AK Parti Köşk Adayını Açıkladı

AK Parti, günlerdir merakla beklenen cumhurbaşkanlığı seçiminde yarışacak adayını açıkladı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 01 Temmuz 2014 13:11
AK Parti Köşk Adayını Açıkladı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, 4 bin kişinin katıldığı bir toplantıda partilerinin cumhurbaşkanı adayının, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olduğunu açıkladı.

AÇIKLAMAYI ŞAHİN YAPTI

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin cumhurbaşkanı adayını açıklamak üzere kürsüye çıktı.

İşte Şahin'in açıklamasından satır başları:

AK Parti Siyasi ve hukuk İşlerinden Sorumlu, Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin

Sayın Genel Başkanım, Başbakanım,

teşkilatımızın çok değerli mensupları, saygı değer hanım efendiler bey efendiler, bu anlamlı günde saatte, sizleri en içten duygularla, sevgiyle saygıyla selamlıyorum. Bu toplantımızın hayırlara vesile olmasını ceanabı haktan niyaz ediyorum. hatırlayacaksınız 2007 yılında 10’ncu cumhurbaşkanın görev süresi dolmuştu. TBMM 11’nci cumhurbaşkanını seçecekti. Biz AK Parti olarak anayasaya yasalara ve meclis iç tüzüğüne uygun şekilde hazırlıklarımızı yapmıştık. Ancak hiçbir seçimde öne sürülmeyen şartlar biz cumhurbaşkanı seçeceğimizi zaman önümüze çıktı. Hukuk ayaklar altına alındı, ideolojiler hukukun üstüne çıktı.

Ancak biz hiçbir zaman hukuksuzluğa eğmedik, eğemezdik.

Milletimize gittik, olup bitenleri milletimizle paylaştık. Öncelikle anayasayı değiştirmek suretiyle, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini sağlayacak değişikliği gerçekleştirdik. Önce Meclis’te 11’nci cumhurbaşkanımızı seçtik, ardından anayasa değişikliğini referanduma götürdük. Şükran borçluyuz ki yüzde 70’e yakın bir oyla anayasa değişikliğini milletimiz onayladı.

Sevgili gönül dostları işte bugün cumhurbaşkanını halkın belirleyeceği bir seçime hazırlanıyoruz. Biz AK Parti olarak uzun bir aday tespit süreci yaşadık. Sayın Başbakanımızın, genel başkanımızın başkanlığında, her kesimle istişarelerde bulunduk. Teşikatlarımızla belediye başkanlarımızla görüştük. STK’laruın ve siyasi partilerin görüşlerini aldık, halkın nabzını tuttuk. Milletin reisi cumhur olarak, cumhurun başı olarak görmek istediği ismi, nihayet tespit ettik.

"ADAYIMIZ BAŞBAKANIMIZ RECEP TAYYİP ERDOĞAN"

Biliyorsunuz bir kişinin cumhurbaşkanı adayı olabilmesi için en az 20 milletvekilinin imzasıyla aday gösterilmesi gerekiyor. Biz grubumuzdaki tüm vekil arkadaşlarımızın imzalarını topladık. Evet tüm milletvekili arkadaşlarımızın.

İmzalarıyla ittifaklarıyla cumhurbaşkanı adayımızı belirledik. aziz milletimizin takdirlerine sunmaya karar verdik. Türkiye Cumhuriyeti’nin 12’nci cumhurbaşkanı adayı genel

başkanımız başbakanımız İstanbul milletvekili Recep Tayyip Erdoğan. Adayımızın hayırlı olmasını diliyorum.

EL ELE SAHNEYE ÇIKTILAR

Eşi Emine Erdoğan ile el ele sahneye çıkan Başbakan, salonu selamladı. Başbakan'ın sahneden inmesinin ardından salondakiler Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve aziz şehitlerimiz anısına saygı duruşunda bulundu ve İstiklal Marşı okudu.

İstiklal Marşı'nın ardından Ak Parti'nin seçim şarkılarından "Zor da olsa dönmem geri senin yolundan" adlı parça Başbakan Erdoğan'ın görüntüleri eşliğinde sinevizyondan gösterildi. Bu sırada duygusal anlar yaşandı.

Başvuru saat 14:00'te

AKP, cumhurbaşkanı adayını saat 14:00'te Meclis Başkanı Cemil Çiçek'e sunacak.

CHP ve MHP’nin destekledikleri Ekmeleddin İhsanoğlu ve HDP’nin desteklediği Selahattin Demirtaşadaylıklarını daha önce açıklamıştı.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turu 10 Ağustos'ta. İlk turda cumhurbaşkanı belirlenemezse ikinci tur seçimler 24 Ağustos'ta yapılacak.

