96 yıldır ‘Aydınlık Türkiye’yi Savunuyoruz

96 yıldır ‘Aydınlık Türkiye’yi Savunuyoruz

Yayınlanma:
Güncelleme: 10 Eylül 2019 09:29
96 yıldır ‘Aydınlık Türkiye’yi Savunuyoruz

Kuruluşunun 96’ncı yılını kutlayan CHP, dün 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk Anıtı’na çelenk sundu. Partililer daha sonra Kaymakkapı Meydanı’nda kitlesel basın açıklaması yaptı. Açıklamada CHP’nin 96 yıldır Aydınlık Türkiye’yi savunduğu vurgusu yapıldı.

Cumhuriyet Halk Partisi kuruluşunun 96’ncı yılı sebebiyle dün önce 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk Anıtı’na çelenk sundu, ardından da Kaymakkapı Meydanı’nda kitlesel basın açıklaması düzenledi.

Merkez İlçe Başkanı Cem Erdal’ın Atatürk Anıtı’na çelenk sunumuyla başlayan kutlama programı Kaymakkapı Meydanı’nda yapılan kitlesel basın açıklaması ile devam etti. Merkez İlçe Sekreteri Erdal İnceayan burada yaptığı açıklamada “Mustafa Kemal Atatürk tarafından, 9 Eylül 1923 yılımda kurulan ve dünyanın en uzun soluklu partilerinden olan CHP, 96. Kuruluş yıl dönümünü kutluyor.”Dedi.

İnceayan, “Tüm güçlüklere, yokluklara rağmen dönemin egemen güçlerine karşı ulusal Kurtuluş savaşının zaferle sonuçlandıran Mustafa Kemal Atatürk tarafından , 9 Eylül 1923 yılında siyasi faaliyetlerine başlayan CHP, 96. Kuruluş yıl dönümünü kutluyor. 96 yıldır Cumhuriyetin demokrasinin ve aydınlık bir Türkiye’nin savunucusu olan CHP’nin kuruluş yıl dönümü kutlu olsun. Ülkenin ilk siyasi partisi olan CHP önce Anadolu Rumeli Müdafai Hukuk Cemiyeti, ardından ‘Halk fırkası’ olarak Atatürk tarafından kurulmuş. 1924 yılında patinin adının başına “Cumhuriyet” sözcüğü eklenmiştir. 1935 yılında 4. Kurultay ‘Cumhuriyet Halk Partisi’ adını almıştır. Cumhuriyetin ilk yıllarında ‘Cumhuriyetçilik’, ‘halkçılık’ , ‘milliyetçilik’ ve ‘Laiklik’ i dört temel ilke olarak benimseyen CHP, buna ‘Devletçilik’ ve ‘Devrimcilik’ ilkesini de eklemiştir. Bu ilkeler, partinin amblemine de yansıtılarak ‘Altı Ok’ simgesi benimsenmiştir. 1950 yılında dünyanın en uzun soluklu birkaç partisinden biri olan CHP, 1923’ ten 1950’ye kadar aralıksız iktidarda kalmış. 1950’li yıllarda üstlendiği muhalefet göreviyle muhalefetin kurumsallaşmasında önemli rol oynamıştır. 1980 yılında 12 Eylül askeri darbesinin ardından CHP’de diğer siyasi partilerle kapatılmış. Parti, 9 Eylül 1992’de tekrar açılmıştır” dedi.

EZİLENLERİN VE HALKIN PARTİSİ
İnceayan, “Türkiye Cumhuriyeti ve demokrasiyi kuran Cumhuriyet Halk Partisi, Türkiye’nin aydın geleceği için ‘Ezilenlerin ve halkın partisi’ olarak halkımızı kucaklamış ve kucaklamaya devam edecektir. CHP ve CHP’ye gönül verenler 96 yıldır, Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsız, laik, çağdaş bir devlet olarak var olması için çalışmış, çalışıyor ve çalışacaktır. Bu gün şatlar ne olursa olsun; amacımız, her türlü ayrımcılığı ret edip, insana öncelik veren daha demokratik ve katılımcı bir toplum yapısına kavuşmuş, temel insan hak ve özgürlüklerinde en ileri ülkeler düzeyine erişmiş çağdaş bir Türkiye’dir. Amacımız ulusal dayanışma duygularını güçlendirmiş siyasette ve yönetimde temiz bir toplum yaratama amacına ulaşmış, yurttaşlık, kardeşlik, dayanışma ve birlik bağlarını güçlendirmiş Atatürk’ün ışığıyla aydınlanmaya devam eden hak-hukuk-adalet olgusunun var olduğu çağdaş Türküye Cumhuriyetidir” ifadelerini kullandı.

İnceayan, sözlerini “Bu duygularla; Cumhuriyet Halk Partisi’nin 96. Kuruluş yıl dönümünde başta önderimiz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm mücadele arkadaşlarını şükranla anıyor. Partimize gönül veren tüm vatandaşlarımıza, omuz omuza mücadele verdiğimiz yol arkadaşlarımıza, saygı ve sevgilerimizi sunuyoruz. Gericiliğin tükenmişliğin ve karanlığın içinden bir ok gibi fırlayıp bağımsızlık ve özgürlüğün ışığı olan Cumhuriyet Halk Partisi, iyi ki doğdun, iyi ki varsın. Doğum günün kutlu olsun” sözleriyle tamamladı.

Partililer Kaymakkapı Meydanı’nda düzenlenen kitlesel basın açıklamasının ardından parti merkezinde düzenlenen kokteyle katıldı.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.