Adli Yıl Törenle Açıldı

Yeni adli yılın başlaması nedeniyle Isparta Adliyesi önünde tören düzenlendi.

Yayınlanma:
Adli Yıl Törenle Açıldı

Adli yılın açılışına Vali Vahdettin Özkan, Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Hasan Baykal, Isparta Barosu Başkanı Gökmen Gökmenoğlu, Emniyet Müdürü Canet Tayfur, avukatlar ve adliye çalışanları katıldı. Adli yılın açılışı nedeniyle Cumhuriyet Başsavcı Vekili Hasan Baykal ve Isparta Barosu Başkanı Gökmen Gökmenoğlu tarafından çelenk sunuldu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşma yapan Baro Başkanı Gökmen Gökmenoğlu, savunma mesleğinin temsilcileri ve barolar olarak öncelikli taleplerinin Türkiye'de yargı bağımsızlığı,tarafsızlığı ve hakim güvencesinin sağlanması, anayasal hak eşitliğine sahip her bir vatandaşın adil yargılanma hakkından yararlanması olduğunu söyledi.

Isparta Barosu olarak, haksızlık ve hukuksuzluk kimden gelirse gelsin, kime karşı yapılırsa yapılsın her türlü hukuk dışı uygulamanın karşısında olduklarını vurgulayan Gökmenoğlu, "Çağdaş, çoğulcu ileri demokrasilerde, kuvvetler ayrılığı parlamenter rejimin olmazsa olmaz koşuludur. Yasama, yürütme ve yargı arasındaki denge korunmalı, bir kuvvetin diğerine tahakkümü olmamalıdır. Yargının da,siyasi iktidara ya da herhangi bir gruba, cemaate ya da yapıya bağlı olması asla kabul edilemez. Yargı bağımsız ve tarafsız olmalıdır. Önemle belirtmek isteriz ki, Bizler için önemli olan savunduğumuz kişiler ya da eylemleri değil, hukuk ve toplumsal adalet düzenidir. Barolar olarak amacımız, hukukun herkes için eşit ve adil biçimde uygulanmasının sağlanmasıdır. Üstünlerin hukukundan değil hukukun üstünlüğünden bahsedilmelidir. Hukuk herkese lazımdır. Hukuk devleti ilkesi hakim ve üstün kılınmalıdır. Her zaman savunduğumuz gibi son dönemde özel yetkili mahkemelerin kaldırılması bizleri mutlu etmiş ancak, sonrasında 6545 sayılı torba yasa ile getirilen süper yetkili Sulh Ceza Hakimliği müessesesini de endişe ile karşıladığımızı da bu vesile ile belirtmek isteriz. Avukatların, soruşturma dosyalarını inceleyebilmeleri, örnek alabilmeleri yargılama faaliyetini güçlendirir. Adalete hizmet eder. Müdafilere tanınan bu yetkinin kısıtlanmasına ilişkin madde Mart 2014 tarihinde yürürlükten kaldırılmasını son derece olumlu bulmuş ve memnuniyetle karşılamıştık. Ancak TBMM'ne verilen bir teklif ile savunmaya yönelik kısıtlılık kararı getirilmesine yönelik düzenlemenin yeniden gündeme getirilmesini kaygı ve üzüntü ile karşılıyoruz.Bu anlamdaki bir kısıtlama arzusu, hukuk devleti, adil yargılama ilkesi ve masumiyet karinesi ile asla bağdaşmamaktadır. Ümidimiz yasalaşmamasıdır" diye konuştu.

Isparta Baro Başkanlığının, ülkenin Atatürk'ün gösterdiği çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşması, yurttaşların kendileri ve ailelerinin geleceklerinden endişe etmeyecekleri, hukukun üstünlüğünün hayata geçtiği laik demokratik bir toplumda; hukuk düzeni içinde ve hukuk kurallarına uygun olarak yaşayabilmeleri için çalışmaya devam edeceğini söyleyen Gökmenoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eksiksiz demokrasi gerçek hukuk devleti ile, gerçek hukuk devleti bağımsız ve tarafsız yargı ile, bağımsız ve tarafsız yargının ise bağımsız savunma ile mümkün olacağını belirtir; savunmanın yok sayılmasını ise yargının yok sayılması demek olduğunu ve aynı zamanda da hukuk devletinin hiçe sayılmasının yolunu açacağını belirtirim."

Isparta Valisi Vahdettin Özkan da kurumların toplumsal talepler doğrultusunda şekillendiğini belirterek, "Hukuk devletinin olmazsa olmazı erkler ayrımıdır. Bunların sürdürülebilir ve evrensel hukuk normlarının şekillendirdiği bir yapı içinde cereyan etmesi toplumumuzun aynı zamanda harcı haline gelmesi anlamı taşır. Toplumda adalet duygusuna yönelik inancın zedelenmemesi, erkler ayrımının tam bağımsız olması, erklerin birbiriyle olan ilişkilerinde iş bölümü ve ihtisaslaşması, toplumun beklediği nitelikli kamu hizmetinin daha sağlıklı bir şekilde sürdürülmesi açısından önem arzetmektedir. Türk yargı sisteminde hizmet veren tüm yargıçların avukatların tümüyle bunun bilincinde olması önemli" dedi.

Hukuk sistemine girdi sağlayan eğitim birimlerinin kurumsal kapasitelerini artırması ve nitelikli eleman yetiştirmesinin önemli olduğunu belirten Vali Özkan, şunları kaydetti:

"Hem bakanlığın, hem hukuk fakültelerinin, hem baroların insan kaynaklarını iyi yetiştirme yönündeki potansiyeli ciddi bir gelişme trendini yakalamış durumda. Adalet Bakanlığımızın yargı sisteminin iyi işlemesi parlamentomuzun anayasal ve yasal düzenlemede evrensel hukuk normlarına ulaşması ve bunu uygulama yönündeki çok büyük çabaları söz konusu. Parlamentonun bu konuda gösterdiği inisiyatif de önem arzediyor.Adalet Bakanlığı'nın fiziki altyapıyı iyileştirme adalet binalarını iyileştirme hakim ve savcıların ikametlerine yönelik faaliyetleri çok önemli. Bilgi teknolojilerinin seri bir adalet beklentisini karşılayacak şekilde kurulup adalet makamlarımızın emrine tahsis edilmesi yönünde belli mesafe kat edildi. Tüm bunların daha da iyileştirilmesi gerekiyor. Hem adliye çalışanları hem ilgili bakanlıkların bu noktada adalet hizmetlerini iyileştirmek hem evrensel normlara ulaşmasını sağlama yönünde daha da bunları geliştirmek toplumsal beklenti.Avukatlarımızın, hakim ve savcılarımızın Anadolu'nun dört bir yanında büyük fedakarlıkla çalıştığını müşahede ediyoruz.Sistemden kaynaklanan sıkıntılardan ötürü belli bir savcıya, hakime, avukata yüklenmenin haksızlık olduğunu düşünüyoruz. İyileştirilmesi gereken alanlar varsa bunların toplumsal bir mutabakatla tespiti tarifi ve bununla ilgili eylem planlarının oluşturulması esas olmalıdır."

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.