RECEP TAYYİP ERDOĞAN KİMDİR?

Aslen Rizeli olan Recep Tayyip Erdoğan 26 Şubat 1954'te İstanbul'da doğdu. 1965 yılında Kasımpaşa Piyale İlkokulu'ndan, 1973 yılında ise İstanbul İmam Hatip Lisesi'nden mezun oldu. Fark dersleri sınavını vererek Eyüp Lisesi'nden de diploma aldı. Üniversiteyi Marmara Üniversitesi İktisadî ve Ticarî Bilimler Fakültesi'nde okuyan Erdoğan, bu fakülteden 1981 yılında mezun oldu.

Gençlik yıllarından itibaren sosyal hayat ve siyasetle içice bir yaşamı tercih eden Erdoğan, disiplinli ekip çalışmasının ve takım ruhunun önemini kendisine çok erken yaşlarda öğreten futbolla 1969-1982 yılları arasında amatör olarak ilgilendi.

Lise ve üniversite yıllarında Milli Türk Talebe Birliği öğrenci kollarında aktif görev alan Recep Tayyip Erdoğan, 1976 yılında MSP Beyoğlu Gençlik Kolu Başkanlığı'na ve aynı yıl MSP İstanbul Gençlik Kolları Başkanlığı'na seçildi. 1980 yılına kadar bu görevlerini sürdüren Erdoğan, siyasi partilerin askeri darbeyle kapatıldığı 12 Eylül 1980 döneminde, özel sektörde bir süre müşavirlik, üst düzey yöneticilik de yaptı.

1983 yılında kurulan Refah Partisi ile fiilî siyasete geri dönen Recep Tayyip Erdoğan, 1984 yılında Refah Partisi Beyoğlu İlçe Başkanı, 1985 yılında ise Refah Partisi İstanbul İl Başkanı ve Refah Partisi MKYK üyesi oldu. İstanbul İl Başkanlığı görevi esnasında diğer siyasi partiler için de model olan yeni bir örgütsel yapı geliştiren Erdoğan, bu dönemde özellikle kadınlarla gençlerin siyasete katılımını artırmaya yönelik çalışmalar yaptı; siyasetin tabana yayılarak geniş halk kitleleri tarafından benimsenip itibar görmesi yolunda önemli adımlar attı. Bu yapılanma, mensubu bulunduğu Refah Partisi'ne 1989 Beyoğlu yerel seçimlerinde büyük bir başarı kazandırırken, yurt genelinde de parti çalışmaları için örnek teşkil etti.

27 Mart 1994 yerel seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan, 12 Aralık 1997'de Siirt'te halka hitaben yaptığı konuşma sırasında, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğretmenlere tavsiye edilen ve bir devlet kuruluşu tarafından yayınlanan kitapta yer alan bir şiiri okuduğu için hapis cezasına mahkum edildi ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine son verildi.

Recep Tayyip Erdoğan, 4 ay kaldığı cezaevinden çıktıktan sonra kamuoyunun ısrarlı talebi ve gelişen demokratik sürecin bir sonucu olarak 14 Ağustos 2001'de arkadaşlarıyla birlikte Adalet ve Kalkınma Partisi'ni (AK Parti) kurdu. Kurucular Kurulu tarafından AK Parti'nin Kurucu Genel Başkanı seçildi. Erdoğan, AK Parti'yi 2002 yılı genel seçimlerinde üçte iki parlamento çoğunluğuyla tek başına iktidara taşıdı.

Hakkındaki mahkeme kararı nedeniyle 3 Kasım 2002 seçimlerinde milletvekili adaylığı engellenen Erdoğan, yapılan yasal düzenlemeyle milletvekili adaylığının önündeki yasal engelin kalkması üzerine, 9 Mart 2003'te Siirt ili milletvekili yenileme seçimine katıldı. Bu seçimde oyların yüzde 85'ini alan Erdoğan, 22. Dönem Siirt Milletvekili olarak parlamentoya girdi.

15 Mart 2003 tarihinde Başbakanlık görevini üstlenen Recep Tayyip Erdoğan, 22 Temmuz 2007 genel seçimlerinde yüzde 46.6 oyla, AK Parti'nin Genel Başkanı olarak Türkiye Cumhuriyeti'nin 60. Hükümeti'ni kurdu ve tekrar güvenoyu aldı. İkinci iktidar döneminin başarıyla tamamlanmasına yakın 12 Eylül 2010 tarihinde yapılan Anayasa değişiklerine ilişkin referandumda evet oylarının yüzde 58 oranına ulaşmasıyla Başbakan Tayyip Erdoğan'ın öncülük ettiği kampanya tarihi bir başarı gösterdi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum