60 ve 65 KPSS Puanı ile Memur Alan Kurumlar

KPSS'de düşük puan alanlarda tercih yapabiliyor. Bu haberi okumadan tercih yapmayın...

Yayınlanma:
Güncelleme: 05 Kasım 2014 11:10
60 ve 65 KPSS Puanı ile Memur Alan Kurumlar

KPSS' de tercih yapabilmek için 70 taban puan baraj puanı alma şartı 2002 yılında kaldırılmıştır.

Ancak halen onbinlerce aday sınav sistemi hakkındaki yanlış ya da eksik bilgilerden dolayı 70 puan altında kalan puanlarla tercih yapılmayacağını ya da yapılsa bile yerleşme ihtimali olmadığını düşünmektedir.

Oysaki KPSS de düşük puan ile de atanmak matematiksel olarak mümkündür ve bun binlerce örneği de vardır.

Bunun için adayların tercih ve yerleştirme esaslarını çok iyi bilmesi gerekmektedir.

Öncelikle şu gerçeği kesin olarak bilmek gerekir; KPSS puanına göre, MERKEZi VE KURUMSAL olmak üzere iki ayrı tip alım süreci vardır.

MERKEZi yerleştirmelerde 70 veya başka bir baraj ya da başvurma taban puanı yoktur. KURUMSAL yerleştirmelerde ise kurumlar kendilerinin belirleyecekleri bir taban puan kullanabilirler. Bu iki yerleştirme sistemini iyi tanımak ve bunlara göre hareket etmek gerekir. Ana hatlarıyla KPSS sistemi şöyledir.

1.MERKEZi ALIMLAR:
Bu alımlar sınavın geçerli olduğu iki yıl boyunca ortalama 4 ya da 5 kez yapılabilir.

Tercihler belirtilen dönem içinde internet üzerinden yapılır. Yani sınava girip bir puan alan öğrenci basından sürekli olarak bu yerleştirme dönemlerini takip edip her defasında bu alımlarda şansını deneyebilir.

Bu alımlar ihtiyaca göre yapılır dolaysıyla önceden belirlenmiş kesin bir atama takvimi yoktur.

Ancak genel itibari ile sistem şu şekilde yürümektedir: Kamu kurum ve kuruluşları personel ihtiyaçlarını, Devlet Personel Başkanlığı'na (DPB) bildirirler. DPB, yerleştirme yapılmak üzere kendisine yapılan bildirimleri, Yerleştirme yapılacak (B) grubu kadroların sınıf, unvan, derece ve sayısı ile bu kadrolar için aranacak nitelikleri kapsayan bilgiler, DPB adına ÖSYM tarafından ilan edilir. Bunun için ÖSYM bir tercih kılavuzu hazırlar.

Daha sonra elektronik ortamda adayların tercihlerini alır ve adayları (B) grubu kadrolara; KPSS puanları, tercihleri, kadro sayıları ve koşulları göz önünde tutmak suretiyle bilgisayar ortamında yerleştirir. Bilgisayar puan üstünlüğü esasına göre adayları tercihlerine yerleştir.

ÇOK ÖNEMLi DETAY: KPSS merkezi yerleştirmelerine elinde geçerli puanı olan herkes başvurabilir belirli bir taban puan uygulaması bulunmamaktadır.

Baraj puanı olmadığı için 50 puan altı alan adaylar da başvurabilir. Ancak yerleşebilmek için yüksek puanlı olmak avantaj sağlamaktadır. Ama matematiksel olarak 70 puan altı alanların da bir kadroya yerleşme
ihtimali vardır.

DÜŞÜK PUAN ALANLAR NASIL YERLEŞiYOR?
KPSS tercih kılavuzunda binlerce kadro yer alır. Ancak herkes her kadroya başvuramaz adaylar sadece koşulları kendisine uyan kadrolara başvurabilir. dolayısıyla her kadroya başvurabilecek adaylar farklıfarklıdır.
Örneğin kimya mezunu olma şartını talep eden bir kadroya biyoloji bölümü mezunları başvuramaz. Yani bazı bölüm mezunlarına daha fazla kadro açılırken bazı bölüm mezunlarına ise daha az açılmakta veya hiç açılmamaktadır. kamu kurumlarının özellikle teknik ve sağlık personeline ihtiyacı diğer kadrolara göre daha fazladır. Bu nedenle de bu bölüm mezunlarına yönelik kadrolar fazla olup, puanlar da haliyle düşebilmektedir.

Bunun sonucunda bazen teknik bir kadroya bir aday 60 ile girebilirken bir başka kadroya diğer aday 85 ile giremeyebilir. Öte yandan bazı bölüm mezunlarına yönelik olarak ise ya çok az kadro açılmakta ya da hiç açılmamaktadır. işte bu halde, yani mezun olduğu bölüme hiç kadro açılmaması halinde, aday 99 puan da alsa yapılabilecek bir şey yoktur. Başka bir etkende tercih meselesidir: Bazı adaylar çok ücra yerlerdeki kadrolar yerine daha büyük kentleri tercih edebilmektedir. Yüksek puan alan aday, taşradaki hiçbir kadroyu tercih etmez sadece merkezdeki bazı kadroları tercih ederse açıkta kalma şansı oluşur

ÇOK ÖNEMLi DETAY: Düşük puan alan adayların tercihlerinde sadece kendi bölüm mezunlarını isteyen kadrolara ağırlık vermeleri durumunda yerleşme ihtimalleri artacaktır. Çünkü bu durumda aday tümyüksek puanlılarla değil sadece kendi bölümündekilerle yarışacaktır. Tüm bölüm mezunlarının başvurabileceği ( 2001-3001 -4001 kodlu kadrolar gibi ) yerlerde kazanma çok daha az olacaktır

2. KURUMSAL ALIMLAR:
DPB adına yılda iki kez yapılan merkezi yerleştirmenin dışında bazı kurum ve kuruluşların KPSSpuanını kullanarak ve adayları yazılı ve/veya sözlü başka sınavlara da tabi tutarak yaptığı yerleştirmelerdir. Sağlık Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Diyanet işleri Başkanlığı, Merkez Bankası, Emniyet Genel Müdürlüğü gibi bazı kurum ve kuruluşlar, belirli kadro veya pozisyonlar için kurumsal yerleştirme yapmaktadır. Bu y koşularını başvurma tarih ve koşularını her kurum kendi yürütür. Özel koşullar ve belli bir taban puan koyabildikleri gibi ek sınav veya mülakat da yapabilirler. Bu alımlarda da ilan etme zorunluluğu vardır.

ÇOK ÖNEMLi DETAY: Yerleştirmenin ÖSYM tarafından yapılıyor olması, yerleştirmenin merkeziyerleştirme olduğu anlamına gelmez. ÖSYM tarafından ilan edilen yerleştirmelerden yalnızca DPBadına yapıldığı belirtilen ve KPSS-yerleştirme yılı/1 veya KPSS-yerleştirme yılı/2 şeklinde ilan edilenler merkezi yerleştirmedir. Kurumların kendi başlarına KPSS puanı esas alınarak yaptığı alımlara kurumsal alımlara kurumsal yerleştirme denir. Tüm adaylara başarılar.

BU MAKALE KAMUDANHABER.COM'DAN ALINMIŞTIR

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
499 Yorum