Aksu Enerji’den Devlete 900 Bin Liralık Elektrik

Aksu Enerji’den Devlete 900 Bin Liralık Elektrik

Yayınlanma:
Aksu Enerji’den Devlete 900 Bin Liralık Elektrik

Aksu Enerji A.Ş Genel Müdürü Mustafa Tutar, Isparta'da şirketin aktif halde 7 Güneş Enerjisi Santrali bulunduğunu belirterek; “Bu santrallerin her birinden  her ay devlete ortalama 900 bin liralık elektrik satışı yapıyoruz” dedi. 

Isparta’nın güneş bakımından iyi bir şehir olduğunu ifade eden Aksu Enerji A.Ş Genel Müdürü Mustafa Tutar, şirket olarak güneş enerjisine yatırımlarının tüm hızıyla devam ettiğini bildirdi. Aynı zamanda Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi de olan Genel Müdür Tutar, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Gönen ilçemizde 1, Keçiborlu’da 2, Senirkent’te 3, Merkez Koçtepe Köyünde 2 Güneş Enerjisi santralimiz mevcuttur. Bu Santrallerin her biri 1 MW gücündedir. 

TURA; “ISPARTA GÜNEŞ ENERJİSİ 

BAKIMINDAN İYİ KONUMDA” 

Güneş Enerjisi santrali kurmak için yer araştırması yapıyoruz. En çok güneş gören yerlere bu santrali kuruyoruz. 5 firma da 14.94 MW'lik santral inşaatına devam ediyor. Bir firma da 18 MW kurulu gücünde güneş enerji santrali için geçtiğimiz yıllarda EDPK'tan lisans aldık. Bilindiği gibi Isparta'mızın güneş ve rüzgar enerjisi yönünden güçlü bir potansiyele sahip olduğu ortada. Isparta'da aktif halde 4 şirket güneş enerjisi santrali bulunmaktadır. Bu şirketlerin kurulu gücü 5.75 Megawatt’tir. Diğer güneş enerji santralleri ise yapım aşamasındadır. 

“ISPARTA GÜNEŞTEN DAHA 

ÇOK ENERJİ ÜRETECEK” 

Biz şirket olarak bir taraftan güneş enerjisi santralleri yapımı konusunda yatırımlar yaparken, devlet de trafoların güçlendirilmesi için çalışma yürütüyor. TEİAŞ, Şarkikaraağaç trafosunda 19 megawaat, Isparta Kuleönü trafosunda da 10 megawaat kapasite artırımına gitti. Bu trafoların kapasitesi artırıldıktan sonra bu alandaki yatırımlar da artacak. Isparta, güneşten daha çok enerji üretecek. 

“GÜNEŞ ENERJİSİNDE 

YATIRIM PAYI ARTIRILMALI” 

Güneş Enerji Santralleri diğer elektrik santralleri içindeki payına baktığımızda maalesef yetersiz olduğunu görüyoruz. Bu çerçevede Güneş Santrallerinin tüm santraller içerisindeki payı henüz yüzde 1’in altındadır. Ancak, bu oran sayıları her geçen gün artan Güneş Enerji Santralleri ile giderek yükselmektedir. Mevcut güneş enerji santralleri ile yıllık yaklaşık 520 milyon kilovatsaat elektrik üretilebilmektedir. Bu üretim miktarı Türkiye'nin toplam elektrik enerjisi ihtiyacının yüzde 0.20'sine karşılık gelmektedir. 

“YATIRIMCININ 

ELİNDEN TUTULMALI” 

Güneş enerji santrali yatırımcılarının zorluklar yaşadığını da vurgulayan ITSO Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Tutar, vasfını kaybetmiş orman arazilerinin bu alana tahsis edilmesinin bu noktada büyük önem taşıdığını söyledi. Genel Müdür Tutar; “Vasfını kaybetmiş orman arazilerini bu alana açmaları gerekiyor. O zaman yer sorunu da olmayacak. Şu an bulduğunuz arazi tarım arazilerine yakın oluyor. Hayvancılık müdahalesi var, orman müdahalesi var. Bir sürü izin alacağınız merci var. Hayvancılık faaliyetlerine de destek olunca bulduğunuz araziyi pahalıya alıyorsunuz” dedi. 

“DEVLETE AYDA ORTALAMA 

900 BİN LİRALIK ELEKTRİK SATIYORUZ”

Aksu Enerji olarak sahip oldukları Güneş Enerjisi Santrallerinden devlete elektrik sattıklarını ifade eden Tutar; “Bir taraftan güneş enerjisi santrali yatırımlarımız devam ederken, diğer taraftan da ürettiğimiz elektriği devlete satıyoruz. Bu doğrultuda, her santralden aylık KDV’li ortalama 850 ila 900 bin lira arasında bir satışımız var. Çayköy’deki Santralimizden ise 2 milyon liralık satış yapıyoruz” dedi. 

“BORSA’DA HERHANGİ 

BİR SIKINTI YOK” 

Aksu Enerji A.Ş Genel Müdürü Mustafa Tutar, ynı zamanda Borsa’ya açılmış bir şirket olan Aksu Enerjinin Borsa işlemlerinin son derece iyi bir süreçte ilerlediğini ve bu konuda yatırımcılar açısından herhangi bir sıkıntının olmadığını sözlerine ekledi. 

 

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.