Açlık ve Geleceğe Bakış

Ülkü Ortaokulu öncülüğünde birçok okul ve TEMA vakfının katılımıyla Açlık ve Geleceğe Bakış Yürüyüşü yapıldı. Yürüyüşte, açlık sorunu ve tarım arazileri konusuna vurgu yapıldı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 03 Nisan 2013 12:55
Açlık ve Geleceğe Bakış

Ülkü Ortaokulu’nun önünde buluşan topluluk, valilik önüne kadar yürüdü. Valilik önünde yapılan programa saygı duruşu ve istiklal marşı ile başlandı. Programda dünya açlık sorunu, tarım arazilerinin yok edilmesi ana tema iken, buna karşın uygulanacak olan çözüm yöntemi anlatıldı.

TARIM ARAZİLERİ AZALIYOR!
Ülkü Ortaokulu Teknoloji ve Tasarım öğretmeni Filiz Demer yaptığı açıklamada; “Verimli zirai- tarım arazilerimiz iskâna asla müsaade edilmemelidir. Yatay yayılma yerine gelişen teknolojiden daha fazla istifade edilerek, binalarımızı dikey yükseltmek, gelecek namına mecburidir. Fikrini benimseyerek önce Isparta’da sonra diğer şehirlerimizde ve tüm dünyaya sesimizi duyurmaya çalışıyoruz.

Türkiye’de ve dünyada nüfus artışına paralel olarak, imara açılan zirai tarım arazi sayısı hızla artmaktadır. Dolayısıyla verimli ekilebilir araziler hızla yok edilmektedir. Ekilebilir toprak rezervi tehlike altında olan -19- ülke arasındadır ülkemiz. Tehlike kapımızda artık kulaklarımızı tıkamayalım. Tarım arazilerimizin sadece % 5'i ekilebilir zirai tarım arazisidir. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de verimli tarım arazileri, nüfus artışı, sanayileşme, yapılaşma, erozyon, kirlilik gibi çeşitli unsurlardan dolayı azalmaktadır, ama bu azalışa rağmen nüfusu beslemek mecburiyetindeyiz. Günümüzde mevcut bir milyar aç insan bulunmaktadır.
Her gün 925 milyon insan aç yatağa giriyor. Her sene 5 milyon çocuk ise açlıktan ölüyor. 2050 senesinde dünya nüfusu 9 milyarı aşacağı tahmin ediliyor. Peki, bu zamanda, giderek azalan tarım arazileri, artan nüfusu besleyebilecek mi? işte facia burada başlıyor! Tarım arazilerinin azalmasına ve nüfusun artmasına karşılık, bugünden itibaren ne yapabiliriz sorusunun cevabını iyi idrak etmeliyiz.” ifadelerini kullandı.

MİLETLERARASI SÖZLEŞME YAPILMALIDIR
Dünyamızı bekleyen açlık, gıda yokluğu tehlikesine karşın alına bilinecek tedbirleri anlatan Demer; “Acil şekilde milletler arası bir sözleşme hazırlamalı ve bütün devletleri imza atmalıdır. Milletlerarası bir hukuk olmalıdır. Hiç değilse bundan sonra hiçbir surette zirai tarım arazileri imara açılmamalıdır.

Milletlerarası hukuk dışına taşan iş ve fiillere ciddi cezai muideler uygulanmalıdır. Aksi halde gelecek namına bu tehlike mevzu bahistir. Binaların yapımında 5gelişeb teknolojiden daha çok istifade edilerek, dayanıklı sağlam ve çok katlı binalar yapılarak daha fazla insanın barınma ihtiyacını sağlayacak şekilce yeniden tasarlanmalıdır. Bunun içinde yatay yerleşimden ziyade dikey yerleşime yani çok katlı binalara yönel inmesi, hususiyetle asırlar sonrasına da yeterli zirai- tarım arazisi bırakmak için mecburiyettir.” açıklamalarında bundu.

FARKINDALIK YARATMAK
Tarım arazilerinin azalmasına ve nüfusun artmasına bunun sonucunda da açlık tehlikesinin tüm dünyayı beklediğini belirten Ülkü Ortaokul Müdürü Mehmet Göksoy; “Arazilerimizin verimliliğini koruma altında tutmalıyız. AR-GE yaşanabilir kent projesini hazırlamıştır.

Bu projeleri uygulamak gerekmektedir. Toplumu bilinçlendirmek, topluma farkındalık katmak gerekiyor. Eğitimizin en temelinden başlayarak bu farkındalığı yaratmalıyız. Doğayı tanımak, sevmek ve korumak temel amacımız olmalıdır. İnsanın doğayı nasıl etkileyeceğini hepimiz biliyoruz. Bu konuda hepimiz bilinçlenmeliyiz.

İskân er yerde yapılabilir fakat her yerde tarım alanları yapılamaz. Tarım alanlarının yok edilmesiyle gıda kıtlığı olabilir. Toplumsal duyarlılık Artırıp doğayı, tarım alanlarımızı korumalıyız. Isparta’dan tüm şehirlerimize ve tüm dünyaya açlık tehlikesine karşın ortak hareket etme bilinci kazandırmalıyız.” dedi.

Konuşmaların ardından etkinlik, halk oyunları gösterisiyle sürdü. Etkinlik, Eğirdir Belediyesi'nin katkılarıyla vatandaşlara fidan dağıtımıyla sonra erdi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum