Akıllı ve Tasarruflu Teknoloji Evi

Isparta Endüstri Meslek Lisesi elektrik bölümü öğrencileri, insan yaşamını kolaylaştırmak için `Akıllı ve Tasarruflu Teknoloji Evi´ projesi geliştirdi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 04 Mart 2011 15:12
Akıllı ve Tasarruflu Teknoloji Evi

Isparta Endüstri Meslek Lisesi elektrik bölümü öğrencileri, insan yaşamını kolaylaştırmak için `Akıllı ve Tasarruflu Teknoloji Evi´ projesi geliştirdi.

Proje Danışmanı Tahir Topçu, hedeflerinin insan yaşam kalitesini yükseltmek olduğunu söyledi. Yaptıkları projeyi Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen 6. Proje Tabanlı Beceri Yarışması'nda sergilediklerini belirten Topçu, insanların günümüzdeki teknolojiyi kullanarak birçok şeyden tasarruf yapabileceklerini göstermek istediklerini kaydetti.

Topçu, projenin insanların yaptıkları ekonomik tasarruflarını başka alanlarda harcama imkânı sağlandığına dikkat çekti. Güneş enerjisi ile elektrik, su toplama ile de su tüketim miktarını azaltarak tasarruf sağlanabileceğini ifade eden Topçu, kullanılan sistemlerle güvenli bir ortam sağlayarak insanların daha mutlu bir yaşam sürmelerini istediklerini anlattı.

Projeyi gerçekleştiren öğrencilerden Yasin Yıldız da yaptıkları akıllı evin geliştirilmesi halinde insanları hem vakit hem de ekonomik açından tasarruflar yapabileceklerini dile getirdi.

Yıldız, "Oyuncak arabada bulunan kumanda sistemi sökülerek eve monte edilerek uzaktan kumandalı bahçe kapısı, uzaktan kumandalı kapalı garaj kapısı yapılmıştır. LDR'li (sensörlü) bahçe aydınlatması sayesinde hava kararınca bahçe lambaları otomatik olarak yanacak şekilde düzenlendi. Tek çıkışlı bir telefon kumanda sistemi ile evdeki istenilen sistemleri çalıştırma durdurma veya evin tüm elektrik sistemini kesip çalıştırma imkânı sağlandı." dedi.

Projenin güneş enerjisi kullanılarak tasarruflar sağladığını belirten Yıldız, güneş enerjisi paneli ile garaj aydınlatma ve evin tüm aydınlatmasının yapılabildiğini ifade etti.

Yağmur suyu toplama sisteminin de su tasarrufu sağladığına değinen Yıldız, "Su, oluklardan depoya toplanıp gerektiğinde sulama veya diğer ihtiyaçlar için kullanılacaktır. Su pompalar yardımıyla bahçeye veya depoya basılarak filtre edildikten sonra tekrar kullanılacaktır. Yine Lazer bantlı güvenlik duvarı sayesinde konut etrafının hırsızlık ve benzeri olaylara karşı daha güvenli olması sağlanmıştır." diye konuştu.

Yıldız, projelerine sese duyarlı çalışan koruma sistemi sayesinde deprem esnasında doğalgaz ve elektrik sistemlerini devre dışı bırakarak olası tehlikeleri gidermek için bir sistem eklediklerini aktardı.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.