7 Asırlık Gelenek İlk Defa Isparta’da

7 Asırlık Gelenek İlk Defa Isparta’da

Yayınlanma:
Güncelleme: 18 Aralık 2015 11:22
7 Asırlık Gelenek İlk Defa Isparta’da

Burdur’un Tefenni ilçesi Hasanpaşa beldesinde Selçuklulardan bu güne kadar geleneksel olarak kutlanan “Yünüm – Böğet “ görüntüleri 19 Aralıkta Isparta’da… 8 ayrı yerden sanatçının gözünden karelerin yer aldığı fotoğraflar, Iyaşpark Avm’de Isparta’da yaşayan fotoğrafseverlerin izlenimine sunulacak.

Kısa adı ISFODER olan Isparta Fotoğraf ve Sanat Derneği’nin organizasyonu ile izlenime sunulacak olan sergide, her yıl düzenli olarak kutlanan ve geçmişinin Selçuklu ve beylik devletlerine kadar uzandığı söylenen “yünüm- böğet” ve “tostos” törenlerinden birbirinden ilginç kareler yer alıyor. Her yılın ağustos ayının son haftası sürü sahiplerine teslim edilmeden çobanlar tarafından koyun sürülerinin yıkanıp temizlenmesi asırlardır Anadolu’nun bir çok yerinde yapılmaktaydı. Ancak son 50 yılda giderek yok olan bu gelenek Hasanpaşa köyünde artan ilgiyle devam ediyor. Çoban Bayramı da denen bu törenlere çevre il ve ilçelerden oldukça kalabalık kitleler ilgi gösteriyor. Sabahın ilk ışıklarında başlayan törenleri izlemek için her yaş grubundan yüzlerce izleyici geceden bölgeye akın ediyor.

Geçtiğimiz aylarda Burdur’da ve Ankara’da TBMM Sanat Galerisinde sergilenen fotoğraf sergisinde yer alan fotoğraf sanatçıları; Isparta’dan Mahmut Toprak, Burdur’dan Mustafa Yüce, Antalya’dan Ender Bayındır, Yalvaç’tan Adem Ağuş ve Melik Ejder Tepret, Aksaray’dan Gülseren Emel Sarıgül, Mersin’den Derya Düzenli ve İzmir’den Süleyman Uçan.

Serginin 19 – 26 Aralık tarihleri arasında IYAŞPARK AVM^de izlenime sunulacağını söyleyen ISFODER Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Toprak yüzyıllardır süregelen bu geleneğin Ispartalılar tarafından da tanınacak olmasından memnuniyet duyduğunu dile getirerek “ Hızla yok olan geleneklerimiz ve doğal güzelliklerimizi gelecek kuşaklara aktarabilmek için bu günün gençlerinin tanıması lazım. Bu nedenle dernek olarak çevremizin tarihi ve kültürel değerlerine büyük önem vermeye çalışıyoruz.

Bu tür zenginliklerimizin tanıtılması ve korunması her bireyin vazifesi, ama sanat ile uğraşanların üzerindeki sorumluluk daha fazla. Bu nedenle daha önce Ankara’da TBMM Sergi salonunda açılan ve büyük ilgi gören sergiyi Ispartalılar ile de buluşturmak istedik. Bu çalışmalarımızda bizlere desteğini esirgemeyen Burdur Valiliği, Burdur belediyesi başta olmak üzere Hasanpaşa Beldesi Muhtarı İsmail Aksoy’a, sıcakkanlı misafirseverlikleri için Hasanpaşa halkına ve çobanlara teşekkür ediyoruz. Tüm Ispartalıları bu güzel geleneğin kesitlerinden oluşan fotoğraf sergimize bekliyoruz “ dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.