‘Akdeniz Enerji Vatandaşı Kandırıyor’

Antalya Elektrik Mühendisleri Odası, elektrik satış sözleşmesi konusunda tüketicilere dayatma uygulandığını bildirdi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 18 Temmuz 2014 13:15
‘Akdeniz Enerji Vatandaşı Kandırıyor’

Antalya Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu adına açıklama yapan İbrahim Kücü, Antalya, Isparta ve Burdur'da elektrik dağıtım işi yapan Akdeniz EDAŞ'ı vatandaşları kandırmakla suçladı. İşte o açıklama:

Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş. (AKDENİZ EDAŞ) 2013 yılında özelleştirilmiştir.Yapılan özelleştirme sonucu Antalya, Burdur ve Isparta illerinde Elektrik Dağıtım hizmetlerini CLK Akdeniz Enerji (CLK ENERJİ), vermektedir.

CLK Enerji; Antalya, Burdur, Isparta illerindeki abonelerine, bir tebligat göndererek müşteri ile aralarında "Elektrik satışına ilişkin perakende satış sözleşmesi" bulunmadığını, kendi hazırladığı matbu sözleşmesinin 7 (Yedi) gün içerisinde yapılmaması halinde elektriğin kesileceğini bildirmektedir. Söz konusu bildirimler, firma çalışanı olduğuna ilişkin gerekli-yeterli bilgi bulunmayan kişiler tarafından abonelerin adreslerine yapılan ziyaretlerde söylenmektedir.

Tüketiciler, sadece tedarikçi CLK Akdeniz Elektrik Perakende Satış A.Ş.’ nin haklarını koruyan, abone sahibi tüketicinin hak ve hukukuna ilişkin maddelerin yer almadığı tek taraflı bir sözleşmenin imzalanması dayatılmaktadır.

5490 sayılı "Nüfus Hizmetleri Yönetmeliği", 422 sayılı "Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği" ve diğer kanun, yönetmelik ve genelgeler gereğince, tüm aboneler bu tür kurumlara TC kimlik numaralarını ibraz etmekle yükümlüdür. Ayrıca abonelerin, mevzuat gereği abonelik ve iletişim bilgilerini güncellemeleri gereklidir.

Ancak kapı kapı dolaşan CLK Enerji görevlileri, abone bilgi güncelleme formu yerine, "Perakende Elektrik Satış Sözleşmesi" vermekte ve bu sözleşme üzerinde yer alan kısımları doldurup imzalamalarını istemektedir. Söz konusu sözleşme ayrıntılı olarak incelendiğinde, bir çok açıdan tamamen tüketicinin aleyhine olup, tüketicileri ekonomik, hukuksal bir takım taahhütlerin altına sokmaktadır, buna bağlı olarak mağduriyetlerin yaşanılması kaçınılmazdır.

Şöyle ki ;

Bu sözleşme 2 (İki) yıllık bir süreyi kapsamaktadır. Dolayısıyla tüketici, iki yıllık bir süre içerisinde, başka bir tedarikçi ile anlaşamayacak. Sözleşme bitim tarihinden 60 (Altmış) gün öncesine kadar sözleşmenin feshedileceğine dair yazılı bildirimde bulunmadığı sürece sözleşme 1 (bir) yıl daha uzamakta ve tüketicinin mağduriyeti devam ettirilmektedir. Abonenin bulunduğu adres kalıcı adres olmasına rağmen ayrıca yasal tebligat adresi istenmekte. Yazışmaların tebligat adresine yapılacağı ifade edilmektedir.

Vatandaşa, bugüne kadar imzalatılan evrakların birer nüshaları, fotokopileri verilmemiş durumdadır. Kapımıza gelerek bu sözleşmeyi imzalatmak isteyen CLK Enerji görevlilerine yukarıda değinilen sözleşme maddelerinden bahsedildiğinde, görevliler çark ederek sözleşmeyi imzalamanın zorunlu olmadığını söylemekte ve açıkça tüketiciyi kandırmak yolu ile müşteri topladıklarını itiraf etmektedirler.

Bu tip kanunlarda yeri olmayan uygulamalar ve tehditlerle vatandaşın haklarını hiçe sayarak sadece kendi çıkarları doğrultusunda hareket eden CLK Enerjinin, vatandaşı mağdur edecek uygulamaları sonlandırmalı, Tüketicinin hak ve hukukuna saygılı hizmet vermelidir."

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum