724 Yıllık Gelenek…

724 Yıllık Gelenek…

Yayınlanma:
Güncelleme: 20 Eylül 2017 21:55
724 Yıllık Gelenek…

Ahilik Haftası etkinliklerinde konuşan Isparta Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkan Vekili Ahmet Tural; “Ahi sanat, ticaret ve meslek sahibidir. Ahilik ise, yiğitlik, mertlik ve cömertliktir” dedi. 

18 – 24 Eylül 2017 tarihleri arasında kutlanan ‘Ahilik Haftası’ kutlama etkinlikleri dün itibariyle başladı. Bu yıl 30’uncusu gerçekleştirilen Ahilik Haftası etkinlikleri saat 09.30’da 15 Temmuz Cumhuriyet ve Demokrasi Meydanında başladı. Buradaki Törene Vali Yardımcısı, Ticaret İl Müdürü Özcan Kesmen, Isparta Esnaf Odaları Birliği Başkan Vekili Ahmet Tural, Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, Oda Başkanları ve esnaflar katıldı. 

TURAL; “ESNAF DENİLİNCE

AKLA AHİLİK GELİR” 

Törenin açılış konuşmasını yapan Isparta Esnaf Odaları Birliği Başkan Vekili Ahmet Tural şunları söyledi; “Bizler ahiliği sadece, esnaf ve sanatkarların geçmişten gelen bir gurur kaynağı olarak değil, ayni zamanda büyük bir değişim ve dönüşüm içinde olan ülkemizin ölümsüz bir işık kaynağı olarak da görüyoruz. Osmanlı imparatorluğunun dünyanın en büyük güçlerinden biri olmasına ve 724 yıl devam etmesine, ahilik sağlam bir zemin oluşturmuştur. Bugün de ayni anlayış ve felsefe geçerliliğini korumaktadır.

“BİZLER AHİLİĞİN 

MİRASÇILARIYIZ” 

Hepimizin bildiği gibi ahilik, Anadolu da 13. yüzyıldan itibaren varlığını göstermeye başlayan bir düşünce yapısı ve bu düşünce etrafında yaşam bulan bir teşkilatlanmadır. Bizler ahiliğin küreselleşen bir dünyada bize tek başına yol gösterici olmayacağını düşünebiliriz. Ancak; günümüzde gelişmişlik göstergesi olarak kabul edilen eğitim, ekonomi, sağlık ve sosyal hayat gibi konularda, ahilik teşkilatınca geçmişte atılan temellerin halen önemini koruduğu, sağlam ve tutarlı olduğu bilinen bir gerçektir.

Onun için herhangi bir hukuk kuralı olmaksızın zamanın ekonomik ve sosyal hayatının yönlendirilmesini sağlayan Ahilik teşkilatının mirasçısı olmak bizler için sonsuz bir gurur kaynağıdır.

“ESNAFLAR, BU TOPLUMUN 

ORTADİREĞİ VE BEL KEMİĞİDİR” 

Hepinizin bildiği gibi küresel ekonomik gelişmeler nedeniyle esnaf ve sanatkarlarımız hızla yok olma sürecindedir. Dünya artık tek bir Pazar haline gelmiş rekabette sınırlar kalkmıştır. Esnaf ve sanatkarlar ekonomik olduğu kadar sosyal bir olgudur. Toplumun orta direği, belkemiğidir. Özellikle % 99’u küçük işletmelerden oluşan ekonomimiz için vazgeçilmez bir unsurdur. Bugün, birçok gelişmiş ülkede esnaf, sanatkar ve küçük işletmelere verilen önem konusunda ciddi bir yönelme görülüyor. Küçük girişimcilik birçok teşvik mekanizması ile destekleniyor. Sadece işletmeleri büyüterek amaca ulaşılamadığı yavaş da olsa anlaşılıyor.

“GELİŞİM VE DEĞİŞİME 

AYAK UYDURUYORUZ” 

Önemli olan toplumun sosyal ve ekonomik dokusu ile son derece uyumlu olan esnaf-sanatkarın varlığını koruyacak tedbirleri almaktır. Bu anlamda, başka ülkelerin tecrübelerinden yararlanmalıyız. Aynı deneyimlerden geçmeden, başka ülkelerin yaptığı hatalardan ders alarak yönümüzü doğru çizmeliyiz. Bizler de, esnaf-sanatkar camiası olarak, işletmemizle, çalışanımızla ve teşkilatımızla kendimizi yeni süreçlere ve gelişmelere uyarlamalıyız. Gelişim ve değişime ayak uydurmak için göstereceğimiz çaba ve özveriye karşılık, devletimizi daima yanımızda bulmalıyız, yalnız bırakılmamalıyız. Kesimimize devletçe verilecek her türlü destek karşılıksız kalmayacak, toplumumuza istihdam ve katma değer olarak geri dönecektir.

“AMACIMIZ; AHİLİK KÜLTÜRÜNÜ 

SONSUZA DEK SÜRDÜRMEK”

Hükümetimizin son dönemde kesimimize yönelik yürüttüğü yoğun çalışmaları takdirle karşılıyoruz. Sesimizin duyulduğunu, endişemizin paylaşıldığını görüyoruz. Hükümetimiz tarafından öncelikle esnaf-sanatkarların sorunları araştırılıyor, araştırma sonuçlarına. göre esnaf- sanatkar eylem planı hazırlanıyor. Esnaf ve sanatkarlar teşkilatı olarak bizler de miras aldığımız ahilik kültürünü günümüze uygulama ve uyarlama konusunda elimizden geleni yapıyoruz. Amacımız; ahilik ilkeleri ışığında, kaliteli mal ve hizmet üreten, kendini yenileyip geliştiren, yaratıcı, rekabet edebilen ve güvenilir bir esnaf ve sanatkar topluluğu yaratabilmektir. Bu duygu ve düşüncelerle esnafımızın, sanatkarımızın, tüccarımızın ahilik haftasını tebrik ediyorum. Ahiliğin ruhunun, ilkelerinin esnaf ve toplumumuzda yaşaması konusunda hep beraber bir şeyler yapmaya herkesi davet ediyorum. Hepinizi sevgi ve saygılarımla selamlıyorum” dedi. 

AHİ LOKMASI DAĞITILDI 

Isparta Esnaf Odaları Birliği Başkan Vekili Ahmet Tural önderliğindeki esnaf temsilcileri daha sonra Vali Şehmus Günaydın’ı ziyaret ettiler ve hafta etkinlikleri saat 11.00’de Kaymakkapı Meydanındaki Ahilik Lokması dağıtımı ile devam etti. Öğleden sonra ise saat 13.00’te Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Bahçesinde; Şed kuşatma töreni, ilin ahisine kaftan giydirme töreni, ilin kalfasına ve ilin çırağına ödüllerinin verilmesi törenleri gerçekleştirildi. 

Ahilik Haftası törenleri Cuma gününe kadar çeşitli etkinliklerle devam edecek.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.