ABD, Rusya ve Çin'in Türkiye Savaşı

Cumhuriyet tarihinin en büyük savunma ihalelerinden biri olan “Uzun Menzilli Füze Savunma Sistemi Projesi”nde pazarlıklar her geçen gün yeni bir boyut kazanıyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 22 Mayıs 2013 14:55
ABD, Rusya  ve Çin'in Türkiye Savaşı

Toplamda 4 milyar doları aşması beklenen ihalede Rusya ve Amerika’nın başa baş rekabet içinde oldukları öğrenildi.

Savunma Sanaayi Müsteşarlığı (SSM) tarafından yönetilen ihalede Türkiye teklif gönderen firmalara “yüzde 50’si yerli üretim olacak” şartına yer vermişti. Müsteşarlık yetkilileri, önümüzdeki günlerde yapılacak Savunma Sanaayi İcra Komitesi toplantısında ihalenin tekrar masaya geleceğini söylediler.

TÜRKİYE YERLİ ÜRETİM DİYOR
3 Ocak’ta Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan Savunma Sanayi İcra Komitesi toplantısında 4 milyarlık ihale de gündeme geldi. Ancak komite, ihaleye giren firmalara en az yüzde 50 yerli katılım oranı şartı getirdi. Rus silah şirketi Rosoboronexport’un başkanı Sergei Ladygin, Rus basınına da yansıyan haberlere göre önceki gün Peru’daki silah fuarında, “Rusya, S-300 sisteminin gelişmiş versiyonu olan S-300PMU1 sistemini Türkiye ile ortak olarak geliştirip üretmeye hazırdır. Örneğin bu çerçevede füzeler Türk taşıyıcı rampalarına göre uyarlanabilir” açıklamasında bulundu.

ÇİN FİYAT KIRDI
SSM’den üst düzey bir yetkili, 3 milyar doların altındaki teklifiyle Çin’in de atağa geçtiğini ve teklifini sunduğu söyledi. Yetkili son kararı komiteye başkanlık eden Erdoğan’ın vereceğini belirtti.

ABD İLE GÖRÜŞME SÜRÜYOR
Başbakan Erdoğan, Washington’da ABD Başkanı Barack Obama ile yaptığı görüşmenin ardından ortak basın toplansında, “Savunma sanayi ile ilgili konuları da ele aldık. Açıkçası tarihi bir gün yaşadığımıza inanıyorum. Güvenlik ve istikrara daha fazla hizmet edecektir” diyerek bu konunun da gündeme geldiğinin işaretini vermişti.

NATO ONAYINA GEREK KALMAYACAK
TSK envanterinde uzun menzilli füze ve hava savunma sistemi bulunmuyor. Bu füzeler alınınca düşman tarafından gönderilecek uzun menzilli füzeler, fırlatıldıkları zaman tespit edilerek havada yok edilecek. Sistemler düşman uçaklarına karşı da savunma sağlayacak. Dev projede, Amerikan Patriot, Rus S-300, Çin HQ-9, Fransa-İtalya SAMP/T füze sistemleri yarışıyor. Türkiye halihazırda Suriye’den gelecek tehditlere karşı, NATO onayı ve desteği ile ABD, Almanya ve Hollanda’dan temin edilen Patriot sistemini kullanıyor.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.