Ağaçlandırma Doğru Tekniği Yanlış

Süleyman Demirel Üniversitesi Ormancılık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğüne göre Isparta’da belediye yönetimleri yanlış tekniklerle ağaç dikiyor. Merkeze göre refüjde ve yaya yoluna çınar, selvi ve karaçam dikilmesi yanlış.

Yayınlanma:
Güncelleme: 08 Ekim 2012 13:08
Ağaçlandırma Doğru Tekniği Yanlış

Süleyman Demirel Üniversitesi Ormancılık Uygulama ve Araştırma Merkezi, Isparta’nın ağaç envanterini çıkaracak TÜBİTAK projesi geliştirdi. Amaç, her mahalleye dikilebilecek ağaç türlerini belirleyip, buna göre ağaçlandırma yapmak. Araştırma çalışması Yedişehitler, Fatih, Zafer mahalleleri ile Özkanlar kavşağında tamamlandı.

Isparta’da belediye yönetimlerinin ağaçlandırma politikaları kapsamında uyguladığı dikim teknikleri ve seçilen tür bilimsel tekniklerle uyuşmuyor. İlde ağaçlar çok sık dikiliyor. Yaya yolunun ortasına dikilen ağaçlar nedeniyle yayalar kaldırımlardan yürüyemiyor.

BELEDİYE YANLIŞ
TEKNİKLE AĞAÇ DİKİYOR
Isparta Belediyesi tarafından ağaçların yanlış teknik ve yanlış tür kullanılarak dikildiğine dikkat çeken SDÜ Ormancılık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Doç. Dr Atilla Gül, “Isparta’ya pek çok tür ağaç diliyor ve çok sık dikiliyor. Refüj de dikkat ederseniz mevcut ağaçların arasına 2 tane 3 tane sedir, karaçam dikilmiş. Bunlar yanlış teknikler. Ağaç dikim konusunda bize danışan yok. Bu işin belli bir tekniği ve belli bir standardı var. Belediyenin üniversiteden yararlanma tarzında hareket noktaları yok” dedi.

YANLIŞLAR BİRBİRİNİ KOVALIYOR
Belediyenin amacına uygun ağaç dikmediğini anlatan Gül, “Pek çok yerde yanlış tür seçimleri var. Halıkent’e giderken refüjde çınar ağaçları dikilmiş. Eski Belediye Başkanı Hasan Balaman zamanında da çok hata yapıldı. Burada biz kimseyi suçlamıyoruz. Eski Belediye Başkanı Mehmet Aybatılı zamanında yaya yollarına 1 metrelik tretuvarlara selvi ve karaçamlar dikilmişti. 1 metrenin ortasına ağaç dikiyorsun. Bu ağaç büyüdümü piramit form oluşturuyor. Zaten 5-6 sene içerisinde tamamen yolu kaplıyor. İnsan tretuvarda yürümesi gerekirken, ağaç karşısına çıktığı için yola iniyor. Böyle bir uygulamayı hiçbir yerde göremezsiniz. Biz yeşillik olsun diye yaya yollarının ortasına bir de iğne yapraklı ağaçlar dikiyoruz. İğne yapraklıların kullanılması zaten yanlış. Çünkü sedir olsun, karaçam olsun gelecekte piramit form yapar. İnsanların o ağacın altından geçebilmesi için nerden baksanız 40-50 yıl geçmesi lazım. Hem yol dar, hem de yolun ortasına dikiliyor, bir de yanlış tür kullanılıyor” şeklinde konuştu.

ISPARTA’NIN AĞAÇ ENVANTERİ ÇIKARILACAK
Öte yandan Merkez Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Atilla Gül, Isparta’nın ağaç envanterini araştırdıklarını söyledi. Türkiye’de en çok ağaç bulunan ilin Isparta olduğunu ileri süren Gül, “Şu anda Isparta ilinde bulunan ağaçların envanter çalışmalarını yürütüyoruz. Bu proje tamamlandığı zaman Isparta ilinde tek tek ağaçların hangi özelliklere sahip olduğun, hangi bakım ve tetkiklerin uygulanması gerektiği, bunların hangi bakım tedbirleriyle sağlıklı sürekli olması gerektiği şeklinde sonuçlara varacağız. Bu çalışmamızı öğrencilerle birlikte yürütüyoruz. Şu anda çalışmamızı Yedişehitler, Fatih, Zafer ve Özkanlar kavşağında bitirdik. Çalışmalarımız diğer mahallelerimizde devam ediyor. TÜBİTAK’ın bu projeye 140 bin TL destek verdi. 2011 yılında çalışmalarına başladığımız bu projemiz 24 ay sürecek” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum