600 Bin Ton Elma Bekleniyor

Türkiye elma üretiminin yüzde 20’sini karşılayan Isparta, bu sezon da 600 bin ton elma bekleniyor.

Yayınlanma:
600 Bin Ton Elma Bekleniyor

Isparta Ziraat Odası Başkanı Bayram Kutlu konuyla ilgili yaptığı açıklama şöyle; Ispartanın yıllık 600 bin ton elma üretim kapasitesiyle Türkiye'deki elma üretiminin önemli bir bölümünü karşılamakmta. Ayrıca, Ortadoğu, Afrika ve Avrupa ülkelerine de ihraç edildilmektedir.

REKOLTENİN BU YIL 600 BİN TON OLMASI BEKLENİYOR

Kutlu, Isparta'da elma hasadının Eylül ayının ikinci yarısında başladığını Kasım ayı sonuna kadar sürdüğünü vurgulayarak, şunları kaydetti: "Bu yıl elma ağaçlarının çiçek açma zamanında meydana gelen don olayları yaşanmadı. Elmacının korkulu rüyası olan Karaleke geçtiğimiz yıllara oranla daha az. Bu yüzden, elma üreticilerinin yüzü gülmekte. Üretimin bu yıl 600 bin ton civarında olacağını tahmin ediyoruz. Vatandaş bilinçli üretim yapmasıyla bu yıl önceki yıllara oranla daha kaliteli elma yiyeceğiz.

ELMA FİYATLARI BU YIL DAHA YÜKSEK OLACAK

Isparta ilçe ve köylerinde binden fazla kişinin elma üretiminden ekmek kazandığını anlatan Kutlu, "Geçen yıl rekolte iyi olduğu için elmaların büyük bölümü Ortadoğu başta olmak üzere, Afrika ve Avrupa'ya ihraç edilmişti. Geçen yıl elma fiyatlarının oldukça düşük seyrettiğini, toptan elmanın kilogram fiyatının 50 kuruşa kadar düştüğünü belirtirken bu yıl kilosunun 80-100 kuruş, olacağını tahmin ettiklerini bildirdi.

Uzmanlar, elma diyor Tatlı ve ekşi çeşitleriyle her mevsim bulunan fakat özellikle kış aylarında tüketilen elma hakkında uzmanlar “Eğer bir tek ağacınız olacaksa, onun elma ağacı olmasını tercih edin” diyor. Zengin içeriği ile vücudun bir çok ihtiyacını karşılayan elmanın her gün tüketilmesi öneriliyor. Tezgâhlarda kırmızıdan pembeye, yeşilden sarıya değişen renk tonlarıyla iştah kabartan elma besin değeri çok yüksek, şifa dolu bir meyvedir. 5 binden fazla çeşidi olan elma ülkemizde Golden, Sterkin, Misket, Amasya, Gümüşhane, Niğde ve Ferik gibi çeşitleriyle her damak tadına hitap ediyor. Tatlı ve ekşi çeşitleriyle her mevsim bulunan fakat özellikle kış aylarında tüketilen elma hakkında uzmanlar “Eğer bir tek ağacınız olacaksa, onun elma ağacı olmasını tercih edin” diyor. Zengin içeriği ile vücudun bir çok ihtiyacını karşılayan elmanın hergün tüketilmesi öneriliyor. Vitamin ve mineral deposu Kanı temizleyici, idrar söktürücü, ürik aside ve romatizmalara karşı güçlendirici özelliği olan mineral tuzlar, midenin çalışma düzenini hızlandıran ve gastrite karşı mücadeleyi artıran organik asitler bulunduran elma vüccutta tıpkı bir antibiyotik gibi işlev görüyor. Her gün bir elma yemek ayrıca kalp krizi riskini yüzde 24 oranında düşürmektedir. Elma ayrıca yüksek tansiyon, adele ağrıları, böbrek taşlarına karşı birebir. İdrar yolla- rını açıyor, gastrit ve ülsere de iyi geliyor. Yemeklerden sonra yenen elma, çoğu zaman diş fırçalamak gibi etki yapar. Çünkü elma çiğnenirken dişlerin arası çok iyi bir şekilde temizlenir.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.