ADD'den Öğretmenler Günü Mesajı

ADD Gül Isparta Şube Başkanı Batuhan Güldiken Öğretmenler Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 24 Kasım 2014 11:17
ADD'den Öğretmenler Günü Mesajı

ADD Gül Isparta Şube Başkanı Batuhan Güldiken, mesajında "1981 yılından bu yana 24 Kasım tarihleri Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır. 29 Ekim 1923 tarihini başlangıç olarak alırsak, Cumhuriyet sonrası devrimler sürecinin en köklü, en anlamlı dönüşümlerinden birisi de 1 Kasım 1928 tarihli 1353 sayılı yasa ile Arap Alfabesinden Latin Alfabesine geçişi sağlayan harf devrimidir.

24 Kasım 1928 ise Mustafa Kemal Atatürk’e Millet Mektepleri Başöğretmenliği unvanının verildiği tarihtir. Toplumun çağdaş uygarlık yolunda ilerlemesinin önünde engel olan köhnemiş kurum ve uygulamaların ortadan kaldırılması sürecinde Alfabe devriminin özel bir anlamı vardır. Alfabe devrimi bu anlamda aynı zamanda bir uygarlık tercihidir.

Atatürk’ün gerçek bir halk önderi olarak toplumun tüm kesimlerine yazı tahtası önünde yeni harfleri öğretmesi üzerinde düşünülmelidir. O Kurtuluş Zaferinin yetenekli komutanı olduğu kadar sivil yaşamda bir halk önderi, bir devrimci, bir öğretmendir.

Askeri zaferlerle yetinmenin bağımsızlığın korunması için yeterli olmadığının bilincindedir. Askeri zaferlerin ekonomik zaferlerle taçlanmasını istemektedir. Ekonomik gelişmenin de hurafelerden, ortaçağ karanlığının sembollerine dönüşmüş, ayak bağı olan köhnemiş kurumlardan kurtulmuş bir toplum yaratmakla mümkün olacağının bilinicindedir.

Bu nedenle okul çağındakilerle sınırlı olan örgün eğitimle yetinmemiş, her yaştan, her kesimden halkın da Millet Mektepleri uygulamasıyla yeni harflerle tanışması, okuryazar olması için Başöğretmen olarak çalışmaların önünde olmuştur.

Millet Mekteplerinin amacı kul olmaktan, tebaa olmaktan kurtulup özgür yurttaşlar olmanın bilincine erecek insanların yetişmesidir. Bunun için Atatürk; öğretmenlere büyük görev düştüğünü bilmektedir.

Uzun savaş yıllarının toplumu yoksullaştırdığı, dinamik nüfusunu tükettiği bir dönemde acil öğretmen ihtiyacının karşılanması için açılan Eğitmen Kursları, sonradan gelecek olan Köy Enstitülerinin öncüsüdür. Köy Enstitüleri ile nüfusunun %80’i kırsal kesimde yaşayan bir toplumda öğretmenliğin yanında kalkınma önderi olacak donanımda eğitimciler yetiştirilmesi amaçlanmıştır.

Toplumun özgür yurttaşlıktan, bağımsız, bilimsel düşünen birey olmaktan yeniden kullaştırmaya, tebaa haline getirmeye yönelik uygulamaların hız kazandığı günümüzde 24 Kasım Öğretmenler gününün daha da önem kazandığı açıktır.

Atatürkçü Düşünce Derneği Gül Isparta Şubesi olarak, Cumhuriyet’in özgür yurttaşlarını yetiştirme, Cumhuriyet devrimlerini yaşatma kararlılığını sürdüren özverili öğretmelerimizin gününü kutlarken, haklı uğraşılarında daima yanlarında olacağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz" dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.