Ahilik Haftası Başladı

Ahilik Haftası Başladı

Yayınlanma:
Güncelleme: 14 Mayıs 2015 12:15
Ahilik Haftası Başladı

Ahilik Haftası nedeniyle düzenlenen etkinlikte konuşan Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkan Vekili Ahmet Tural, “Ahilik ruhunun ilkelerinin esnaf ve toplumda yaşaması konusunda herkesi bir şeyler yapmaya davet ediyorum” dedi.

Isparta’da Ahilik Haftası kutlama etkinlikleri dün başladı. Etkinlikler kapsamında ilk olarak Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkan Vekili Ahmet Tural, Atatürk Anıtına çelenk koydu. Daha sonra Vali Vahdettin Özkan’ı ziyaret eden Tural ve beraberindekiler ahilik haftası hakkında bilgilendirme yaptı. Daha sonra Valilik arkasındaki alanda bir tören düzenlendi. Buradaki törene Vali Vahdettin Özkan’ın yanı sıra Belediye Başkan Yardımcısı Recep Erdem, AK Parti Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç de katıldı.

KÖKLERİ ESKİYE DAYANAN BİR GELENEKTİR
Tören Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü halk oyunları ekibinin gösterisiyle başladı. Daha sonra günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkan Vekili Ahmet Tural yaptı. Ahiliğin sanatın, ticaretin ve mesleğin olgun kişiliği, güzel ahlak ve doğruya yoğrulduğu, kökleri çok eskilere uzanan bir gelenek olduğunu bildirdi. Tural, şunları söyledi: “Ahilik, toplumsal kimliğimiz açısından daima sahiplenmemiz gereken çok önemli bir kültürümüzdür.

AHİLİK RUHUNUN YAŞAMASI İÇİN HERKESİ BİR ŞEYLER YAPMAYA DAVET EDİYORUM
Günümüzde Avrupa Birliği üyelik süreciyle ilgili olarak önümüze gelen sanayi ve ticaret normali ve standartları yaklaşımı özünde ahilik kültürümüzün bir parçasıdır. Bilim, ahlak, akıl ve çalışma prensiplerine dayalı ahilik teşkilatı yüzyıllarca sevgi, saygı, hoşgörü ve adalet bilincini taşıyan esnaf ve sanatkar yetiştirmiştir. Mesleğinde ehliyet sahibi olmayana asla ustalık icazeti verilmemiştir. Üretici ve tüketici arasında hakkaniyet ölçüsüne dayanan kaynaşma sağlanmıştır. Ahilik sadece iktisadi hayatı yönlendiren bir kurum olmanın ötesinde temelinde vatan, millet sevgisi bulunan Türk milletine has sosyo ekonomik bir sistemdir. Esnafımızın, sanatkarımızın ve tüccarımızın ahilik haftasını tebrik ediyorum. Ahilik ruhunun ilkelerinin esnaf ve toplumda yaşaması konusunda herkesi bir şeyler yapmaya davet ediyorum.”

BİRLİK VE BERABERLİĞİMİZİ YAŞATMAK ZORUNDAYIZ
Ticaret İl Müdür Vekili Mehmet Akif Ülger de konuşmasında şunları söyledi: “Günümüzde ahiliğin medeniyetimizdeki yerini anlamak, bugün daha modern şekliyle fakat temelde aynı ahlaki ölçüleri bulundurarak gerçek esnaf kardeşliğini, toplumsal dayanışmayı, birlik ve beraberliğimizi yaşamak ve yaşatmak zorunda olduğumuzu unutmamalıyız.”

ESNAF TOPLUMA ÖRNEK OLUYOR
AK Parti Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç ise esnafın iyilik, doğruluk, hayırseverlik ve yardımseverlik noktasında hep birlikte topluma örnek olması noktasında ciddi hizmetler verdiğini belirtti. Bilgiç, “Bugün Esnaf ve Sanatkarlar Odamızda vücut bulduğunu bildiğimiz ahilik kavramını esnaf odalarının değerli başkan ve yöneticileri de geçmişte olduğu gibi bugün de ülkemizin ve milletimizin sosyoekonomik gelişiminde hizmetlerini devam ettirmektedir” dedi.

AHİLİK EN BÜYÜK GÖNÜLLÜ SİVİL TOPLUM KURULUŞUDUR
Vali Vahdettin Özkan da Ahilik kültürünün tarihimizin çok temel ve günümüzü de besleyen önemli damarlardan birisi olduğunu vurguladı. Özkan, “Toplumsal ekonomik ve kültürel yapımızı besleyen önemli istinat noktalarından birisi. Esnafımız, üretim yapan arkadaşlarımız toplumun ihtiyaçlarını karşılamakta. Bu sadece maddi ihtiyaçlar değil. aynı zamanda sosyal yardımlaşma ve dayanışma,i kültürel değerlerin korunması açısında da esnaflarımızın birbirleri arasında oluşturduğu birlik ve dayanışma, toplumumuzun en önemli tarihi ve sosyolojik kurumudur diyebiliriz. Ahilik en büyük gönüllü sivil toplum kuruluşudur” dedi.

Konuşmaların ardından Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği personeli tarafından kalfalıktan ustalığa geçişin sembolü olan ve ahilik geleneğinin en önemli töreni şerit kuşanma canlandırıldı.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.