleri dikkate alındığında inşaat, gıda ve makine sektörünün öne çıktığını belirten Mısırlı, özellikle inşaat sektöründe önemli ortaklıklar olabileceğini söyledi. Mısırlı, şöyle konuştu: "Herkes inşaat firması arıyor. Suudi Dallah Grubu Başkanı Saleh Abdulla Kamel'le toplantı yaptık. Saleh Kamel, 'Suudi Arabistan'da 5-10 yıl içerisinde yaklaşık 500 milyar dolarlık projelerimiz olacak. Yapacak firma yok. Firma arıyoruz' diyor. O yüzden bu fuar Türkiye için çok büyük fırsat."

YATIRIM POTANSİYELİ YÜKSEK
Hidromode Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Büyükdede de, bu yıl ki fuara gelen yabancıların yatırım potansiyeli yüksek kesimlerden oluştuğuna dikkat çekerek, "Laf olsun diye, turistik ziyaret amacıyla gelmedikleri ortada. Geçen yılki IBF kongresi Mısır'daydı. Katılım daha azdı ama önemli bağlantılar kuruldu. Burada 3 bin 500'e yakın katılımcı var. Bin 200'ü işadamı olsa büyük nimet. Gerek ticari gerekse yatırım anlamında önemli ortaklıklara vesile olacak bu fuar" dedi.

Suudiler Sivas'ı yakın takibe aldı
Henüz yeni kurulan Sivas MÜSİAD şubesi, geliştirdiği projelerle şimdiden uluslararası yatırımcıların da ilgisini çekmeyi başardı. 25 MÜSİAD üyesinin ortaklığında kurulan ve organik tarım-hayvancılık işi yapmayı planlayan girişim, özellikle Suudi girişimcilerin yakın markajına girmiş durumda. İlk olarak Türk-Arap Kültür ve Bilim Derneği (TASCA) adıyla Sivas'ı ziyaret eden ve projeyi yerinde tetkik eden Suudiler, ikinci Sivas incelemesini Suudi Delil Türkiye Yatırım Ajansı aracılığı ile gerçekleştirdi. Projede ışık gören Suudiler, son görüşmeyi MÜSİAD fuarı kapsamında geldikleri İstanbul'da yaptılar. Cidde Ticaret Odası Başkanı Abdülaziz Nasser Alsorayai liderliğinde yapılan görüşmelerin yeni gündemi, Sivaslı girişimcilerin gerekli arazi tahsisi işini halletmesi. Aynı zamanda Alsorayai Group Başkanı olan Abdülaziz Nasser Alsorayai'nin, tahsis edilecek araziye göre yatırıma karar vereceği kaydedildi.

AB malı yerine Türk malı
Korkmaz Çelik Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Korkmaz, İslam ülkelerinden gelen firmaların, Avrapa malları yerine Türk mallarını tercih ettiklerini belirtirken, bunun fuara katılan Türk firmaları için büyük avantaj olduğunu söyledi. Çok sayıda bayilik talebi aldıklarını belirten Korkmaz, "Bu fuarlara daha önce de katıldık ve hep faydasını gördük. Zücaciye sektörünün ihracatı 700-800 milyon dolar civarında. Yerli ürünler şu anda ihracatta daha başarılı" dedi.

ZaiaN Mac'a Katar'dan teklif
Ostim'deki makine imalathanesinde tam otomatik "Briket ve Parke Taş Makinesi" üretmeye başlayan Zaian Mac'in fuardaki standı, Arap ziyaretçilerin akınına uğradı. Zaian Mac'in 25 yaşındaki Şevket ustası tarafından üretilen 150 bin Avro'luk makine büyük ilgi gördü. Katarlı bir firma da Zaian Mac'e distribütörlük teklif etti.

İlgi referandumla arttı
MÜSİAD İnşaat Sektör Kurulu Başkanı Mahmut Asmalı, Referandumdan sonra yabancıların Türkiye'ye bakış açısında ciddi değişiklik olduğunu söyledi. Suudi bir firmayla 3 ay önce bir ihale için teklifte bulunduklarını ancak olumsuz cevap aldıklarını bildiren Asmalı, "Çok iyi bir ihaleydi. Bin pişman oldular. Şimdi yatırım yapalım diyorlar. Pakistanlı Maksan Group'la bir görüşmemiz oldu. Mutlaka birlikte iş yapalım diyorlar. Türkiye'deki özellikle yüksek katlı bina inşaat teknolojilerini oraya götürmek istiyorlar" dedi. Türk müteahhitlik sektörü dünyada söz sahibi olduğunu belirten Asmalı, İslam ülkelerindeki yatırımcıların MÜSİAD fuarı sayesinde de belli hassasiyetlere sahip işadamlarıyla işbirliği yapıp, buradaki başarıları kendi ülkelerine götürmek istediklerini kaydetti. Asmalı, inşaat alanında yatırımlar için Suudi Arabistan, İran, Irak, Kuveyt, Pakistan, Libya, Katar, Ürdün gibi ülkeler öne çıktığı söyledi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.