8 Adımda Paranızı Kurtarmanın Yolu

Yeni tüketici yasası çıkmadan bankalara ödediğimiz ücretleri geri almak için acele edin. İşte parayı almak için sizin yapalacaklarınız...

Yayınlanma:
Güncelleme: 28 Nisan 2014 17:52
8 Adımda Paranızı Kurtarmanın Yolu

Bankaların tüketicilerden aldıkları 60'dan fazla kalem ücret ve komisyon için geri sayım başladı. Bütün gözler Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'na (BDDK) çevrildi. BDDK önümüzdeki ayın 28'inde yürürlüğe girecek olan yeni yasa öncesinde, hangi ücretlerin kaldırılacağını ve hangilerin alınacağını açıklayacak. Bu çalışmalar başlamadan önce vatandaşlar için bir aylık bir dönem kaldı. Bu bir aylık dönemde başta dosya masrafı diye alınan paralar olmak üzere ödediğiniz ücret ve komisyonları geri alabilirsiniz. Bunun için hakem heyetlerine ve ticaret il müdürlüklerine dilekçe yağıyor.

İŞTE İZLENECEK YOL
Bankalardan geçmişte kredi alırken ödedikleri dosya masraflarını talep eden binlerce vatandaş hakem heyetlerinden olumlu karar alarak paralarına kavuştu. Yine bu konuda birçok tüketici mahkemesi de vatandaş lehine kararlar verdi. Uzmanlar kredi alınırken talep edilen dosya masrafının kanunlarda yeri olmadığını ve sözleşmede olsa bile 'haksız şart' olduğunu belirtiyor.

Şu adımları izleyerek paranızı kurtarabilirsiniz:
1-) Öncelikle bankanıza bir dilekçe göndererek dosya masrafını geri isteyin. Bunu noter yoluyla da yapabilirsiniz.

2-) Banka paranızı öderse sorun yok. Muhtemelen ödemeyecektir. Bu kez elinizdeki krediyle ilgili belgeleri bir dosya haline getirin

3-) Eğer yeterli belge yoksa bankanızdan talep edin. Banka bunun için ücret isterse ödediğiniz ücretin dekontunu mutlaka alın.

4-) Belgelerle birlikte kaymakamlıklardaki hakem heyetine müracaat edin.
5-) Hakem heyetindeki matbu dilekçeyi doldurun, belgelerinizi de ekleyin. Delil olarak Yargıtay ve mahkeme kararlarını sunabilirsiniz

6-) Bundan sonra heyetin kararını bekleyin. Olumlu karar sonrası banka itiraz ederse üzülmeyin mahkemelerden çıkan kararlar tüketici lehine.

7-) Karar sonrası bankadan paranızı alın. Vermezlerse icra takibi başlatın
8-) Bu işlemleri her dosya masrafı ve diğer ücretler (kart aidatı, hesap işletim ücreti gibi) için ayrı ayrı yapın.

ZORLUK ÇIKARTIYORLAR
Bankalar tüketicilerin hak aramasını engellemeye çalışıyor. Şubelere giden vatandaşlara hem evrak vermek istemiyor, hem de 'Dava açmayın kazanamazsınız' telkininde bulunuyor. Uzmanlar bu tür banka ve bankacıları hem BDDK'ya hem de Türk Bankalar Birliğine şikayet etmeyi öneriyor.

KİMSE VATANDAŞI KANDIRAMAYACAK
Yeni tüketici yasası önümüzdeki ay yürürlüğe giriyor. Vatandaşlara önemli haklar getirecek olan yeni yasa hilekarlara da 'dur' diyecek. Özellikle mal iadelerinde sürelerin artırılması ve vatandaşın ayıplı maldan kurtulmasının kolaylaşması bu konudaki tartışmaları da bitirecek. Tüketiciler Derneği (TÜDER) Başkanı Aydın Ağaoğlu, 28 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe girecek kanuna göre, tüketicinin ürünü satın aldıktan sonra 6 ay dolmadan herhangi bir arızayla karşılaştığında, "bedel iadesi, yenisiyle değiştirme, ücretsiz onarım veya ayıp oranında indirim" seçeneklerinden dilediğini tercih edebileceğini belirtti. Ağaoğlu, özellikle internet üzerinden satışı yapılan kalitesiz ürünlerin, tüketicilerin canını yakmaya devam ettiğini söyledi.

TÜKETİCİ NE DERSE O!
Mevcut tüketici yasasına göre, bir ürün satın alındıktan itibaren ilk 30 günde ayıplı çıkarsa tüketiciye bedel iadesi hakları bulunduğunu anlatan Ağaoğlu, "Bu noktada tercih, tüketiciye bırakılmaktadır. Yani, tüketici tümir edilmiş ürünü değil bedelini geri alabilecek" dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.