Ak Parti ve MHP Başa Baş Gidiyor

Batı Akdeniz Stratejik Araştırmalar Enstitüsü (BASA) tarafından Isparta iline ait Ekim ayı araştırma sonuçları açıklandı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 01 Kasım 2013 12:19
Ak Parti ve MHP Başa Baş Gidiyor

Tüm mahallere girerek rastgele seçilen 1557 kişi ile yüz yüze görüşüldü. Sonuçlar %95 güven düzeyinde +/-3 hata payı ile sunuldu.

ADAYIN AÇIKLANMASINI BEKLEYEN SEÇMENLER YİNE BİRİNCİ SIRADA

 

BASA yetkililerinin açıklamasına göre Nisan ayında yapılan araştırma ile kıyaslandığında Ak Parti ve CHP’nin oylarında artış var. MHP’nin oylarında ise düşüş görülmekte. Adayını açıklamamasına rağmen Ak Parti’nin oylarındaki artış gezi olayları ve açıklanan anayasa paketine bağlanabilir. Bununla beraber adayın açıklanmasını bekleyen kitlenin sayısı hala çoğunlukta. Ak Parti’nin açıklayacağı aday seçimin kaderini belirleyecek gibi gözüküyor.

AK PART’NİN ADAYI NE KADAR ÖNEMLİ?

Vatandaşa “Ak Parti yerel seçimlerde isteyebileceğiniz türden bir aday çıkarırsa oy vermeyi düşünür müsünüz?” şeklinde bir soru yöneltildiğinde alınan cevapların dağılımı şu şekilde:

 

Bu soruyu EVET olarak yanıtlayanlar %68,46. Isparta halkının önemli bir kısmı yerel seçimlerde ideolojik tercihlerden ziyade adayın niteliğini önemsemektedir. Ak Parti’nin yerel seçimlerde göstereceği adaya bağlı olarak oy potansiyeli %29,42 ila %68,46 arasında değişmektedir.

AK PARTİ’YE HANGİ KESİMDEN NE KADAR OY KAYABİLİR



“Adaya göre oy vereceğim” diyenlerin %82,84’ü Ak Parti iyi bir aday çıkarırsa oy veririm demiştir. Diğer partiler adaylarını belli ettiğine göre, adaya göre oy vereceğini belirten ve bu soruya HAYIR cevabını veren kesim muhtemelen açıklanan diğer parti adaylarından habersizdir.

MHP ve CHP’DEN AK PARTİ’YE OY KAYABİLİR
Ak Parti göstereceği adayın niteliğine bağlı olarak MHP seçmeninden de ciddi bir oranda oy çekebilir. MHP’ye oy vereceğini söyleyen seçmenin %36,50’si Ak Parti nitelikli bir aday çıkarırsa destekleyeceğini belirtmiştir. Benzer şekilde CHP seçmeninden de %18,37’lik bir oranda Ak Parti’ye oy kayması söz konusu olabilir.

ISPARTA HALKI AÇIK FİKİRLİ
BASA yetkilileri Isparta halkının yerel seçimlerle ilgili tutumlarını şu şekilde özetlemiştir: “Bu çalışma henüz adayını netleştirmediği şu dönemde Ak Parti’nin Isparta’daki oy potansiyelini tespit etmek için gerçekleştirilmiştir. Benzer çalışma diğer siyasi partiler için yapılsa yine yüksek potansiyeller onlarda da gözlemlenebilir. Isparta halkı yerel seçimlere açık fikirli yaklaşmaktadır. Partiden ziyade benimsediği adayı destekleyecektir.”

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum