Açıklamalarım Yanlış Anlaşıldı

Açıklamalarım Yanlış Anlaşıldı

Yayınlanma:
Güncelleme: 15 Aralık 2015 12:49
Açıklamalarım Yanlış Anlaşıldı

Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, Belediye Meclisinde yurt yapımı ile ilgili yaptığı konuşmanın kamuoyu tarafından yanlış anlaşıldığını söyledi.

Yaptığı açıklamanın kendisi ve belediyenin yurt yapımına karşıymış gibi algılandığını belirten Günaydın, “7 Aralık 2015 günü yapılan Aralık Ayı Belediye Meclis Toplantısı ilk birleşiminin sonunda, SDÜ Kamu Yönetimi öğrencilerinin, ilimizde yaşanan yurt sorunu ile ilgili sordukları bir soru üzerine verdiğim cevap kamuoyuna yanlış aksettirilmiş ve bunun neticesinde de şahsımın ve belediyemizin yurt yatırımlarına karşıymışız gibi bir algı oluşturulmaya çalışılmıştır.

30 Kasım 2015 Pazartesi günü Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Hüseyin İlker Çarıkçı’yı ziyaret ettim. Sayın Rektörümüzle görüşmemizde üniversite ve Isparta’ya yapılması muteber projeler üzerine fikir alışverişinde bulunduk. Bu çerçevede öğrencilerimizin barınma problemine istinaden geçmiş yıllarda SDÜ yönetimine yurt yapılması için toplamda 235 bin metrekare inşaat alanı olan 2 ayrı yer tahsisinde bulunduğumuzu, bu yurtların henüz yapılmadığını, bir an evvel yapılması gerektiğini belirttim.

Sayın Rektörümüz de bizim tarafımızdan tahsis edilen arsaların bir tanesine çarşı projesi düşündüklerini belirtti. Bende kendisine bunun çok uygun olacağını, geçmiş SDÜ yönetiminin gündeme getirdiği, imarda “eğitim alanı” olarak görünen, genel vaziyet planının tam ortasında yer alan AVM projesinin zaten “kanunsuz” olduğunu belirttim. Eğitim alanında ticari işletme olan AVM kurmak kanunlara uygun mudur? Hatta Sayın Rektörümüzde bu konuda benimle aynı düşündüğünü söyledi.

Bu görüşmemizi meclis toplantımızda gündeme getirdiğimde, SDÜ’nün geçen yönetimi tarafından yapılan AVM projesi için söylediğim “kanunsuz” cümlesi sanki İl Özel İdaresinin yaptığı yurt yatırımı için söylenmiş gibi kamuoyuna lanse edildi.

Şunu ısrarla belirtmek istiyorum ki; Isparta Belediyesi olarak biz yurt yatırımına asla karşı değiliz.

Hatta;

BİR: Yurt yapılması için, Kredi Yurtlar Kurumu’nun (KYK) belediyemize yaptığı tüm başvuruları kabul ettik. Yine yurt yapılması için 235 bin metrekare inşaat yapılabilecek alanları belediye meclisimizden kısa sürede geçirdik.

İKİ: İl Özel İdaresi’nin ihalesini yaptığı 5 bin kişilik öğrenci yurdu için İmar Çapı müracaatı İmar Müdürlüğümüz tarafından hızlıca düzenlenmiş ve ilgili firmaya resmi yazı ile imar çapını belediyeden gelip alması istenmiştir. Ancak Isparta Yatırım ve Yurt İşletme AŞ yöneticileri halen İmar Müdürlüğümüzde bekleyen imar çapını gelip almamıştır.

ÜÇ: İmar Çapı ilgili firma tarafından gelip alınmamasına ve meclis başvuru harcını yatırmamalarına rağmen, son meclis toplantımızda görüşülen İmar Planı tadilatlarının 4.’ncü maddesinde “Isparta Yatırım ve Yurt İşletme AŞ’nin İl Özel İdaresi ile yapmış olduğu anlaşma gereğince yurt yapılmasının planlandığı, tapunun Çünür 63-64 pafta, 5492-5493 nolu parsellerine servis sağlamak için parsellerin haricinde planda olmayan 15 metrelik yolun imar planına işlenmesi teklifi” hem İmar Komisyonumuzdan hem de Belediye meclisimizden OY BİRLİĞİ ile geçirilmiştir.

Sadece bu anlattıklarım bile bizim yurt yapımına asla karşı olmadığımızın en bariz göstergesidir.

Isparta Belediyesi olarak bugüne kadar ısrarla altını çizdiğimiz en önemli konu; yapılacak yurt alanının altyapısının OLMAMASIDIR. Bu alanın altyapısının müteahhit firma tarafından yapılması veya bunun bedelinin Belediyemize ödenmesi İmar Kanunu’nun 23. Maddesine göre ŞARTTIR. Bu kanun maddesinde, yurt inşaatına belediye olarak ruhsat verebilmemiz için şunlar belirtilmektedir;

“İskân hudutları içinde olup da, imar planında beldenin inkişafına ayrılmış bulunan sahalarda her ne şekilde olursa olsun, yapı izni verilebilmesi için;


a) Bu sahaların imar planı esaslarına ve yönetmelik hükümlerine uygun olarak parselasyon planlarının belediye encümeni veya il idare kurulunca tasdik edilmiş bulunması,


b) Plana ve bulunduğu bölgenin şartlarına göre yollarının, pis ve içme suyu şebekeleri gibi teknik alt yapısının yapılmış olması şarttır.
Ancak, bunlardan parselasyon planları tasdik edilmiş olmakla beraber yolu, pis ve içme suyu şebekeleri gibi teknik alt yapısı henüz yapılmamış olan yerlerde, ilgili idarenin izni halinde ve ilgili idarece hazırlanacak projeye uygun olarak yaptıranlara veya parselleri hizasına rastlayan ve yönetmelikte belirtildiği şekilde hissesine düşen teknik alt yapı bedelini % 25 peşin ödeyip geri kalan % 75 ini alt yapı hizmetinin ilgili idaresince tamamlanacağı tarihten en geç altı ay içinde ödemeyi taahhüt edenlere de yapı ruhsatı verilir. Kanalizasyon tesisinin yapı bitirilip kullanılmaya başlanacağı tarihe kadar yapılmaması halinde, foseptik veya benzeri geçici bir tesis yaptırılması yoluna gidilir. Bu yapılmadığı taktirde yapıya kullanma izni verilemez”

Bizim ısrarımız kanunda yer alan işte bu 23.’ncü maddedir. Kanun maddesi bize bunu emrederken bizim kanun dışı hareket etmemiz söz konusu değildir. Aksi taktirde bizi kanunsuzluk durumuna düşürülür.

Bizim Isparta Belediyesi olarak beklentimiz; özel bir firma tarafından yapılan ve daha sonra işletilecek olan bu yurdun altyapısı için gerekli kaynağın sağlanmasıdır. Özel bir firmanın işleteceği ve para kazanacağı bu yurdun altyapısı için Ispartalıların parasını harcamamız ne kanunen ne de vicdanen uygun değildir.

Bu hususlarda, ihaleyi yapan kurumun, ihaleyi alan firmanın ve siyasi iradenin Isparta Belediyemizle birlikte hareket ederek, ivedilikle, iyi niyet çerçevesinde bir araya gelmesi ve ortak akıl geliştirmesini bekliyoruz” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum