Akhisar'da Plakalı Isparta'da Denetimsiz

Akhisar'da Plakalı Isparta'da Denetimsiz

Yayınlanma:
Güncelleme: 07 Eylül 2015 12:45
Akhisar'da Plakalı Isparta'da Denetimsiz

Özellikle yaz aylarında yollarda hatta kaldırımlarda sıklıkla görülen ve her yaştan kişinin kullandığı elektrikli bisikletler trafikte tehlike saçmaya devam ediyor. 2918 sayılı karayolları Trafik Kanunu’nun Tanımlar başlıklı 3. maddesinde 12 Temmuz 2013 tarih ve 6495 sayılı Kanun’un 13. Maddesindeki yapılan değişiklikle elektrikli bisikletlere plaka şartı getirilmişti. Manisa’nın Aksihar ve İzmir’in Selçuk ilçesinde plaka zorunluluğu uygulanıyor. Plaka zorunluluğunun Isparta’da da uygulanmasının trafiği oldukça rahatlatacağı belirtiliyor.

Her yaştan kadın, erkek herkesin kullanabildiği elektrikli bisikletler artık hayatın her yerinde var. Kullanımı ile ilgili Isparta’da kask zorunluluğu dışından her hangi bir yaptırım yada denetimin bulunmadığı elektrikli bisikletlerde kask zorunluluğu da denetlenmiyor. Kullanımı giderek artan elektrikli bisikletler denetimsizlik nedeniyle kaldırımlarda gidiyor, kırmızı ışıkta geçiyor, sık sık kazalara sebep oluyor.

Oysa elektrikli bisikletlerde plaka ve ehliyet zorunluluğu ile ilgili 2918 sayılı karayolları Trafik Kanunu’nun Tanımlar başlıklı 3. maddesinde 12 Temmuz 2013 tarih ve 6495 sayılı Kanun’un 13. Maddesindeki değişiklikler yapılmıştı. Yerel idarenin kararı ile elektrikli bisikletlere getirilen plaka zorunluluğu Türkiye’nin çeşitli yerlerinde uygulanırken Isparta’da elektrikli bisikletlere plaka zorunluluğu ile ilgili her hangi yaptırım uygulanmadı.

Isparta’da hem yayalar hem de sürücüler tarafından şikayet konusu olan elektrikli bisikletlerde plaka zorunluluğunun getirilmesi halinde, kırmızı ışık ihlali, kaldırımda hareket etme gibi yapılan yanlışlarda azalma olacağı belirtiliyor. Elektrikli bisikletlere plaka zorunluluğu getirilmesi için Isparta Belediyesi ve İl Trafik Komisyonun karar alması gerektiği öğrenildi.

İŞTE YASAL DAYANAK
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun Tanımlar başlıklı 3. maddesinde 12 Temmuz 2013 tarih ve 6495 sayılı Kanun’un 13. maddesi ile yapılan değişiklikle;

‘Bisiklet: Üzerinde bulunan insanın adale gücü ile pedal veya el ile tekerleği döndürülmek suretiyle hareket eden motorsuz taşıtlardır. Azami sürekli yanma gücü 0,25 KW'ı geçmeyen, hızlandıkça gücü düşen ve hızı en fazla 25 km/saate ulaştıktan sonra veya pedal çevrilmeye ara verildikten hemen sonra gücü tamamen kesilen elektrikli bisikletler de bu sınıfa girer.
Motorlu bisiklet (MOPED): (Değişik: 12 Temmuz 2013-6495/13 md.) Azami hızı saatte 45 kilometreyi, içten yanmalı motorlu ise silindir hacmi 50 santimetreküpü, elektrik motorlu ise azami sürekli nominal güç çıkışı 4 kilovatı geçmeyen iki veya üç tekerlekli taşıtlar ile aynı özelliklere sahip net ağırlığı 350 kilogramı aşmayan dört tekerlekli motorlu taşıtlardır. Elektrik ile çalışanların net ağırlıklarının hesaplanmasında batarya ağırlıkları dikkate alınmaz’ şeklinde tanımlanmıştır. Bu bağlamda, azami sürekli gücü 0,25 KW'ı geçmeyen, hızlandıkça gücü düşen ve hızın en fazla 25 km/saate ulaştıktan sonra veya pedal çevirmeye ara verildikten hemen sonra gücü tamamen kesilen elektrikli bisikletler tescile tabi olmayıp herhangi bir sınıf sürücü belgesi gerektirmeden kullanılabilmektedir. Ancak, azami gücü 0,25 KW ve üzerinde olan elektrikli bisikletler tescile tabi olup, sürücülerinin (A) sınıfı sürücü belgesine sahip olmaları gerekmektedir.

Yapılan trafik denetimlerinde; 0,25 KW ve üzerindeki elektrikli bisikletlerin tescilsiz olanlarına Karayolları Trafik Kanunu'nun 25. maddesi gereğince ‘172 TL ceza tutanağı düzenlenerek ve tescili yapılıncaya kadar trafikten men edilmesi, yine bu araçları A sınıfı sürücü belgesi olmadan kullananlara Karayolları Trafik Kanunu’nun 36. maddesi gereğince 1.462 TL, aynı zamanda bisiklet sahibine de aynı miktarda ceza tutanağı düzenlenmesi’ gerekmekte. Bisiklet ve motorlu bisiklet sürücülerinin kask kullanmaması halinde aynı kanunun 78/1b maddesinden 80 TL, diğer trafik kurallarına uymadığının tespiti halinde ise kanunun 66. maddesinden 172 TL cezai işlem uygulanmakta.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum