Ahmet Adar '60 Bin Ton Elma Zararına Satılıyor'

Elmanın depo çıkış fiyatı, sezonundan daha aşağıya düştü. Dalında 1.3 TL’ye kadar satılan elma şimdi 80 kuruş ile 1 TL arasında alıcı buluyor. 60 bin tona yakın elma zararına satılıyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 26 Nisan 2012 13:17
Ahmet Adar '60 Bin Ton Elma Zararına Satılıyor'

Elmanın depo çıkış fiyatı, sezonundan daha aşağıya düştü. Dalında 1.3 TL’ye kadar satılan elma şimdi 80 kuruş ile 1 TL arasında alıcı buluyor. 60 bin tona yakın elma zararına satılıyor.

Üreticilerin ve tüccarların bu aylarda daha fazla fiyatla satmak amacıyla depoladıkları elmada büyük şok yaşanıyor. Isparta Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Adar, 2009, 2010 ve 2011 yıllarında kesintisiz verilen ihracat teşvikinin 2012’de verilmemesinin olumsuz etkilerinin yaşandığını söyledi.

Ton başına verilen ihracatın elmada ticaret hacmini artırdığını belirten Adar, “şimdi bu yüzden elmanın satışında büyük sıkıntı yaşanıyor” dedi. Elmada hasat sezonunda ürünün depolanarak, bu aylarda daha değerli bir şekilde satılması hedefi tutmadı. Üretici ve tüccarın evdeki hesabı, pazara uymadı. Elmanın depolandıktan sonra hasat sezonundan daha pahalıya alıcı bulması beklenirken tam tersi oldu. Dalında 1.2 ile 1.3 TL’den satılan elmanın depo çıkış fiyatı 80 kuruş ile 1 TL arasında kaldı. Depodaki mal zararına satılıyor. Isparta Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Adar, soğuk hava depolarındaki ürün stoğunu her hafta başında düzenli olarak tuttuklarını söyledi. Şu anda Isparta’da 60 bin ton civarında elma olduğunu belirten Adar, ürünün depo çıkış fiyatının üretici ve tüccarın zarar etmesine neden olduğunu iddia etti. Dalında 1.3 TL’ye kadar satılan elmanın şimdi 80 kuruştan satıldığını anlatan Adar, “daha fazla fiyata satılması için depolanan elmamız şimdi daha ucuza alıcı buluyor. Bir de buna depolama fiyatı eklendiğinde üretici ve tüccar açısından büyük zarar” dedi.

Elmaya son 3 yılda ihracat teşviği verilmesine rağmen bu yıl gündeme gelmemesinden yakınan Borsa Başkanı Adar, “milletvekillerimiz ürecilere, köy muhtarlarına sorduk ‘sıkıntı yok’ dediler, biz de gündeme getirmedik’ diyorlar. Elmada sıkıntı olup, olmadığı piyasa bilgileri en iyi Ticaret Borsası’ndan alınabilir. Borsamız her hafta başında bütün soğuk hava depolarından stok bilgisi ve çıkış fiyat bilgisi almaktadır. Ortadaki durum sıkıntılı bir durum. Şu anda 60 bin ton elmamız hala stoklarda bekliyor. Depo çıkış fiyatı da ürünün zararına satılmasına neden oluyor” diye konuştu. Elmaya verilen ihracat teşviğinin elde edilen dış pazarın kaybedilmemesi, ticaret hacminin artması açısından önemli olduğunu kaydeden Adar, “teşvik en azında nakliye parasını karşılamada etkili oluyordu. Bu yıl teşvik verilmedi. Dışarıda bulduğumuz pazarı kaybettik. Ticaret hacmi azaldı” diye sözlerini tamamladı.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.